Γυναίκες και τρίαθλο: Σπάνε τα ταμπού και τα ρεκόρ

Γυναίκες και τρίαθλο: Σπάνε τα ταμπού και τα ρεκόρ

Ιστορικά ο αθλητισμός έχει συνδεθεί στενά με τους άντρες και την αρρενωπότητα σε σημείο που να θεωρούνται συνώνυμες έννοιες σε πολλές Δυτικές Κοινωνίες. O οργανωμένος αθλητισμός «έχει δημιουργηθεί από τους άντρες για τους άντρες» και στο εικοστό αιώνα «Ο αθλητισμός έχει γίνει ο ηγετικός ορισμός της αρρενωπότητας στην καλλιέργεια και διατήρηση της μαζικής κουλτούρας».(Cashmore, 2000).

Σε αυτό το περιβάλλον η σταδιακή αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό τόσο κατά τον 20ο όσο και 21ο αιώνα βοήθησε σημαντικά να αλλάξει η εικόνα, το στάτους καθώς και η μορφή των γυναικών. Η ιδέα της ανεξάρτητης γυναίκας που δρα υπερασπιζόμενη τα προσωπικά της συμφέροντα και επιδιώξεις ενισχύθηκε σημαντικά από την αθλητική εικόνα όπου γυναίκες επιδείκνυαν φυσικές δεξιότητες, κουράγιο, χάρη και κέρδιζαν έτσι την αποδοχή για το σωματείο ή την χώρα τους (Riordan Jim,2000)

Τι ισχύει στο Τρίαθλο ένα νέο άθλημα που έχει αναπτυχθεί ταχύτατα τα τελευταία 40 χρόνια;

Οι περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρίαθλο βρίσκεται στις θέσεις στις λίστες με τα αθλήματα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών που το εξασκούν. Όμως το ερώτημα είναι πως έγινε αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη; “Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρά την φανερή σχέση με τα τρία αθλήματα – δηλαδή κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο- το τρίαθλο έχει αναπτυχθεί ανεξάρτητα ως άθλημα. Κατά αυτό τον τρόπο το Τρίαθλο δεν υπόκειται στις ίδιες περιοριστικές πιέσεις και παραδόσεις όπως τα αθλήματα από τα οποία προκύπτει. Όπως και άλλα αθλήματα το τρίαθλο έχει ένα εύρος οργανισμών οι οποίοι το υποστηρίζουν όπως ταξιδιωτικά γραφεία, χορηγούς, προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ.(Phillips P, Newland B, 2014).

Διαβάστε τη συνέχεια στο Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter