Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μια ακόμα φορά η ελληνική δημοσιογραφία εκτέθηκε διεθνώς. Την ενημέρωση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίας Mary Lawlor χαρακτήρισε η εκκωφαντική απουσία της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση Τύπου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Hotel από πλευράς της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μία συγκυρία οι τελευταίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της κυβέρνησης όσο και των media, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Η ενημέρωση καθυστέρησε να ξεκινήσει εξαιτίας του γεγονότος πως δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, με εξαίρεση τους δημοσιογράφους του documentonews.gr και της Εφημερίδας των Συντακτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάλληλος του ξενοδοχείου άνοιξε την πόρτα και ρώτησε τον βοηθό της Ειδικής Εισηγήτριας αν χρειάζεται κάτι. Εκείνος γύρισε απελπισμένος και του απάντησε: «We need more journalists», (χρειαζόμαστε περισσότερους δημοσιογράφους).

Η Ειδική Εισηγήτρια κατά την ενημέρωσή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως το μητρώο απόρριψης ΜΚΟ, η μετατροπή των camps σε κλειστές δομές – «φυλακές», η αναπαραγωγή εχθρικού λόγου και εκφράσεων μίσους και στιγματισμού, που κανονικοποιούν στερεότυπα, ποινικοποιούν την αλληλεγγύη και τους υπερασπιστές της στοχοποιώντας τους. Δεν δίστασε να σημειώσει μάλιστα πως «η συνολική αντίληψη για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά από το 2019», με την αλλαγή δηλαδή της κυβέρνησης.

Η Mary Lawlor ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση μεταξύ των οποίων να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναγνωρίσει και να επαινέσει δημοσίως το νόμιμο έργο τους. Να συμμορφωθεί πλήρως η παρούσα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (Μεταναστευτικός Νόμος) με το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της παρανομης διακίνησης μεταναστών δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Σημαντικότατα επίσης είναι τα αιτήματα για δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας για την κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού, η έκκληση της για την εφαρμογή της διακήρυξης του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η προτροπή της να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Κατά την ενημέρωση σημείωσε αναφορικά με τους δημοσιογράφους: «Οι δημοσιογράφοι που αντικρούουν το αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βρίσκονται συχνά υπό πίεση και δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά μέσα ενημέρωσης. Η πρόσβασή τους σε πληροφορίες είναι περιορισμένη, ενώ τα αιτήματά τους προς τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, για πληροφορίες και δεδομένα, συχνά μένουν αναπάντητα. Οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης πολύ περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνται μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας περαιτέρω στη γενική έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Οι δημοσιογράφοι που συντάσσουν αναφορές για ζητήματα διαφθοράς αντιμετωπίζουν μερικές φορές απειλές, ακόμη και κατηγορίες.»

Σε ερώτηση του documentonews.gr για τα σχόλια που στιγματίζουν και στοχοποιούν υπερασπιστές, τα οποία μάλιστα αναπαράγονται τόσο από θεσμικούς παράγοντες όσο και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ η Ειδική Επίτροπος απάντησε περιγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σχόλια του Γιάννη Οικονόμου αναφορικά με την περίπτωση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου. «Άκουσα σχόλια από πολύ υψηλά ιστάμενους ιθύνοντες που συκοφάντησαν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στην μιντιακή αλλά και θεσμική συμβολή στη δημιουργία στερεοτύπων περί πραγματικών προσφύγων, υπογραμμίζοντας έμμεσα την στενή σχέση παρασιτικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο όπως εκφράζεται μέσα από την αναπαραγωγή του κυβερνητικού αφηγήματος στα ΜΜΕ. «Μάλιστα άκουσα συγκρίσεις μεταξύ των πραγματικών προσφύγων, των Ουκρανών, και των άλλων, και αυτό αυτομάτως δημιουργεί κάποιο στίγμα για όλους αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία. Κάτι το οποίο περιθωριοποιεί αν θέλετε όλους τους υπόλοιπους. Η Ελλάδα έχει μια λαμπρή ιστορία, θαυμάζω την φιλοσοφία, τον ελληνικό πολιτισμό. Και γι’ αυτό ήταν σοκ για μένα όταν ήρθα σε επαφή με αυτό το αρνητικό αφήγημα», υπογράμμισε μεμφώμενη με τον μόνο τρόπο που της επέτρεπε η θέση της, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις μιντιακές της πατερίτσες για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται με τις ευλογίες τους οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά τον θεσμικό της ρόλο σημείωσε πως αντανακλά στο να διασφαλίζει ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ελεύθεροι για να κάνουν ακριβώς αυτό (σ.σ να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου), και συνέχισε «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ανησυχώ όταν βλέπω, όταν ακούω σχόλια εκτός από κυβερνητικούς εκπροσώπους, είτε από τον Τύπο, να συνιστούν ένα αρνητικό αφήγημα κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και κατά των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Αυτό δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για τη συκοφάντηση αυτών των ανθρώπων, που οδηγεί πολλές φορές και σε επιθέσεις, ιδιαίτερα όταν δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και στα μέσα ονόματα και διευθύνσεις όλων αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για μία πρακτική που είναι λάθος, απολύτως απαράδεκτη. Οπότε στον τομέα αυτόν, η κυβέρνηση και τα μέσα έχουν ευθύνη».

Αναφορικά με την ανεξαρτησία του Τύπου υπογράμμισε: «Όσον αφορά την ανεξαρτησία του Τύπου στη χώρα, δεν γνωρίζω αρκετά για το κατά πόσο είναι ανεξάρτητος και ποια μέσα είναι υπέρ της κυβέρνησης. Αλλά από αυτά που ακούω, είναι ένας σημαντικός αριθμός μέσων ενημέρωσης που στηρίζει την κυβέρνηση». Όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πως η Ειδική Εισηγήτρια δεν είναι κάποια γαλλική ΜΚΟ, η κάποια ακροαριστερή οργάνωση, επομένως δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκφράσει επιφυλάξεις για την μεθοδολογία της έρευνας της, την εγκυρότητα των πηγών και της πληροφόρησής της.

Την αμηχανία της κυβέρνησης αποκάλυψε η διαρροή από του υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο απορρίπτοντας «κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους» και υπερασπιζόμενο το προβληματικό Μητρώο για τις ΜΚΟ και υποστηρίζοντας πως «σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου». Κρύβεται δε πίσω από το γεγονός ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Mary Lawlor έκλεισε την ενημέρωσή της ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση

  • Να συμμορφωθεί πλήρως η παρούσα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (Μεταναστευτικός Νόμος) με το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι υπερβολικά ευρεία και ασαφής, γεγονός που δίνει την ευκαιρία για κατάχρησή της σε ποινικές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει στη δίωξη υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το νόμιμο έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει δημοσίως και να επαινέσει το νόμιμο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανεκτίμητη συμβολή τους στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από εκφοβισμούς, περιοριστικούς διοικητικούς και ποινικούς νόμους, είναι το κλειδί για μια ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών.
  • Να διασφαλιστεί ότι το Μητρώο για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες θα απλοποιηθεί και θα καταστεί πιο διαφανές, με σαφή χρονοδιαγράμματα για όλα τα στάδια της διαδικασίας και σαφές χρονικό πλαίσιο για το πότε μπορεί να αναμένεται απόφαση για την εγγραφή στο μητρώο. Ενώ συμφωνώ ότι η καταγραφή των ΜΚΟ μπορεί να είναι απαραίτητη για σκοπούς ποιοτικού ελέγχου και προστασίας, ένα τέτοιο σύστημα εγγραφής δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις και να εφαρμόζεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας των πολιτών.
  • Να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης και εποπτείας για την επιτήρηση του συνολικού χειρισμού της κατάστασης της μετανάστευσης από την κυβέρνηση. Παρόλο που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει συμβάλει σε κάποια σημεία θετικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν είναι εξοπλισμένη για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
  • Να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι παρανοήσεις που επικρατούν σήμερα σχετικά με τον ρόλο και τα δικαιώματα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αναλυτικά η ενημέρωση για την οποία αδιαφόρησαν τα ΜΜΕ:

Διαβάστε επίσης:

Ας μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι είδε η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των προσφύγων

Documento Newsletter