Οι αγώνες για χειραφέτηση, ίσες ευκαιρίες και αμοιβές πέρασαν από όλους τους χώρους της τέχνης. Καταγράφουμε τη διαδρομή με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
«Κατάληψη» γένους θηλυκού στις σκηνές. Η Ηλέκτρα Ζαργάνη αναζήτησε τις παραστάσεις που έχουν θέμα τον γυναικείο αγώνα για χειραφέτηση και ελευθερία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.
Η σμηναγός που άλλαξε τη θέση της γυναίκας στο Χόλιγουντ. Στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος η γυναίκα ήταν πάντα ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ώσπου ήρθε ένας επισκέπτης του διαστήματος και η Σιγκούρνι Γουίβερ. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.
Η γυναίκα στη μυθολογία του Μάνου Χατζιδάκι. Φιγούρα ποιητική, ονειρική σχεδόν, στο έργο του σπουδαίου συνθέτη. Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.
«Πόσο λίγα γνωρίζω για τις ποιήτριες». Άρθρο της ποιήτριας Παυλίνας Μάρβιν.
«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» στην τέχνη του Ιράν». Η οργή για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί ενέπνευσε τον σύγχρονο πολιτισμό μιας βαθιά θεοκρατικής και πατριαρχικής κοινωνίας. Γράφει η Χρύσα Λύκου.
Αυτές που έγραψαν ιστορία και… τραγούδι. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης κάνει μια αναδρομής τη γυναίκα συνθέτρια στο ελληνικό τραγούδι. Από τη Δανάη και την Αρλέτα μέχρι τη Λένα Πλάτωνος και τη Χαρούλα Αλεξίου.
Μικρή οθόνη, μεγάλες ηρωίδες. Ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης προτείνει πέντε σειρές οι οποίες, με τον τρόπο τους, υμνούν το γυναικείο φύλο.
Όλο και πυκνώνουν οι τηλεοπτικές σειρές που αποθεώνουν τη γυναικεία δύναμη.
Το #MeToo έκανε ορατή τη σεξουαλική παρενόχληση και βία. Άρθρο της Νατάσας Κεφαληνού, υπεύθυνης επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα.
«Έγινε» άντρας για να μπορέσει να ζωγραφίζει. Η Αφροδίτη Ερμίδη για την Ελένη Αλταμούρα-Μπούκουρα, η οποία έζησε ως άντρας για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία.