Ακόμη μία περίπτωση ξεκάθαρα παράτυπης διαδικασίας ανάθεσης έργου –αυτήν τη φορά με τη μεθοδολογία της να καθορίζεται απευθείας από τον «άνακτα» του μεγάρου της ΑΑΔΕ στην Πειραιώς Γιώργο Πιτσιλή– αποκαλύπτει το Documento.
Βάσει στοιχείων που έχουμε στην κατοχή μας, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φαίνεται να ενεπλάκη άμεσα στις οικονομικές προϋποθέσεις έργου για να δοθεί σε εταιρεία, η οποία μάλιστα –σύμφωνα με το ιστορικό της– δεν σχετίζεται ούτε στο ελάχιστο με το ίδιο το ζητούμενο του διαγωνισμού, πληροφορικό έργο λογισμικού διαχείρισης συναντήσεων, αλλά με έργα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
Το παρασκήνιο της συγκεκριμένης περίπτωσης που έρχεται να φωτίσει σήμερα το Documento δείχνει «άτυπες» προσυνεννοήσεις και κατάθεση φακέλων με οικονομικές προσφορές για ένα έργο που δεν είχε προκηρυχθεί, αλλά κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί γνώριζαν γι’ αυτό.
Προφανώς μέσω χρήσιμων κοινωνικών επαφών και αφού ενημερώθηκαν σχετικά στο… μιλητό, οι επίδοξοι προμηθευτές της ΑΑΔΕ επισκέφτηκαν τα γραφεία της μέσα στον Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος Νοέμβρη είχαν καταρτίσει φακέλους με τις οικονομικές προσφορές τους. Λίγες μέρες μετά έρχεται ο Γ. Πιτσιλής και με ένα έγγραφό του δίνει με «απευθείας ανάθεση» το έργο σε μια από τρεις εταιρείες που είχαν καταθέσει φάκελο, την ΚΕΜΕΤΑ ΑΕ.
Στους εμπορικούς σκοπούς της, που είναι δημοσιευμένοι στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία φαίνεται να εμπλέκεται στην «παραγωγή τεχνολογιών της πληροφορίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που παράγονται ή ολοκληρώνονται κατόπιν παραγγελίας». Ομως, όπως φαίνεται από τους ενεργοποιημένους ΚΑΔ της, η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να τιμολογήσει το έργο που της ανέθεσε η ΑΑΔΕ. Βάσει αυτού, μπορεί κάποιος να συναγάγει εύλογα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο ο Γ. Πιτσιλής και η ομάδα του διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.
Το ζητούμενο της ΑΑΔΕ στην εν λόγω ανάθεση είναι ένα λογισμικό συναντήσεων για τα κεντρικά γραφεία της, στο «παλάτι» του Γ. Πιτσιλή στην Πειραιώς. Εν προκειμένω ζητείται μια πολύ πιο εξελιγμένη και εξειδικευμένη υπηρεσία τύπου Outlook, καθώς, όπως ανέφερε πηγή στο Documento, «υπάρχουν τέσσερα σημεία εισόδου όπου αν κάποιος θέλει να κλείσει ραντεβού στην ΑΑΔΕ, θα μιλήσει με τη γραμματεία του τμήματος που αναζητά, θα κλείσει ραντεβού, αυτό θα καταχωρηθεί και αμέσως ενημερώνονται οι πύλες εισόδου του κτιρίου. Ετσι, τη μέρα του ραντεβού σε όποια πύλη και να πάει θα αναφέρει το όνομά του και θα τον βρουν στην κατάσταση».
Εως εδώ μπορεί να πει κάποιος ότι η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού έρχεται και δίνει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των πολιτών και στις σχέσεις τους με τις υπηρεσίες. Ομως ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ με διοικητή τον Γ. Πιτσιλή το δημόσιο χρήμα, μέσω των έργων και των αθρόων απευθείας αναθέσεων, κρίνεται σίγουρα ελάχιστα διαφανής.
Αναλγησία στη Διαύγεια
Το πλαίσιο που στήθηκε για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου διαγωνισμού μπορεί να πει κάποιος ότι υποτιμά τη νοημοσύνη μας, τη Διαύγεια και τη διαφάνεια στη διαχείριση ζεστού κρατικού χρήματος. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες που ενεπλάκησαν στον «διαγωνισμό» είχαν κάνει επαφές με την ΑΑΔΕ πολύ νωρίτερα χρονικά. Η εφημερίδα επικοινώνησε με όλες τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στη διαδικασία και οι δύο εξ αυτών μας γνωστοποίησαν πως μέσω «γνωστού» είχαν κάνει τα πρώτα ραντεβού με την υπηρεσία ήδη από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν παραδώσει τους φακέλους με τις οικονομικές προσφορές τους. Oμως η διαδικασία όπως είναι αναρτημένη στη Διαύγεια δίνει τα στοιχεία του «διαγωνισμού» μεταχρονολογημένα.
Oπως φαίνεται, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, τρεις εταιρείες κλήθηκαν από την ΑΑΔΕ με τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η εταιρεία η οποία εντέλει κατάφερε να πάρει τη δουλειά δέχτηκε την πρόσκληση στις 30 Δεκεμβρίου 2024, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν στις 10 Ιανουαρίου 2025 και έντεκα μέρες μετά, στις 21 Ιανουαρίου, η ΚΕΜΕΤΑ ΑΕ κατοχυρώνει το έργο για το οποίο είχε κάνει προσφορά.
Η προσφορά της από οικονομικής άποψης ήταν η πιο ελκυστική, διότι συγκριτικά με «αντίπαλη» προσφορά ήταν αρκετά μικρότερη σε κόστος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έγιναν γνωστές, υπήρξε προσφορά η οποία υπερέβαινε τις 40.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η εν λόγω με τον ΦΠΑ έφτασε τις 36.270 ευρώ. Ταυτόχρονα, με τη χαμηλή τιμή εξασφαλίζεται και η απευθείας ανάθεση σε αυτή την εταιρεία, καθώς το όριο για τις απευθείας αναθέσεις είναι 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Διοικητής «μάντης»
Σε έγγραφο που προηγήθηκε της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς την ΚΕΜΕΤΑ ΑΕ κι έχει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με υπογραφή του ζητά «υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος για την προμήθεια Λογισμικού Διαχείρισης Συναντήσεων» και μάλιστα κάνει ένα «προδιαγεγραμμένο» άλμα να εκτιμήσει και την τιμή που θα πρέπει να έχει το εν λόγω λογισμικό. «Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 36.720 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ», όσο ακριβώς δηλαδή και η προσφορά που έδωσε η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Τρομερή «μαντεψιά», δεν νομίζετε;
Διαβάστε επίσης: