Guardian: Μία δεκαετία ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών εξέθεσαν την Αγγλία στον κορονοϊό

Η σημερινή εξάρτηση της βρετανικής κυβέρνησης από ιδιωτικές εταιρείες για τη διενέργεια των τεστ για τον SARS-CoV-2, αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων του ιού είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αποσάθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών της Αγγλίας, την οποία δρομολόγησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών, με την αδιαμφισβήτητη «συνδρομή» και κυβερνήσεων των Εργατικών.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η βρετανική εφημερίδα Guardian ξετυλίγει το κουβάρι των κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα να γίνει έρμαιο της πανδημίας.

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

• Πριν από μια δεκαετία ακριβώς, τον Ιούνιο του 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όζμπορν, προανήγγειλε τη μεγαλύτερη περίοδο περικοπών στις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περικοπές άγγιζαν τα 81 δις βρετανικών λιρών (90 δις ευρώ) σε διάστημα πέντε ετών. Ο προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, όπως τον χαρακτήρισε ο Όζμπορν, «θα γλίτωνε τη χώρα από το χείλος της καταστροφής», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου.

• Γύρω στις 32.000 κλίνες έχουν «χαθεί» από τα νοσοκομεία της Αγγλίας σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο της δεκαετίας, με μερικά εξ αυτών στη διάρκεια διακυβέρνησης των Εργατικών. Η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, επισημαίνει ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις κλίνες που το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) πάσχισε να ελευθερώσει για τους ασθενείς της Covid-19.

• To Ηνωμένο Βασίλειο καταλάμβανε την 24η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο για την αναλογίας κλινών εντατικής θεραπείας ανά κάτοικο με μόλις 6,6 για 100.000 άτομο. Η Γερμανία έχει την πρωτιά με 29,2 ανά 100.000 άτομα.

• Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Όζμπορν κι ενώ τα μέτρα λιτότητας είχαν αρχίσει να «βγάζουν δόντια», ο τότε υπουργός Υγείας, Άντριου Λάνσλεϊ, δρομολόγησε την πλήρως προσανατολισμένη προς την αγορά αναδιάρθρωση του NHS.

• Οι Εργατικοί έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νοσοκομείων με ιδιωτικό κεφάλαια οδήγησε στο κλείσιμο άλλων νοσοκομειακών μονάδων και υπηρεσιών υγείας και τη συρρίκνωση του αριθμού των κλινών για να μπορέσει να καλυφθεί τα ετήσια τέλη στις ιδιωτικές εταιρείες.

• Το ποσό των ετήσιων κυβερνητικών επιχορηγήσεων για τη δημόσια υγεία, το οποίο αγγίζει σήμερα τα 3,2 δις λίρες (3,5 ευρώ) έχει υποστεί περικοπές 850 εκατομμυρίων λιρών (949 εκατομμυρίων ευρώ), σε πραγματικούς όρους, από την περίοδο 2015-2016.

Πηγή: How a decade of privatisation and cuts exposed England to coronavirus/Guardian