Guardian: Πάνω από 200 ισπανικοί αριθμοί κινητών τηλεφώνων «πιθανοί στόχοι του Pegasus»

Guardian: Πάνω από 200 ισπανικοί αριθμοί κινητών τηλεφώνων «πιθανοί στόχοι του Pegasus»

Δημοσίευμα της Guardian αναφέρει πως «περισσότεροι από 200 ισπανικοί αριθμοί κινητής τηλεφωνίας επιλέχθηκαν ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης από πελάτη του Ομίλου NSO που πιστεύεται ότι είναι το Μαρόκο, σύμφωνα με τη διαρροή δεδομένων στην καρδιά του έργου Pegasus».

«Λεπτομέρειες σχετικά με την κλίμακα της φαινομενικής στόχευσης ήρθαν καθώς το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα για το πώς τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας, Μαργαρίτα Ρομπλς, μολύνθηκαν από spyware Pegasus πέρυσι», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Guardian «η στόχευση του πρωθυπουργού φέρεται να έλαβε χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο του περασμένου έτους — μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή στην ισπανική πολιτική. Όχι μόνο η κυβέρνηση Σάντσεθ προετοίμασε τις αμφιλεγόμενες και βαθιά διχαστικές συγκαταθέσεις εννέα καταλανών ηγετών της ανεξαρτησίας που φυλακίστηκαν για την συμμετοχή τους στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης το 2017, η Ισπανία είχε επίσης εμπλακεί σε μια τεταμένη διπλωματική διαμάχη με το Μαρόκο».

Οι επιλογές αριθμών κινητής τηλεφωνίας που πιστεύεται ότι έγιναν από το Μαρόκο πραγματοποιήθηκαν το 2019. Μαζί με τον πρωθυπουργό στοχοποιήθηκαν, ακτιβιστές, και δημοσιογράφοι. Όπως η «Aminatou Haidar, μια εξέχουσα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Δυτική Σαχάρα, που συμπεριλήφθηκε στη βάση δεδομένων που διέρρευσε και βρέθηκε να έχει στοχοποιηθεί από την Pegasus», και ο δημοσιογράφος «Ignacio Cembrero — του οποίου το έργο επικεντρώνεται στο Μαγκρέμπ — καταχωρήθηκε επίσης στη βάση δεδομένων του έργου Pegasus» αναφέρει η Guardian. «Η NSO δήλωσε ότι το λογισμικό κατασκοπείας της πωλείται μόνο σε κυβερνητικούς πελάτες». Επιπλέον η Guardian αναφέρει πως το Pegasus χρησιμοποιήθηκε «για την παρακολούθηση δεκάδων μελών του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της βορειοανατολικής περιοχής της Ισπανίας, Pere Aragonès, και τριών από τους προκατόχους του».

Η Guardian συνεχίζει λέγοντας πως το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), «επιμένει ότι οι δραστηριότητές του εποπτεύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο και ότι ενεργεί σε πλήρη συμφωνία με το νομικό σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στους ισχύοντες νόμους».

Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας «Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει οποιαδήποτε εσωτερική κατασκοπεία, προσθέτοντας ότι η στόχευση πρέπει να προήλθε από το εξωτερικό, καθώς οποιαδήποτε τέτοια παρακολούθηση στην Ισπανία θα απαιτούσε δικαστική άδεια»

Documento Newsletter