Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ, διοργανώνουν από 8 έως 14 Μαΐου 2023 στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός) την 13η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα
Με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Μαθηματικών στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τα Μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους, επιλέγεται κάθε φορά ένα κεντρικό θέμα, που για φέτος είναι: «Μαθηματικά και Νοημοσύνη».
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει Ειδικές Συνεδρίες, Εισηγήσεις, Στρογγυλά Τραπέζια, παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από μαθητές και φοιτητές, καθώς και βραβεύσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς.
Η ειδική εκδήλωση για τους Κβαντικoύς Υπολογιστές και την Κβαντική Νοημοσύνη περιλαμβάνει:
- Παρουσίαση της πρωτοποριακής διδασκαλίας της κβαντικής πληροφορίας στη Μέση εκπαίδευση (κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23) με συμμετοχή 119 μαθητών από 21 σχολεία της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Συνεργάστηκαν 20 μαθηματικοί από τη Μέση εκπαίδευση, 3 Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, 3 υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ, 2 καθηγητές από το Τμήμα Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και 2 καθηγητές από το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Κβαντική Υπολογιστική θα παρουσιαστεί από τους μαθητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και η «μύηση» στην κβαντική επεξεργασία θα γίνει με κβαντικές παραλλαγές της τρίλιζας, του σκακιού και αλλων παιγνίων. Παρασκευή 12 Μαΐου 16:00-19:30 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός)
- 2 Διαλέξεις του διεθνούς φήμης καθηγητή Δρ. Bob Coecke ο οποίος εφάρμοσε επιτυχώς την Θεωρία Κατηγοριών και την Μαθηματική Λογική στην θεμελίωση της Κβαντικής Θεωρίας και συνακόλουθα στην επιτυχή αναπαράσταση των κβαντικών υπολογισμών και της κβαντικής επικοινωνίας με απλά διαγράμματα και εικόνες, διαισθητικά αντιληπτές ακόμα και από μαθητές.
«Από την Κατηγορική κβαντομηχανική στην κβαντική τεχνολογία και… στα κβάντα για παιδιά»
Παρασκευή 12 Μαΐου 12:30-13:20, Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη)
«Από τα κβάντα σε Εικονες στην πρακτικη Επεξεργασία της Φυσικής Γλώσσας»
Παρασκευή 12 Μαΐου 19:30-20:30, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός)