Γυρνάνε την πλάτη στον σφαγέα της Γάζας – Ηχηρές απουσίες κατά την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Γυρνάνε την πλάτη στον σφαγέα της Γάζας – Ηχηρές απουσίες κατά την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ηχηρές απουσίες κατά την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Επικίνδυνο» τον χαρακτηρίζουν σε επιστολή τους Ισραηλινοί επιφανείς στρατιωτικοί

Με τη νέα ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να… επισκιάσει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η ομιλία τού Ισραηλινού πρωθυπουργού σηματοδοτεί την τέταρτη φορά που προσκλήθηκε να εκφωνήσει λόγο στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ, μία παραπάνω από τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η προτομή του οποίου κάποτε βρισκόταν σε περίοπτη θέση στον Λευκό Οίκο, στο Οβάλ Γραφείο. Οι τέσσερις ομιλίες του Νετανιάχου στο Κογκρέσο έχουν ένα κοινό στοιχείο: όλες εκφωνήθηκαν έπειτα από πρόσκληση μιας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της θητείας ενός Δημοκρατικού προέδρου. Η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου μίλησε στο Κογκρέσο ήταν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, το 1996, όταν ο ίδιος και οι δεξιοί σύμμαχοί του είχαν μόλις ανέλθει στην εξουσία μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο κράτος-σύμμαχό τους βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και προηγμένο οπλισμό. Ο Νετανιάχου έχει εργαστεί σκληρά για να σφυρηλατήσει ισχυρές σχέσεις τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικάνους και διατήρησε αυτήν τη στρατηγική επαινώντας και τις δύο πολιτικές πλευρές στην ομιλία του.

Ωστόσο, δεν έλαβε από όλους την υποστήριξη που περίμενε. Το ρεπουμπλικανικό τμήμα της αίθουσας τον επικροτούσε σε κάθε δήλωση, αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά στην απέναντι πλευρά. Αρχικά υπήρξαν ηχηρές απουσίες. Πολλοί Δημοκρατικοί, αναγνωρίσιμοι και με υψηλό πολιτικό προφίλ, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ομιλία του, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η κίνηση που τράβηξε την προσοχή ήταν αναμφίβολα εκείνη της Ρασίντα Τλάιμ, της Δημοκρατικής Αμερικανοπαλαιστίνιας από το Μίσιγκαν, η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού φορούσε παλαιστινιακή καφίγια και κρατούσε πλακάτ που έγραφε «Eγκληματίας πολέμου» από τη μια μεριά και «Eνοχος για γενοκτονία» από την άλλη.

Οι αποδοκιμασίες απέναντι στον Νετανιάχου –σε βάρος του οποίου αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη– αυξάνονται και στο εσωτερικό της χώρας του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ισραηλινών ζητά την παραίτησή του.

Παράλληλα, πάνω από δέκα Ισραηλινοί που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά στη χώρα επιχείρησαν να βάλουν «τρικλοποδιά» στον πρωθυπουργό τους. «Αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ. Μην τον δεχτείτε. Δεν έχει ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους για τον πόλεμο στη Γάζα, κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα» έγραψε χαρακτηριστικά μια ομάδα επιφανών πρώην διοικητών του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών σε ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο.

 

Βομβαρδίζουν ακόμη και τις «ασφαλείς ζώνες»

Στους 40.000 πλέον οι νεκροί ενώ ο ΟΗΕ δηλώνει ότι αγνοούνται 21.000 παιδιά

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει μέρα με τη μέρα ολοένα περισσότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι εντόπισε ίχνη πολιομυελίτιδας στα λύματα της περιοχής. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι διαβιούν σε σκηνές εν μέσω καύσωνα και τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα πλήττονται από λιμό.

Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να κατευθύνουν Παλαιστίνιους αμάχους από τη μια περιοχή στην άλλη. Σε αυτούς τους βομβαρδισμούς συμπεριλαμβάνεται ένας νέος στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, την οποία το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει «ασφαλή ζώνη». Σε περίπου 40.000 ανέρχονται οι νεκροί από την αρχή του πολέμου –στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά– σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι περίπου 21.000 παιδιά αγνοούνται.

Από νήπια μέχρι εφήβους και ενήλικες, ο πόλεμος στη Γάζα έχει ως αθέατα θύματα ένα μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, εκτεθειμένοι σε τεράστιες ανάγκες. Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων ανάμεσα στις 85.000 που έχουν καταγραφεί ως τραυματίες από την έναρξη του πολέμου χρειάζεται προσθετικά μέλη.

Νωρίτερα φέτος η ΜΚΟ Humanity & Inclusion είχε αναφέρει ότι το 70% με 80% όσων εισήχθησαν στα δώδεκα νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη Γάζα είτε είχαν χάσει κάποιο άκρο είτε υπέστησαν τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό. Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ ο γιατρός Ρατζά Χασάν δήλωσε ότι ορισμένες φορές οι ακρωτηριασμοί είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητοι, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε τράπεζες αίματος, το οποίο καθιστά τις μεταγγίσεις αδύνατες. Σύμφωνα με σοκαριστική αποκάλυψη από υγειονομικούς της Γάζας, η έλλειψη ιατρικών προμηθειών λόγω του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ και της καταστροφής των νοσοκομείων της περιοχής είχε αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν σε πολλές περιπτώσεις να προβούν σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόνο το 30% των γιατρών που απασχολούνταν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο εξακολουθούν να εργάζονται στα νοσοκομεία, καθώς πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν εκτοπιστεί.

Διαβάστε σχετικά

Αυλίδα: Αμαξοστοιχία με 130 επιβάτες συγκρούστηκε με φορτηγό – Διακοπή στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα

Γεωργιάδης για «κουρελόχαρτο» Αρείου Πάγου: «Το θέμα των υποκλοπών έληξε. Τελεία»

Διάλυση δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης: ΝΔ και Κατσιβαρδάς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο

Βαξεβάνης για υποκλοπές: Το Documento επιβεβαιώνεται σε όλα – Υπήρξε δημοσιογράφος με βρόμικο ρόλο

Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

Documento Newsletter