Η ΑΑΔΕ ομολογεί μαγείρεμα ελέγχων, ο Ανδρουλάκης κάνει πλάτες στον Πιτσιλή

Η ΑΑΔΕ ομολογεί μαγείρεμα ελέγχων, ο Ανδρουλάκης κάνει πλάτες στον Πιτσιλή

Στην ομολογία ότι το πλαίσιο προτεραιοποίησης των φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ είναι διάτρητο προχώρησε η ίδια η ανεξάρτητη αρχή, με τις ευθύνες όχι απλώς να αφορούν αλλά να εξαντλούνται στο πρόσωπο του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή. Η παραδοχή περιλαμβάνεται σε απάντηση ερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την οποία είχε καταθέσει σχεδόν σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με φόντο την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης της ΔΟΥ Χαλκίδας. Για την ακρίβεια, από τους 31 βουλευτές του κόμματος μόνο ένας αποφάσισε να μη συνυπογράψει. Η υπογραφή που έλειπε ανήκει στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η απροθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και θύματος του παρακρατικού κέντρου παρακολουθήσεων εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τον λόγο που επέλεξε να μη συμμετάσχει σε μια σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, η οποία αφενός κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές των λοιπών μελών της ΚΟ και αφετέρου απέδωσε καρπούς, αφού η απάντηση της ΑΑΔΕ έβγαλε λαβράκι. Ισως η απάντηση να βρίσκεται στο όνομα της πρώην διευθύντριας και μετέπειτα ειδικής συνεργάτιδας στο γραφείο του Γ. Πιτσιλή, η οποία είναι σύζυγος πρώην συνεταίρου του διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά και συνεργάτη και εκ των συνηγόρων του προέδρου του κόμματος στην προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Οποιο κι αν ήταν το κίνητρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η παραδοχή της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνει όσα έχει καταγγείλει εδώ και αρκετό διάστημα το Documento για την ανεξάρτητη αρχή, η οποία αντί να κυνηγά φοροφυγάδες έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό βραχίονα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της εκτελεστικής εξουσίας. Τον περασμένο Ιανουάριο η ΑΑΔΕ –έπειτα από τρεις συναπτούς ελέγχους– επέβαλε παρανόμως πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εφημερίδα, φτάνοντας στο σημείο να αποκρύψει σκοπίμως πρωτοκολλημένο έγγραφο που είχε κατατεθεί ήδη από το 2017. Εκτός από την ικανοποίηση της βούλησης των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου, κίνητρο του διοικητή της ΑΑΔΕ ήταν να μπει φρένο και στη δημοσιογραφική έρευνα για τη σωρεία φωτογραφικών διαγωνισμών (με ακρίβεια τετραγωνικού) αναφορικά με την ενοικίαση κτιρίων που θα στέγαζαν υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Το Documento έχει αναδείξει ότι παρόμοια είναι η πρακτική του Γ. Πιτσιλή σε σχέση με τους διορισμούς προϊσταμένων της αρχής, οι οποίοι έγιναν με το πρόσχημα της ειδικής αιτιολογίας. Μάλιστα, ο εκλεκτός του διοικητή για τη δεύτερη τη τάξει θέση στην ιεραρχία της αρχής έχει στο βιογραφικό του εισαγγελική γνωμοδότηση που τον συνδέει με καραμπινάτη υπόθεση διαφθοράς. Επιπλέον, ο Γ. Πιτσιλής αυτοαναγορεύτηκε σε οιονεί νομοθέτη, καθώς μέσω εγκυκλίου τον περασμένο Μάιο κατήργησε ψηφισμένη διάταξη από την ολομέλεια της Βουλής για την απαλλαγή κατοίκων τρίτων χωρών από ΦΠΑ. Ακόμη μία εξόφθαλμη περίπτωση της σκιώδους λειτουργίας της ΑΑΔΕ που έφερε στο φως η εφημερίδα (τεύχος 393) αφορούσε καταγγελία κατά λαθρέμπορου ποτών ο οποίος ίδρυε εταιρείες-φαντάσματα για να ξεπλένει χρήμα, με το σκάνδαλο να οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελία παρά την προσπάθεια της αρχής να το θάψει.

Πυροκροτητής η ΔΟΥ Χαλκίδας

Τέλη Μαΐου η επικαιρότητα μονοπωλείται από την αποκάλυψη του κυκλώματος που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης των επίορκων εφοριακών δεν ήταν απόρροια εσωτερικού ελέγχου της ΑΑΔΕ αλλά καταγγελίας επιχειρηματία-θύματος. Πέντε εφοριακοί και δύο ιδιώτες συνελήφθησαν, ενώ αρχηγός της οργάνωσης ήταν το «γαλάζιο» (και βραβευμένο από τον νυν υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη) στέλεχος και προϊσταμένη της ΔΟΥ με το προσωνύμιο «η μεγάλη». Στον απόηχο όσων είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δράση του κυκλώματος, 30 βουλευτές του τρίτου κόμματος –με πρωτοβουλία του τομεάρχη Οικονομικών Πάρη Κουκουλόπουλου– κατέθεσαν ερώτηση στις 3 Ιουνίου με θέμα: «Επιτακτικά ερωτήματα για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης και τον μηχανισμό ελέγχων της ΑΑΔΕ, με τις συλλήψεις της διευθύντριας, του υποδιευθυντή και ακόμη τριών υπαλλήλων ΔΟΥ Χαλκίδας».

«Ανεξέλεγκτες εξουσίες»

Η μακροσκελής ερώτηση ξεκινά με την επισήμανση ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνήσει με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2016 για τη «σύσταση της ΑΑΔΕ ως ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής εποπτευόμενης από τους πιστωτές της χώρας». Στηλιτεύονται οι «ανέλεγκτες και εξ αυτού του λόγου ανεξέλεγκτες εξουσίες του διοικητή της», όπως επίσης ότι έχουν μείνει κενό γράμμα οι προβλέψεις περί λογοδοσίας «των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, καθώς και του διοικητή της Αρχής» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Καινούργια ερωτήματα ανακύπτουν, όμως, για τη λειτουργία της ΑΑΔΕ μετά τη δημοσιοποίηση των συλλήψεων, μεταξύ άλλων, της διευθύντριας, του υποδιευθυντή και ακόμη τριών υπαλλήλων ΔΟΥ Χαλκίδας, σε βάρος των οποίων σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και άλλα» σημειώνεται και υπογραμμίζεται το «μείζον ζήτημα» της δυνατότητας προτεραιοποίησης των υποθέσεων που είχαν χρεωμένες οι εν λόγω υπάλληλοι ώστε να μπορούν να απειλούν με ελέγχους τους επιχειρηματίες από τους οποίους κατηγορούνται ότι αποσπούσαν χρήματα.

Επ’ αυτού υπενθυμίζεται με νόημα πως στον προηγούμενο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών η επιλογή των υποθέσεων προς έλεγχο γινόταν από τον ίδιο τον διοικητή μέσω ενός «συστήματος με κεντρικό σχεδιασμό», γεγονός που οδήγησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην εξής απορία: «Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν και πώς οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι μπορούσαν να αλλάξουν την προτεραιοποίηση των ελέγχων που ενέπιπταν στην αρμοδιότητά τους και αν αυτό γινόταν εν γνώσει της αρμόδιας Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών της ΑΑΔΕ». Εν συνεχεία ρωτούν «αν υπήρξαν καταγγελίες για τους εν λόγω υπαλλήλους και αν αξιοποιήθηκαν», ενώ αποσαφηνίζουν πως «η στελέχωση των θέσεων ευθύνης της ΑΑΔΕ γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή της ΑΑΔΕ», γεγονός που εκθέτει έτι περαιτέρω τον Γ. Πιτσιλή για τα σκανδαλώδη πεπραγμένα στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Τα «πονηρά» ερωτήματα

Τούτων δοθέντων, οι βουλευτές – πλην Ν. Ανδρουλάκη– θέτουν σειρά ερωτημάτων προς τον Κωστή Χατζηδάκη, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο «τρύπιο» σύστημα προτεραιοποίησης ελέγχων. Συγκεκριμένα, παραθέτουν –μεταξύ άλλων– τα ερωτήματα: • Προβληματίζει τον ίδιο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εστία διαφθοράς λειτούργησε παρά το γεγονός ότι η στόχευση των ελέγχων και η προτεραιοποίησή τους δεν αποτελούν διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών οργάνων της ΑΑΔΕ αλλά εμπίπτουν σε ένα σύστημα με κεντρικό σχεδιασμό μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Elenxis της ΑΑΔΕ;

• Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα στόχευσης και προτεραιοποίησης των ελέγχων και αν ναι, έγιναν σε επίπεδο ΔΟΥ Χαλκίδας ή σε άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ;

• Εχει εξεταστεί αν η κατηγορούμενη προϊσταμένη της ΔΟΥ ή άλλοι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι επικοινώνησαν με την κεντρική υπηρεσία της ΑΑΔΕ επιδιώκοντας αλλαγές στη στόχευση ή την προτεραιοποίηση των χρεωμένων στην υπηρεσία τους ελέγχων;

• Εχει ερευνηθεί αν έγιναν αλλαγές στη στόχευση ή την προτεραιοποίηση των χρεωμένων στην υπηρεσία τους ελέγχων και με απόφαση ή ενέργεια ποιου προσώπου ή οργάνου της ΑΑΔΕ έγιναν οι παρεμβάσεις;

• Πώς διασφαλίζεται η στεγανότητα του συστήματος στόχευσης και προτεραιοποίησης ελέγχων για να μην παρακάμπτεται ή χρησιμοποιείται παράνομα και κακόβουλα από τους χειριστές του;

• Εχει ερευνηθεί το πώς φαίνεται να είχαν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι απρόσκοπτη πρόσβαση στην ταμειακή κατάσταση των ελεγχόμενων προσώπων και ποιες δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν εντέλει στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ώστε να μη γίνεται κατάχρηση από κακόβουλους χρήστες οι στόχοι των εκβιασμών τους; Το τρίτο κατά σειρά ερώτημα φαίνεται ότι δεν αποτελεί απόπειρα των βουλευτών να ρίξουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις τάξεις της ΚΟ κυκλοφορούσε η πληροφορία πως προτού εξαρθρωθεί το κύκλωμα η προφυλακισμένη πρώην διοικήτρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε επισκεφτεί τα γραφεία της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, έχοντας συνάντηση με υψηλά ιστάμενο στέλεχος της ΑΑΔΕ.

Απαντήσεις με copy paste

Στις 25 Ιουνίου η Διεύθυνση Επικοινωνίας της ανεξάρτητης αρχής προωθεί την απάντησή της, η οποία υπογράφεται από την αρμόδια διευθύντρια Γεωργία Τσέτσου και κοινοποιείται –μεταξύ άλλων– στο γραφείο του διοικητή της ΑΑΔΕ. Ολόκληρες παράγραφοι είναι προϊόν αντιγραφής της προγενέστερης απάντησης που είχε δώσει η ανεξάρτητη αρχή σε παρεμφερή ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2023 μετά τις προκλητικές «παραγγελιές» από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος του τότε εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προς τις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο του Κώστα Βαξεβάνη και είχε τίτλο: «Εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης». Για παράδειγμα, στο σημείο που η Γ. Τσέτσου προσπαθεί να αποτινάξει τις ευθύνες του Γ. Πιτσιλή, η αναφορά στο «αυτόματο σύστημα εκτίμησης κινδύνων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προτύπου Διαχείρισης Κινδύνων ISO 31000» για την επιλογή των ελέγχων κατά προτεραιότητα είναι καρμπόν.

Εντούτοις, στο σκέλος της απάντησης που αφορούσε «τον έλεγχο των επίδικων ενεργειών των εμπλεκομένων υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας» η ανεξάρτητη αρχή διευκρινίζει αρχικά πως η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διενεργεί ΕΔΕ κατά των επίορκων εφοριακών και προχωρά στην εξής παραδοχή: «Κατά την εκτέλεση της ως άνω ΕΔΕ συνεξετάζεται και το θέμα των τυχόν αλλαγών στην προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων των οντοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω υπόθεση, καθώς και το ζήτημα της πρόσβασης των υπαλλήλων αυτών στην ταμειακή κατάσταση των ελεγχόμενων φορολογουμένων».

Εν ολίγοις, η διεξαγωγή εσωτερικής διερεύνησης στην ΑΑΔΕ επί των δόλιων αλλαγών στην προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων από τους διεφθαρμένους εφοριακούς της Χαλκίδας συνιστά τεκμήριο παραδοχής ενός διάτρητου συστήματος (με ISO 31000) που βρισκόταν υπό την αποκλειστική δικαιοδοσία του Γ. Πιτσιλή. Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα πως οποιοσδήποτε επίορκος εφοριακός μπορεί να παρέμβει στο «αυτόματο σύστημα εκτίμησης κινδύνων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προτύπου Διαχείρισης Κινδύνων ISO 31000» και να ελέγξει κατά προτεραιότητα μια (κατασκευασμένη ή μη) καταγγελία από την οποία μπορεί να προσπορίσει παράνομο όφελος. Αλήθεια, σύμφωνα με το σημείο-φασόν στις δύο απαντήσεις της ΑΑΔΕ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ποια «διαδικασία ταυτοποίησης, ανάλυσης, μέτρησης και ερμηνείας των κινδύνων για τη διαχείριση των οποίων εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και διενεργούνται στοχεύσεις και διασταυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ» εφαρμόστηκε στην περίπτωση της ΔΟΥ Χαλκίδας;

Η λύση του μυστηρίου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Υποψίες προκάλεσε σε πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η μη συνυπογραφή της ερώτησης από τον Ν. Ανδρουλάκη. Το ερώτημα δεν άργησε να απαντηθεί. Οπως εξήγησε καλά ενημερωμένη πηγή, στο νομικό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια δικαστικής δικαίωσης για την παράνομη παρακολούθησή του μετέχει ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας Μανόλης Βελεγράκης.Ο συντοπίτης και συνήγορος του Ν. Ανδρουλάκη ήταν συνέταιρος με τον Γ. Πιτσιλή στο δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία Κυριακάκης – Πιτσιλής – Βελεγράκης (KPV). Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Στις 20 Ιουνίου 2022 αναρτάται η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργάνωσης της ΑΑΔΕ, την οποία υπογράφει ο Γ. Πιτσιλής, με θέμα: «Ορισμός Διευθυντή στο Γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ». Με την εν λόγω απόφαση ο Δημήτρης Μπουρίκος αναλαμβάνει διευθυντής στο γραφείο του διοικητή, αντικαθιστώντας την Ελλη-Σίβυλλα Γρέγου,η οποία ανέλαβε χρέη ειδικής συνεργάτιδας. Αναγκαία διευκρίνιση: Η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γ. Πιτσιλή και μετέπειτα ειδική συνεργάτιδά του είναι σύζυγος του Μ. Βελεγράκη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter