Γυναίκα πέθανε περιμένοντας να τελεσιδικήσει η αγωγή της, αποδεικνύοντας το χάος στο δικαστικό σύστημα

Γυναίκα πέθανε περιμένοντας να τελεσιδικήσει η αγωγή της, αποδεικνύοντας το χάος στο δικαστικό σύστημα

Μια σοκαριστική υπόθεση που αντικατοπτρίζει τα τρωτά σημεία και τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης φέρνει στο φως το Documento. Γυναίκα κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων το 2011 επειδή έμεινε ανάπηρη έπειτα από εγχειρήσεις που έκανε στο νοσοκομείο της Αρτας. Ο γολγοθάς της γυναίκας αυτής ωστόσο δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης τα επόμενα χρόνια δεν είχαν τέλος. Μάλιστα η ενάγουσα έφυγε από τη ζωή το 2021, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα αλλεπάλληλων αναβολών που καθιστούν αυτό τον δικαστικό αγώνα αέναο.

Αν και η ιστορία αυτή απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2011, ακόμη και σήμερα, 13 χρόνια μετά, δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί να είναι κραυγαλέες και καθόλου τιμητικές για το ήδη τραυματισμένο κύρος της Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή το μοτίβο αρνησιδικίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Ηταν το μακρινό 2009 όταν γυναίκα χειρουργήθηκε τρεις φορές στο νοσοκομείο Αρτας αλλά έμεινε τελικά ανάπηρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που παρουσιάζει το Documento, δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 13.05.2011 κατατέθηκε αγωγή εναντίον του νοσοκομείου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (ΑΓ 193/13.05.2011). Τα προβλήματα και οι παθογένειες της Δικαιοσύνης καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε η προδικαστική διαδικασία της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί προηγουμένως υπήρξαν τρεις αναβολές εξαιτίας του νοσοκομείου Αρτας, το οποίο δεν προσκόμιζε τον φάκελο της ασθενούς.

Η απόφαση επί της προδικαστικής διαδικασίας μάλιστα εκδόθηκε το 2020, εν μέρει οριστική και εν μέρει αναβλητική για τη συμπλήρωση στοιχείων φακέλου. Ωστόσο οι αργοπορίες, οι αναβολές και οι καθυστερήσεις της υπόθεσης δεν σταματούν εδώ, με αποτέλεσμα η «επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης» να φαντάζει κενό γράμμα.

Aργός θάνατος

Ντροπιαστικά για την εικόνα της Δικαιοσύνης είναι όσα εκτυλίχθηκαν και στη συνέχεια. Τον Δεκέμβριο του 2021 η γυναίκα έφυγε από τη ζωή, μετά την άσκηση της αγωγής και την εν μέρει προδικαστική απόφαση, η οποία επήλθε δέκα χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής. Με τον θάνατό της η διαδικασία διακόπηκε, αποδεικνύοντας ξανά πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα… σέρνεται.

Η οικογένεια της θανούσας κλήθηκε να αντιμετωπίσει το δικαστικό χάος και έτσι συνέχισε τον δικαστικό αγώνα με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη ακόμη και μετά τον θάνατό της. Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι σε περίπτωση αποζημίωσης είναι η οικογένεια τελικά η οποία θα λάβει από το δημόσιο το χρηματικό ποσό που θα επιδικαστεί.

Βέβαια, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως ο δρόμος μέχρι το τέλος αυτής της ιστορίας είναι μακρύς ακόμη.

Από αναβολή σε αναβολή

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 25.02.2022 είχε οριστεί νέα δικάσιμος για την υπόθεση. Τελικά εκδόθηκε νέα απόφαση, που όριζε την αναβολή της υπόθεσης για ακόμη μια φορά, καθώς και πάλι το νοσοκομείο Αρτας δεν υπέβαλε τα απαραίτητα στοιχεία των τριών χειρουργείων που έκανε η θανούσα το 2009 ούτε το φύλλο νοσηλείας, το οποίο αφορούσε την αρχική εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή ζητήθηκε από την οικογένεια η προσκόμιση ιατρικών γνωματεύσεων για τα τρία χειρουργεία είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από κάποιο άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια είχε ήδη καταθέσει τις απαραίτητες γνωματεύσεις, καθώς η θανούσα βρισκόταν για χρόνια σε κέντρο αποκατάστασης. Συνεπώς, αυτές οι πληροφορίες ήταν ήδη διαθέσιμες.

Μάλιστα το χάος του δικαστικού συστήματος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά από το γεγονός ότι η προαναφερθείσα απόφαση δημοσιεύτηκε στις 12.04.2022 και κοινοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο μετά, δηλαδή στις 09.02.2023, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Ο,τι δεν έγινε το 2011, το δικαστήριο «θυμήθηκε» να το κάνει με καθυστέρηση 13 χρόνων. Συγκεκριμένα, ορίστηκε πραγματογνώμονας από το δικαστήριο για να ελέγξει τα ιατρικά έγγραφα που είχαν συγκεντρωθεί. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία όσο η άτυχη γυναίκα ζούσε. Δηλαδή 13 χρόνια μετά την αγωγή η Δικαιοσύνη αποφάσισε να πράξει τα στοιχειώδη. Τα κραυγαλέα λάθη και τα κενά της υπόθεσης παρουσιάζουν ως εκ τούτου μια εικόνα λειτουργίας της Δικαιοσύνης που σίγουρα δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της.

Ετσι, επί 13 χρόνια δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της πρωτόδικης κρίσης. Διάστημα αρκετά μεγάλο, που σίγουρα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα περί απονομής δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter