Guardian: Η αθέατη πλευρά του Κατάρ – Πάνω από 6.500 νεκροί εργάτες στα έργα για το Μουντιάλ του 2022

Guardian: Η αθέατη πλευρά του Κατάρ – Πάνω από 6.500 νεκροί εργάτες στα έργα για το Μουντιάλ του 2022

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ του Guardian σχετικά με την τύχη χιλιάδων μεταναστών εργατών που απασχολήθηκαν στην κατασκευή των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως από τις αρχές του 2010, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες προετοιμασίας για το Μουντιάλ του Κατάρ μέχρι τώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 εργάτες προερχόμενοι από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν.

Οι εργάτες αυτοί απασχολούνταν σε δαιδαλώδη εργοτάξια, που αφορούσαν την κατασκευή επτά ποδοσφαιρικών γηπέδων, δεκάδων κτιρίων, αλλά και κατασκευών όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ΜΜΜ αλλά και μίας νέας… πόλης για τη φιλοξενία του τελικού του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού ραντεβού σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Η οργάνωση για τα εργατικά δικαιώματα, FairSquare Projects επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των θανάτων δεν έχει λάβει χαρακτηριστικά «εργατικού δυστυχήματος». Κοινές αιτίες θανάτου στα εργοτάξια του Κατάρ είναι η ύπαρξη πολλαπλών τραυμάτων έπειτα από πτώση αλλά και ασφυξία λόγω απαγχονισμού. Μάλιστα, σε αρκετές από τις περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων, είναι αδύνατη η καταγραφή της αιτίας καθώς οι σοροί εντοπίζονται ημέρες μετά, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η διαδικασία σήψης, σύμφωνα με τον Guardian.

Μία από τις αιτίες που μετατρέπουν σε εφιάλτη τη ζωή των εργατών στο Κατάρ είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, ενώ έρευνες παρουσίασαν δεδομένα που αφορούν την ύπαρξη «στρες που σχετίζεται με τη ζέστη».

Από την πλευρά του, το Κατάρ συνεχίζει να… σφυρά αδιάφορα στις προειδοποιήσεις διεθνών φορέων για την προστασία των εργαζομένων, όπως επεσήμανε η ερευνήτρια τoυ Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Περσικό Κόλπο, Χίμπα Ζαγιαντίν.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του κρατιδίου σημειώνει ότι ο αριθμός θανάτων στα εργοτάξια είναι αναλογικός του μεγέθους του εργατικού δυναμικού που μετανάστευσε στη χώρα, ενώ εντός της μακάβριας λίστας βρίσκονται και “υπάλληλοι γραφείου”.

Πάντως, ο Guardian επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ότι η καταγραφή των θανάτων γίνεται με όρους αδιαφάνειας, ενώ οι πρεσβείες των χωρών προέλευσης των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα εργοτάξια του Κατάρ διστάζουν να δώσουν λεπτομερή στη στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να διαφέρουν από εκείνα των κυβερνητικών οργανισμών.

Οι αποκαλύψεις του Guardian έφτασαν μέχρι τους κόλπους της επιτροπής διοργάνωσης του Μουντιάλ του Κατάρ, η οποία με μήνυμά της γνωστοποίησε τη «θλίψη της για τις τραγωδίες», σημειώνοντας ότι διεξάγονται ενδελεχείς έρευνες για την υπόθεση.

Η FIFA δια στόματος εκπροσώπου της, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία έχει δεσμευθεί να προστατεύει «τα δικαιώματα των εργατών που απασχολούνται στις κατασκευές αυτές, μέσω «αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας και υγιεινής». Μέτρα που στο Κατάρ «τηρούνται με αυστηρότητα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας. 

Πηγή: Guardian

Ετικέτες

Documento Newsletter