Πρόσωπο-κλειδί για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί η Βασιλική Βλάχου. Η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ, η οποία κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «λάμπει» διά της απουσίας της στην εξεταστική. Αρκετοί μάρτυρες την έχουν επικαλεστεί είτε για να αποσείσουν τυχόν ευθύνες τους είτε για να στηλιτεύσουν την ενοχική και παράνομη μυστικοπάθειά της. Δεν είναι προϊόν της ποικιλίας των περιστάσεων ότι τη Β. Βλάχου κατονόμασαν οι Παναγιώτης Κοντολέων, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Χρήστος Ράμμος και Αλεξάνδρα Ρογκάκου, γεγονός που αποτυπώνει εναργώς τους λόγους που η ΝΔ έσπευσε να τη «φυγαδεύσει» από την επιτροπή.
Την αρχή έκανε ο πρωταγωνιστής αυτής της δυσώδους υπόθεσης και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της εξεταστικής ότι η Β. Βλάχου είχε «μπροστά της» και το όνομα και το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη όταν ενέκρινε την άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Η δήλωση αυτή συνεπάγεται απόλυτη γνώση της εισαγγελέα επί των λόγων παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Δεμίρης, ο ανέλεγκτος
Τη σκυτάλη πήρε ο διάδοχος του Π. Κοντολέων στην ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης, γνωστός και ως «ο ανέλεγκτος». «Μετά την υπογραφή της εισαγγελέως είμαι ανέλεγκτος» φέρεται να είπε ο διοικητής της υπηρεσίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Θεμ. Δεμίρης θεωρεί πως στην ιεραρχία του καθεστώτος Μητσοτάκη βρίσκεται λίγα σκαλοπάτια μακριά από τον Κύριο και η χρήση του ονόματός του δεν πρέπει να γίνεται επί ματαίω. Επί της ουσίας, ο εκλεκτός του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η παρακρατική λειτουργία της υπηρεσίας μετατρέπει σε ασπίδα και τεκμήριο νομιμότητας μια εισαγγελέα που δηλώνει εξίσου «ανέλεγκτη».
«Τείχος σιωπής»
Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) καταθέτοντας στην επιτροπή έφερε στο φως την «παρακώλυση» και την «άρνηση συνεργασίας» της Β. Βλάχου επί του ελέγχου που η ανεξάρτητη αρχή υποχρεούται διά του συντάγματος να διεξάγει. Ο Χρ. Ράμμος αφηγήθηκε πως σε έναν εκ των τριών επιτόπιων ελέγχων της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ η εισαγγελέας αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία και δήλωσε ανέλεγκτη, όπως και ο Θεμ. Δεμίρης.
Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση που έτυχε το κλιμάκιο της αρχής τόσο από τον διοικητή της υπηρεσίας όσο και από την αρμόδια εισαγγελέα, έκανε λόγο για «τείχος σιωπής» και «αποκλεισμό από τον έλεγχο». «Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσω» ξεκαθάρισε και σε αντίστοιχο ύφος συμπλήρωσε: «Σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω για συγκάλυψη υποθέσεων».
Με την κατάθεσή του ο πρόεδρος της αρχής επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Καθημερινής» περί ύπαρξης πιθανώς πλαστού εγγράφου στον φάκελο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με όσα φέρεται να σημείωσε, η Β. Βλάχου ρωτήθηκε από τον ίδιο σε σχέση με ένα έγγραφο της υπηρεσίας προς τον πάροχο τηλεπικοινωνιών στον οποίο ανήκει ο τηλεφωνικός αριθμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η εισαγγελέας φέρεται να αντέτεινε ότι δεν το είχε υπογράψει, παρόλο που υπάρχει θεώρηση της υπογραφής της από αστυνομικό που τότε ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ. Οπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές, είτε η αστυνομικός βεβαίωσε ψευδώς ότι πρόκειται για την υπογραφή της Β. Βλάχου είτε η κ. Βλάχου ψεύδεται.
Τούτων δοθέντων, θα έπρεπε να θεωρείται νομοτελειακή η οργή των μελών της ΝΔ στην εξεταστική, η οποία εκφράστηκε με κουτσαβακισμούς και απειλές προς τον πρόεδρο της αρχής. «Κάνει τη… δουλειά του ο κ. Ράμμος» ήταν ο αήθης υπαινιγμός βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος ενημέρωσε τον μάρτυρα ότι θα τα… πούνε μετά. Αλλο «γαλάζιο» στέλεχος έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον Χρ. Ράμμο ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες, με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη να προβαίνει στις απαιτούμενες προειδοποιήσεις για να επανέλθει η τάξη.
«Ρωτήστε τη Βλάχου»
Τελευταία μάρτυρας σε αυτό το ντόμινο καταθέσεων που καταδεικνύει τις ευθύνες και τον κρίσιμο ρόλο της Β. Βλάχου είναι η διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). Η Αλεξάνδρα Ρογκάκου παρέπεμψε τους βουλευτές στην εισαγγελέα όποτε ρωτήθηκε για απόρρητες συμβάσεις και κονδύλια, ενώ αντίστοιχα έπραξε και για το σκοτεινό ΚΕΤΥΑΚ. «Τα απόρρητα κονδύλια της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε» φέρεται να επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η αρχή δεν έλεγξε ούτε τις συμβάσεις του ΚΕΤΥΑΚ, διότι το κέντρο «δεν ελέγχεται αυτοτελώς». «Επειδή υπάγεται στην ΕΥΠ θεωρήσαμε ότι μας καλύπτει η απάντηση της εισαγγελέως» φέρεται να εξήγησε, ενώ πρόσθεσε για να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης: «Για την ΕΥΠ και το ΚΕΤΥΑΚ να σας απαντήσει η κ. Βλάχου».
«Η Βλάχου έκανε την έρευνα»
Η διοικήτρια της ΕΑΔ, η οποία επί των ημερών του προκατόχου της Αγγελου Μπίνη φαίνεται πως έλεγξε τυχόν προμήθεια του διαβόητου Predator με την εξονυχιστική μέθοδο του… Google search, δεν μπόρεσε να αποκλείσει την προμήθεια λογισμικού από την ΕΥΠ μέσω απόρρητων κονδυλίων και τόνισε ότι την έρευνα των συμβάσεων της υπηρεσίας εκ μέρους της ΕΑΔ ανέλαβε (όλως τυχαίως) η Β. Βλάχου έπειτα από σχετικό αίτημα του Αγγ. Μπίνη. «Δεν ξέρω για ποιο λόγο την επέλεξε» φέρεται να ανέφερε η μάρτυρας, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η εισαγγελέας διερεύνησε τις απόρρητες συμβάσεις της ΕΥΠ.