Guardian: Η Ρωσία παρακάμπτει και τις κυρώσεις σε ελαστικά αεροσκαφών

Guardian: Η Ρωσία παρακάμπτει και τις κυρώσεις σε ελαστικά αεροσκαφών

Την… διάτρητη φύση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έρχεται να επαναβεβαιώσει αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία με την βοήθεια ενδιάμεσων κατάφερε να συνεχίσει να εισάγει ελαστικά αεροσκαφών από δυτικές εταιρείες μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα που επικαλείται πληροφορίες ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας, η Ρωσία εισήγαγε το 2023 ελαστικά αεροσκαφών συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζουν δυτικές εταιρείες όπως η Michelin και η Dunlop.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα ελαστικά της Michelin έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών πέρυσι (70%) με την αξία να φτάνει τα 28 εκατ. δολάρια. Τα προϊόντα που πωλήθηκαν περιλάμβαναν έναν τύπο ελαστικού που χρησιμοποιείται στο Airbus που χρησιμοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με την αναφορά όμως έγιναν επίσης προμήθειες προϊόντων που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Goodyear, τη βρετανική εταιρεία Dunlop και την ιαπωνική Bridgestone.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς, από την οποία αντλεί τα στοιχεία η βρετανική εφημερίδα, οι περισσότερες δυτικές προμήθειες που εισήλθαν στη Ρωσία πέρυσι έφτασαν μέσω της Κίνας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και χωρών της Κεντρικής Ασίας, όμως υπάρχουν στοιχεία και για ελαστικά που έφτασαν απευθείας από τη Δύση.

Οι άμεσες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες εγγεγραμμένες σε τρίτες χώρες, γεγονός που, σύμφωνα με την NACP, «μπορεί να υποδηλώνει τη χρήση ψευδών καθεστώτων διαμετακόμισης ή την αλλαγή προορισμού και παραλήπτη στα σημεία διαμετακόμισης, αφού τα εμπορεύματα έχουν αγοραστεί από τις χώρες αυτές».

Από τα ελαστικά Dunlop αξίας σχεδόν 1,2 εκατ. δολαρίων που εισήχθησαν στη Ρωσία, η έκθεση του πρακτορείου υποστηρίζει ότι το 70% έφτασε απευθείας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Goodyear αξίας περίπου 5,7 εκατ. δολαρίων εισήχθησαν κατά 50% μέσω Κίνας. Σύμφωνα με την έκθεση της ουκρανικής υπηρεσίας, 200 ελαστικά αεροσκαφών που κατασκευάζει η Bridgestone εισήχθησαν στη Ρωσία έναντι 800.000 δολαρίων μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, των Μαλδίβων και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία έχει πλάνο να αναπτύξει τη δική της βάση παραγωγής ελαστικών, αλλά οι προσπάθειές της παραμένουν σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει μόνο ένα τέτοιο εργοστάσιο σε λειτουργία, το εργοστάσιο ελαστικών Yaroslavl, 300 μίλια βορειοανατολικά της Μόσχας. Οι Κινέζοι κατασκευαστές αντιπροσώπευαν το 10% των ρωσικών εισαγωγών ελαστικών αεροσκαφών το 2023, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης

Μύλος με Μυλωνάκη στο Μαξίμου: Φουντώνουν οι φήμες για «εκπαραθύρωση» και επιστροφή Γεραπετρίτη

Ντόμινο αποχωρήσεων από την επιτροπή για τα Όσκαρ: Παραιτήθηκε και ο Νίκος Πλατύραχος – Τι δήλωσε στο Documento

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Νέα καρφιά Κακλαμάνη: Δεν θα «υφίσταντο» Λατινοπούλου και Βελόπουλος αν η ΝΔ ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο

Παίζει με τις λέξεις ο Μητσοτάκης: Βάφτισε… αναπροσαρμογή τις αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Η λειψυδρία «όχημα» για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Τζον Μπον Τζόβι: Η στιγμή που ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (Video)

Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας

Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα

Με καπέλο… «Τραμπ 2024» εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – Το «παρασκήνιο» πίσω από τη φωτογραφία που έγινε viral

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter