Γυμνή η Ελλάδα απέναντι στην κρίση των δασμών

Γυμνή η Ελλάδα απέναντι στην κρίση των δασμών

Κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής και καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης δείχνουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα δυστοπικό οικονομικά διεθνές περιβάλλον.

Ζούμε στην εποχή των δασμών και του προστατευτισμού των εθνικών οικονομιών. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που πάτησε το κουμπί για την καταστροφή των δομών της παγκοσμιοποίησης, όπου η παραγωγή είχε αφεθεί στην Ανατολή και οι δυτικός κόσμος ζούσε από τον χρηματιστηριακό τζόγο. Τώρα το παγκόσμιο εμπόριο ζει στη λογική των δασμών.

Τι κάνει όμως η Ελλάδα μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Ποια η τωρινή θέση της; Οι δείκτες μάς δείχνουν ότι η Ελλάδα, συνεπεία των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι γυμνή, ενώ η κρίση έρχεται φορώντας την κάπα των δασμών και εμείς χορεύουμε στον ρυθμό της φορομπηχτικής αύξησης του ΑΕΠ.

Επιβράδυνση

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Φεβρουαρίου 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024 παρουσίασε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2024 με το 2023. Εκεί όμως που αναδεικνύεται το πρόβλημα είναι στη σύγκριση του προηγούμενου Φεβρουαρίου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του

Φεβρουαρίου του 2025 παρουσίασε μείωση 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2025.

Αν παρατηρήσουμε τους επιμέρους δείκτες, διαπιστώνουμε ότι αυτή η μείωση προήλθε από τις μειώσεις:

• Κατά 10,8% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

• Κατά 1,4% του δείκτη μεταποίησης.

• Κατά 0,2% του δείκτη παροχής νερού.

Ο μόνος δείκτης που παρουσιάζει αύξηση, κατά 1,4%, είναι αυτός των ορυχείων – λατομείων.

Η μείωση στον δείκτη μεταποίησης (βιομηχανία) έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, καθώς στον δείκτη οικονομικής συγκυρίας για τον περασμένο Φεβρουάριο κατέγραψε αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης (το 18% των επιχειρήσεων δήλωσε χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 10% το αντίθετο, που σημαίνει ότι υπάρχει σταθερότητα στο 72%). Ολα αυτά ενώ η λογιζόμενη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, παρουσίασε αύξηση της κίνησης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε συνολική αύξηση 11,7%, με την επιβατική κίνηση να έχει μετρηθεί σε 3,59 εκατομμύρια επιβάτες.

Μείωση εισαγωγών

Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, τότε μάλλον βλέπει θετικά την καταγραφή μείωσης στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (αγαθά) κατά 18,3%. Ο λόγος βρίσκεται στη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και την οριακή αύξηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Φεβρουάριο του 2025 ανήλθε σε 6,47 δισ. ευρώ έναντι 7,02 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024, δηλαδή μείωση 7,7%. Από την άλλη, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 4,04 δισ. ευρώ έναντι 4,03 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 0,1%. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Φεβρουάριο του 2025 ανήλθε σε 2,43 δισ. ευρώ έναντι 2,98 δισ. κατά τον ίδιο μήνα του 2024 (μείωση 18,3%).

Ομως, υπάρχει και ο αντίλογος όσων βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Ουσιαστικά, αυτή η μείωση των εισαγωγών σε μια οικονομία που εμφανίζει καταστροφή των παραγωγικών δομών της και στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση αντανακλά την πεποίθηση του εμπορικού κόσμου της περαιτέρω συρρίκνωσης του τζίρου λόγω της απίσχνασης της αγοραστικής δύναμης. Αλλωστε, αυτό το στοιχείο έχει αναδείξει και το ΙΟΒΕ, καθώς το 18% των επιχειρήσεων αναφέρει αποθέματα έτοιμων προϊόντων υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή.

Documento Newsletter