Γυναικεία πάθη, ιστορικά γεγονότα, φονικά μυστήρια έρχονται στους δέκτες μας

Γυναικεία πάθη, ιστορικά γεγονότα, φονικά μυστήρια έρχονται στους δέκτες μας

Η νέα σεζόν της ελληνικής τηλεόρασης θα ξεκινήσει δυναμικά με ιστορίες που εμπνέονται κυρίως από μυθιστορήματα, από πραγματικά γεγονότα και από τη ζωή στην Ελλάδα παλαιότερων δεκαετιών. Και όλα αυτά «πασπαλισμένα» με έρωτες, μυστήριο και βεντέτες. Επειτα από πολλά χρόνια απουσίας της ελληνικής μυθοπλασίας από τη μικρή οθόνη, αφού προβάλλονταν φτηνές ξένες σειρές –κυρίως σαπουνόπερες– και ριάλιτι, το μεγάλο comeback ξεκίνησε το 2019 με τις «Αγριες μέλισσες» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου. Την ίδια χρονιά ξεχώρισε και η σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια «Ετερος εγώ» και βρέθηκε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Netflix μέχρι να έρθει (το 2022) ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με το «Maestro» για να γίνει η πρώτη ελληνική παραγωγή που επιλέχθηκε για τη δημοφιλή πλατφόρμα. Η σειρά έθιξε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως η έμφυλη βία, το μεταναστευτικό, η καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οι πρωταγωνιστές έγιναν trend στα κοινωνικά δίκτυα, το τραγούδι «Το τυχερό μου αστέρι» του Κωνσταντίνου Βήτα έκανε νέο κύκλο καριέρας με την ερμηνεία του Ορέστη Χαλκιά, όπως και η «Προσευχή» με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) το 2017 με στόχο την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής αποδείχτηκε καταλύτης στο να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές η ελληνική μυθοπλασία έπειτα από ένα παρατεταμένο pause, αφού πλέον υπήρχε ένας πολύτιμος οικονομικός σύμμαχος.

Τα «πρέπει» της νέας σεζόν

Το «διαμαντάκι» του φετινού τηλεοπτικού προγράμματος είναι το «Milky way» (Mega) που έχει υπογραφή… Χρυσού Φοίνικα. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε αυτήν τη σειρά οκτώ επεισοδίων είναι ο Βασίλης Κεκάτος, ο οποίος έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ των Καννών το 2019 για την ταινία μικρού μήκους «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Η ιστορία του «Milky way» ακολουθεί έναν τρυφερό αλλά και δύσκολο δρόμο προς την ενηλικίωση. Σε μια μικρή ορεινή πόλη η 17χρονη Μαρία, τελειόφοιτη λυκείου, ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια, φεύγοντας μακριά από το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Τα μεγάλα όνειρα σταματούν απότομα όταν μένει έγκυος από τον φίλο της τον Τάσο, ένα νεαρό που έχει περάσει όλη του τη ζωή δουλεύοντας στο μοναδικό βενζινάδικο της πόλης. Πρόσωπο-κλειδί και καταφύγιό της είναι ο Τζο, ο νέος συμμαθητής της – ένα αγόρι που δεν έχει καμία σχέση με τον συντηρητισμό της τοπικής κοινωνίας. Οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες.

Η σειρά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Series Mania στη Γαλλία και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο με σχόλια όπως το εξής: «Είναι μια δουλειά ποιητική, ονειρική και συγκινητικά ρεαλιστική».

Η πιο ακριβή παραγωγή και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της φετινής σεζόν είναι η «Μάγισσα» που θα προβάλλεται στον Αnt1. Οι σεναριογράφοι Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης μετά τις «Αγριες μέλισσες» συνεργάζονται ξανά με τον Λευτέρη Χαρίτο. Η ιστορία μάς ταξιδεύει στη Μάνη του 1817, την εποχή που οι Ελληνες προετοιμάζονταν για την επανάσταση. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο ισχυρές οικογένειες της περιοχής, οι Λασκαραίοι και οι Γερακάρηδες, τις οποίες χωρίζει μακροχρόνια βεντέτα. Βασικοί χώροι των γυρισμάτων είναι ο πύργος Μούρτζινου, ένα εντυπωσιακό αμυντικό μανιάτικο συγκρότημα στην Καρδαμύλη, και το κτήμα Νάσιουτζικ, ενώ κάποιες σκηνές γυρίστηκαν και στο ακρωτήριο Ταίναρο. Το καστ της σειράς περιλαμβάνει αξιόλογους ηθοποιούς όπως οι Ελλη Τρίγγου, Γιώργος Γάλλος, Κατερίνα Λέχου, Νίκος Ψαρράς, Τάσος Νούσιας, Αναστάσης Ροϊλός, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αρης Νινίκας, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Θεοδόσης Φυλακτός κ.ά.

Το θρυλικό μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη «Οι Πανθέοι» επιστρέφει στην τηλεόραση έπειτα από 47 χρόνια (είχε προβληθεί στην ΕΡΤ από το 1977 έως το 1979 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη) σε μια σύγχρονη παραγωγή με την υπογραφή του Σπύρου Μιχαλόπουλου (Σκάι). Στο μυθιστόρημα-ποταμό παρουσιάζεται η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως το 1941 μέσα από την ιστορία της οικογένειας των Πανθέων. Η ιστορική περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα: από την πτώχευση του ελληνικού κράτους το 1897 έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από την άνθηση της Μεγάλης Ιδέας έως τον Μακεδονικό Αγώνα, από τον Εθνικό Διχασμό έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τον θάνατο του Βενιζέλου έως και τη δικτατορία του Μεταξά. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη (έπαιζε και στην παλαιότερη σειρά), Αιμίλιος Χειλάκης, Μελία Κράιλινγκ, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καλλιμάνη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Κόρα Καρβούνη, Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Συριόπουλος, Ελενα Τοπαλίδου, Αθηνά Μαξίμου, Κώστας Φιλίππογλου και άλλοι. Στον ρόλο του Βλάση Πανθέου ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Προξενιά και ψυχοκόρες

Το «Προξενιό της Ιουλίας» βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Σ. Πολίτη και θα προβάλλεται στον Alpha. Στη Θεσσαλία, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Ιουλία (Ευγενία Ξυγκόρου) είναι ερωτευμένη με τον Γρηγόρη (Δημήτρη Σέρφα), αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό τον γαιοκτήμονα Γιωργίκη Προβιό (Μελέτης Ηλίας). Η σειρά αναφέρεται στους επιβεβλημένους ρόλους των γυναικών που εκείνη την εποχή ορίζονταν από τις πιο σκληρές πατριαρχικές αντιλήψεις. Τα έθιμα απαιτούσαν η νύφη να δίνει προίκα στον γαμπρό και μάλιστα με την υπογραφή ενός συμφωνητικού με το όνομα «φατούρα», όπου καταγράφονταν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Το καστ συμπληρώνουν οι Αννα Μάσχα, Δημήτρης Αλεξανδρής, Γιάννης Περλέγκας, Ελισάβετ Μουτάφη, Πέγκυ Τρικαλιώτη κ.ά. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Νίκος Κρητικός σε σενάριο του Νίκου Απειρανθίτη.

Αλλη μία ιστορία με γυναικείο θέμα παρουσιάζει η δραματική σειρά της ΕΡΤ1 «Ηλέκτρα» με πρωταγωνίστρια την Εμιλυ Κολιανδρή η οποία μας μεταφέρει στη νήσο Αρσινόη το 1972. Η Ηλέκτρα είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη στους ασφυκτικούς ρόλους της καλής κόρης, συζύγου και μάνας που ζει σε μια κλειστή νησιωτική κοινωνία. Παντρεμένη με τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της δήμαρχο της Αρσινόης Σωτήρη Βρεττό (Τάσος Γιαννόπουλος), αναζητά καθημερινά λίγες στιγμές ελευθερίας στο ποτάμι ή κάνοντας βόλτες με το άλογό της. Ο Παύλος Φιλίππου (Αποστόλης Τότσικας), ένας μυστηριώδης άντρας, καταφθάνει στην Αρσινόη για να αναλάβει τη θέση του καθηγητή μαθηματικών στο γυμνάσιο. Οι μνήμες της ηρωίδας ξυπνούν με την επιστροφή του Νικόλα Βρεττού (Θανάσης Πατριαρχέας) και ένα καλά κρυμμένο μυστικό κινδυνεύει ν’ αποκαλυφθεί. Η Ηλέκτρα θα αναμετρηθεί με το παρελθόν της αλλά και με τα όρια της ελευθερίας της.

Μια ιδιαίτερη πρόταση μυθοπλασίας έρχεται με τις «Ψυχοκόρες» στον Αnt1. Τέσσερις αδερφές με τρεις παράλληλες ιστορίες ζουν με φόντο την Αθήνα και την επαρχία της δεκαετίας του ’50 και αποκαλύπτουν αθέατες πτυχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πρωταγωνιστούν οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Μαλάκης, Μαρίνα Ασλάνογλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Στον ρόλο των ψυχοκορών η Μαργαρίτα Αλεξιάδη, η Μένια Βουλιώτη, η Μαριάννα Κιμούλη και η Αννα Λουιζίδου. Οι ψυχοκόρες ήταν ένας «θεσμός» που λειτουργούσε για χρόνια ως μια άτυπη μορφή «υιοθεσίας», υποδουλώνοντας νεαρά κορίτσια που λαχταρούσαν να αποδράσουν από τη φτώχεια της επαρχίας, για να βρεθούν τελικά σε μια «χρυσή φυλακή», όπου έπρεπε να δηλώνουν συνεχώς την υποταγή τους. Η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και πρωτότυπο σενάριο της Πέννυς Φυλακτάκη και του Βαγγέλη Νάση.

Αληθινές ιστορίες

Οι σειρές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα διαχρονικά γοητεύουν το κοινό. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι καθηλωτική στο τρέιλερ του «Famagusta», της νέας σειράς του Ανδρέα Γεωργίου που αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Mega). H επιβλητική παρουσία της ηθοποιού προκάλεσε ενθουσιασμό στα κοινωνικά δίκτυα. «Από τότε… χάος, σκοτάδι παντού. Να είσαι 16 και να έχεις τα πάντα και να ’ρθει ο φονιάς να σου πάρει τα πάντα. Κι από τότε, εσύ… πουθενά… Εμείς πουθενά» ακούγεται να λέει. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Γρηγόρης Βαλτινός.

Το «Ναυάγιο» (Mega) εμπνέεται επίσης από πραγματικά περιστατικά. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα, και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι. Η νέα δραματική σειρά, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, ξεκινά με τη βύθιση του πλοίου «Φοίνιξ» στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και αφηγείται πώς η μοίρα συνδέει τους επιζώντες. Με φόντο την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, γεμάτης αντιθέσεις, γεμάτης εικόνες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, την πολιτική αναταραχή της δικτατορίας που πλησιάζει, με την ποδοσφαιρική τρέλα, τα λαϊκά τραγούδια και τις φτωχικές αυλές, οι «ναυαγοί» καλούνται να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Αναστασία Παντούση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Γιώτα Φέστα και μια πλειάδα ηθοποιών, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Χαριτίδης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στη σκηνοθεσία μιας νέας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «17 κλωστές» μετά το τέλος του «Ετερος εγώ», στο Cosmote TV. Η νέα σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία του Καστελάνη, κατά κόσμον Αντώνη Γερακίτη, που αιματοκύλησε τα Κύθηρα το 1909, σε ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τα παιδιά των λουλουδιών

Σε εντελώς διαφορετικά… νερά θα μας μεταφέρει η «Παραλία» (ΕΡΤ), που διαδραματίζεται στα Μάταλα της Κρήτης το 1969, με πρωταγωνιστές τη Δανάη Μιχαλάκη, τον Γιάννη Κουκουράκη, τον Δημήτρη Μοθωναίο, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, τον Γιώργο Νινιό και τη Γιούλικα Σκαφιδά. Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη επιστρέφει από το Λονδίνο στον τόπο της παιδικής της ηλικίας προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο. Το πρώτο βράδυ επανασυνδέεται με τις παιδικές της φίλες και δίνουν ραντεβού στο πάρτι των χίπηδων οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη μαγευτική παραλία της περιοχής. Εκεί η Υπατία θα γνωρίσει την περίεργη αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στέφανος Μπλάτσος και το σενάριο οι Γιώργος Χρυσοβιτσάνος και Κώστας Γεραμπίνης.

Οι… επιστροφές

Αρκετές από τις σειρές που έχουν δώσει διαπιστευτήρια σε νούμερα ήδη από προηγούμενες χρονιές συνεχίζουν. Ο «Σασμός» (Alpha) –όπου φέτος θα δούμε τον Βασίλη Μπισμπίκη– η «Γη της ελιάς» (Mega), o «Παράδεισος των κυριών» (Alpha), το «Κάνε ότι κοιμάσαι» (ΕΡΤ) και το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» (Alpha) θα επιστρέψουν στους τηλεοπτικούς δέκτες. Επίσης ο δεύτερος κύκλος του «Maestro» θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix και θα ακολουθήσει η προβολή του στο Mega.

Σκηνές προσεχώς

Τέλος, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μιχάλη Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα» γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά σε σκηνοθεσία του Ντένη Ηλιάδη με συμπαραγωγό την ΕΡΤ. Η σειρά θα γυριστεί μέσα στο 2023 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter