Gus Drax: «Κάθε μπάντα που πετυχαίνει το χρωστάει στον εαυτό της και μόνο»

Gus Drax: «Κάθε μπάντα που πετυχαίνει το χρωστάει στον εαυτό της και μόνο»

Ο κιθαρίστας των Sunburst μιλάει για το «Manifesto» και δεσμεύεται ότι η εμφάνισή τους στο Golden R. Festival στον Βόλο είναι μόνο η αρχή.

Οι περισσότεροι στην ελληνική metal σκηνή τον γνωρίζουν ως τον βιρτουόζο κιθαρίστα των Suicidal Angels, όμως ο Gus Drax, κατά κόσμον Κώστας Δραχαλίβας, έχει ένα υπόβαθρο και μια πορεία που ξεκίνησε πολύ πριν ενταχθεί στο αθηναϊκό thrash metal σχήμα. Βασικό συστατικό της πορείας αυτής αποτελούν οι Sunburst, το πνευματικό παιδί του Λαρισαίου μουσικού οι οποίοι πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Manifesto». Σε λίγες μέρες οι Sunburst θα εμφανιστούν στο φιλόδοξο Golden R. Festival στον Βόλο, με τον Gus να ετοιμάζεται μάλιστα για διπλή εμφάνιση καθώς θα παίξει και με τους Suicidal Angels την ίδια μέρα. Το Documento τον εντόπισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μίλησε μαζί του για τη νέα δουλειά της μπάντας με το πρώτο ερώτημα να προκύπτει αβίαστα.

Ποια ανάγκη γέννησε τους Sunburst;

Οι Sunburst γεννήθηκαν από την ανάγκη να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει όταν οι Biomechanical, η πρώτη μπάντα με την οποία ασχολήθηκα σε επαγγελματικό επίπεδο με τη μουσική, μπήκαν στον πάγο. Εκείνη την περίοδο έγραφα ήδη το πρώτο μου σόλο άλμπουμ αλλά ήθελα να δημιουργήσω και ένα κανονικό συγκρότημα μέσω του οποίου θα μπορούσα να πειραματιστώ γύρω από τον progressive ήχο. Πρώτα βρεθήκαμε με τον Κώστα τον Μυλωνά (ντραμς), ακολούθησε ο Βασίλης Γεωργίου (φωνητικά) και μετά από αρκετές αναζητήσεις βρήκαμε τον Νίκο τον Γεωργιτσόπουλο (μπάσο) για να δημιουργηθεί η σύνθεση που είναι μαζί από το 2014 και με την οποία οι Sunburst έγραψαν και τα δύο άλμπουμ, το «Fragents of Creation» (2016) και το «Manifesto» (2024).

Αλήθεια, γιατί έπρεπε να περιμένουμε τόσο πολύ για τον διάδοχο του «Fragments of Creation»;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο βασικός λόγος για αυτήν την καθυστέρηση είναι η ενασχόλησή μου και οι υποχρεώσεις μου με τους Suicidal Angels. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά μπορώ να πω ότι αυτή η παράλληλη απασχόληση έχει βοηθήσει τους Sunburst. Η μουσική για το «Manifesto», το μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον, έχει γραφτεί εδώ και πολύ καιρό ενώ με τον Βασίλη δουλεύαμε παράλληλα και για το τελευταίο άλμπουμ των Black Fate, το άλλο συγκρότημα στο οποίο παίζουμε μαζί. To «Ithaca» κυκλοφόρησε το 2020 μέσα στον covid, εξαιτίας του οποίου πήγε κυριολεκτικά άπατο. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του. Δεν υπήρχε λοιπόν καμία περίπτωση να μπαίναμε στη διαδικασία ως Sunburst να διακινδυνεύσουμε κάτι ανάλογο βλέποντας πόσο αδικήθηκε εξαιτίας των συνθηκών το άλμπουμ των Black Fate. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία παίρνουν περισσότερο χρόνο, είτε μιλάμε για τη διαδικασία της προώθησης είτε για την παραγωγή του βινυλίου. Προφανώς και δεν θέλουμε να γίνει το ίδιο και με το επόμενό μας άλμπουμ…

Ούτε εμείς…

γέλια) …ούτε για το «Manifesto» το θέλαμε, αλλά μερικές φορές έρχονται έτσι οι καταστάσεις που δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Είχαμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με το τελευταίο άλμπουμ των Suicidal Angels (το «Profane Prayer»), το οποίο ήταν προγραμματισμένο να βγει στις αρχές με μέσα του 2023 και τελικά βγήκε τον Μάρτιο του 2024. Ένα άλμπουμ που ήταν έτοιμο από τον Σεπτέμβριο του 2022… Όπως καταλαβαίνεις, εγώ δεν ήθελα σε καμία περίπτωση τα δύο άλμπουμ να βγουν μαζί, μάλιστα το πρόγραμμα που είχα στο μυαλό μου ήταν το 2023 να βγει το άλμπουμ των Suicidal Angels, το 2024 το Sunburst και το 2025 το δεύτερο σόλο άλμπουμ μου. Τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα που έγινε ό,τι ακριβώς είχε γίνει και το 2016 όταν κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά το «Fragments of Creation» των Sunburst και το «Division of Blood» των Suicidal Angels.

Οι Sunburst είναι ένα συγκρότημα με περιορισμένη live παρουσία. Με την αποδοχή που φαίνεται ότι έχει το «Manifesto» θα δούμε τους Sunburst περισσότερο στη σκηνή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Η γρήγορη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι! O στόχος μας είναι να κάνουμε για το «Manifesto» πολύ περισσότερα live σε σχέση με αυτά που κάναμε για το «Fragments of Creation», για το οποίο μάλιστα νομίζω ότι κάναμε περισσότερες συναυλίες στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Από την άλλη δεν σου κρύβω ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα αυτό, θέλουμε -όπως όλες οι μπάντες άλλωστε- να έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες καθώς η μουσική μας είναι απαιτητική τόσο εκτελεστικά όσο και ηχητικά. Όταν κάποιος έρχεται να σε δει θα σε κρίνει κιόλας, οπότε κι εμείς έχουμε κάποιες μίνιμουμ απαιτήσεις για να ακουστούμε όπως θέλουμε, να γίνουν όλα όσο το δυνατόν πιο σωστά. Ήδη έχουμε ανακοινώσει την εμφάνισή μας στο Golden R. Festival στον Βόλο και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό είναι δέσμευση!

«O τίτλος “Manifesto” περικλείει όλα όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, τις δυσκολίες μέχρι να βγει το άλμπουμ», λέει ο Gus Drax (δεύτερος από δεξιά)

Ισχύει κατά τη γνώμη σου στη σημερινή εποχή αυτό που λέγαμε κάποτε ότι «αν αυτοί δεν ήταν Ελληνες θα είχαν πολύ καλύτερες προοπτικές..»;

Ισχύει αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, είναι κάτι που συντηρείται ίσως λίγο περισσότερο από τους Ελληνες fans αλλά νομίζω ότι είναι μια νοοτροπία που τείνει να εκλείψει. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι την τύχη σου την καθορίζεις εσύ και το πόσο δουλεύεις για να έχεις το αποτέλεσμα που θες. Κάθε μπάντα που πετυχαίνει το χρωστάει στον εαυτό της και μόνο. Εγώ δεν χρησιμοποίησα ποτέ μου ως δικαιολογία τον τόπο καταγωγής μου. Ξεκίνησα από τη Λάρισα, μένω ακόμα εδώ, έχω παίξει σε όλον τον κόσμο πλην της Ωκεανίας. Αεροδρόμιο έχουμε; Πάμε!

Μιας και ανέφερες τον τόπο σου, δεν σου κρύβω ότι όταν πήρα το promo link και διάβασα για πρώτη φορά τους τίτλους μού δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το «Manifesto» είναι ένα άλμπουμ που μιλάει για τα δεινά που περάσατε εκεί τα τελευταία χρόνια. The Flood (η πλημμύρα), Hollow Lies (τα κούφια ψέματα, οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται), Samaritan (το κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα). Θα μπορούσε να είναι έτσι;

Ανατρίχιασα με την περιγραφή αυτή κι ας ξέρω ότι το άλμπουμ ήταν έτοιμο πριν συμβούν όλα αυτά. Μάλιστα δεν σου κρύβω ότι όταν μας χτύπησε η θεομηνία και πλημμύρισε ο Κάμπος πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί κάποιοι να μας «εγκαλούσαν» ειδικά για το «The Flood» αλλά ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ας πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο. Έκανες το δισκογραφικό σου ντεμπούτο με το προσωπικό σου άλμπουμ «In Search of Perfection» (2010), ενώ αυτόν τον καιρό είπες ότι ετοιμάζεις το δεύτερο. Σταματάει ποτέ για έναν μουσικό η αναζήτηση της τελειότητας;

Σε ό,τι αφορά εμένα όχι. Είναι μια αέναη αναζήτηση που όμως δεν πρέπει να σε παρασύρει σε υπερβολές. Στο νέο άλμπουμ, το οποίο θα είναι instrumental, θα υπάρχουν κάποια στοιχεία που με χαρακτηρίζουν αλλά 14 χρόνια μετά το «In Search of Perfection» είμαι ένας εντελώς διαφορετικός μουσικός και κιθαρίστας σε σχέση με τότε. Προσπαθώ όταν γράφω κάτι καινούργιο να είναι όντως κάτι καινούργιο και όχι αναμασήματα. Μου αρέσει πολύ να παίρνω στοιχεία από άλλα μουσικά είδη και να τα φέρνω στο δικό μου ύφος, μου αρέσει να μελετάω πράγματα εκτός heavy metal. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει στο άλμπουμ ακόμα και κομμάτι που είναι progressive flamengo και ένα άλλο που έχει ως βάση το βαλς και εξελίσσεται σε progressive metal βαλς. Είναι αυτή η ελευθερία που σου δίνει ένα εντελώς προσωπικό άλμπουμ να πειραματιστεί όσο θες, να κάνεις ό,τι θες αφού ο μόνος που έχεις να πείσεις είναι ο εαυτός σου. Σε αντίθεση με τη μουσική που γράφεις για ένα κανονικό συγκρότημα όπου έχεις να πείσεις και τα υπόλοιπα μέλη ότι αυτό που έχεις γράψει αξίζει να δουλευτεί.

Μιας και μίλησες για τα υπόλοιπα μέλη ας γυρίσουμε στους Sunburst και να κλείσουμε με αυτό: Γιατί «Manifesto»;

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και άλλοι τίτλοι που είχαν διάρκεια ζωής λίγες ώρες, αλλά το «Manifesto» μου έκατσε από την πρώτη στιγμή που διάβασα τους στίχους. Είναι αυτό που λέει το ρεφρέν: A manifesto for the soul, ένα μανιφέστο για την ψυχή. Είναι ο τίτλος που περικλείει όλα όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, τις δυσκολίες μέχρι να βγει το άλμπουμ. Απλά ήρθε και έδεσε!

Πέρα από τον συμβολισμό του τίτλου, ποια είναι τα κυριότερα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το «Manifesto»;

Ασχολούμαστε πολύ με τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα και τις δυσκολίες αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι με δουλειά, επιμονή και θέληση τα πάντα ξεπερνιούνται.


INFO
Το «Manifesto» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από την Inner Wound Recordings

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter