Κατά 65% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί η έκταση- που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλάσια έκταση από της Ινδίας – στον πλανήτη στην οποία μαίνονται συγκρούσεις, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.
Η Ουκρανία, η Μιανμάρ, η Μέση Ανατολή και μια «ζώνη συγκρούσεων» πέριξ του Σαχέλ στην Αφρική είδαν τους πολέμους και τις συγκρούσεις εκεί να εξαπλώνονται και να εντείνονται από το 2021 και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον τελευταίο Δείκτη Έντασης Συγκρούσεων (CII).
Παρότι -όπως σημείωσαν οι ειδικοί της εταιρείας σε σχετικό ρεπορτάζ του Guardian– παρατηρήθηκε μια ύφεση στα επίπεδα των συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, παρατηρείται αυξητική τάση της βίας εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ πολλές μακροχρόνιες κρίσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Ο Χιούγκο Μπρέναν, επικεφαλής των ερευνών της εταιρείας, υποστήριξε μιλώντας στον Guardian ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να διαταράσσονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τις εξαγωγές σιτηρών προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι από την Υεμένη στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια έκταση 6,15 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων πλήττεται από συγκρούσεις μεταξύ κρατών ή εντός κρατών, όπερ σημαίνει ότι το 4,6% της έκτασης του πλανήτη επηρεάζεται σήμερα από συγκρούσεις σε σύγκριση με 2,8% το 2021. Παράλληλα ο αριθμός των θανάτων σε συγκρούσεις έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα κατά 29%. Συνολικά, 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ισημερινού, της Κολομβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση του κινδύνου συγκρούσεων από το 2021.
Τα στοιχεία περιγράφουν μια «ζώνη συγκρούσεων» που καλύπτει το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής, από το Μάλι έως τη Σομαλία, όπου, σύμφωνα με την έκθεση, η βία διπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Συνολικά το 86% της Μπουρκίνα Φάσο είναι σπαράσσεται πλέον από συγκρούσεις, ενώ το Σουδάν και η Αιθιοπία έχουν δει μεγάλης κλίμακας βίαιες αντιπαραθέσεις.
Συνολικά 470 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πλήττονται από πολέμους, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία, το Σουδάν, τη Γάζα και το Λίβανο, με σοβαρές επιπτώσεις που υπερβαίνουν το θάνατο και τον τραυματισμό.
Σύμφωνα με τον Guardian, o καθηγητής Κλιόναντ Ράλεϊ, υποστήριξε ότι ενώ νέες συγκρούσεις ξεπηδούν, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 27% των βίαιων συμβάντων, έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι παλαιότερες συγκρούσεις επιμένουν επίσης.
Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος καθώς εκτιμά ότι η βία θα αυξηθεί, εν μέρει λόγω των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, αλλά και επειδή υπάρχει μια τάση οι διάφοροι πραξικοπηματίες, όσοι χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους πολιτικές δολοφονίες, αλλά και οι πολιτοφυλακές που χρησιμοποιούν βία για να πάρουν ή να επιβάλουν την εξουσία τους, ενεργούν χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Επανεθνικοποίηση του σιδηροδρόμου ψήφισε το Κοινοβούλιο
Wall Street Journal: «Πιέσεις στη Google να πουλήσει το Chrome»
Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
Ο Ζελένσκι εκτιμά πως η Κριμαία μπορεί να επανενταχθεί στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις