Guardian : Γιατί είναι πολύ χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Guardian : Γιατί είναι πολύ χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Ο διπλωματικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Πάτρικ Γουίντουρ, δεν έχει καθόλου μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποίο θα γίνει σε λίγες ώρες στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20. Ακουλουθούν τα βασικά σημεία της ανάλυσής του :

«Οι πιθανότητες μία συνάντηση 30 λεπτών ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα διακόπτεται για τη μετάφραση, να λύσει τις κρίσεις στη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία είναι μηδενικές.

Και οι δύο ηγέτες αρέσκονται στις εκπλήξεις, συνεπώς είναι πιθανό κάποιος από τους δύο να προσφέρει μια αναπάντεχη πρόταση, διαφορετικά απλώς θα επιλέξουν τα προς συζήτηση θέματα και θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος επί τους οποίου οι συνεργάτες τους θα προχωρήσουν.

Ο Πούτιν κυρίως θέλει να μάθει την στρατηγική του Τραμπ στη Συρία. Δυστυχώς το ίδιο θέλουν και οι περισσότεροι στο Ρεπουμπικανικό Κόμμα στην Αμερική. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες του τραμπ κατέληξαν σε κάτι που θυμίζει την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, γιαυτό και ανακλήθηκαν προς επανεπεξεργασία.

Τους δύο ηγέτες ενώνει η κοινή απόφαση να ξεφορτωθούν το Ισλαμικό Κράτος αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παραδώσουν στον Μπασάρ αλ Ασαντ και τους συμμάχους του όσες περιοχές απελευθερώνουν οι αντικαθεστωτικοί μαχητές υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας.

Ο Πούτιν θέλει να μάθει αν ο Τραμπ πιστεύει σε ένα και ενιαίο συριακό κράτος, αν έχει αντιρρήσεις για την παραμονή του αλ Ασαντ στην εξουσία και αν οι ΗΠΑ θα πλήξουν την συριακή αεροπορία.

Είναι τόσο απρόβλεπτος στη Συρία ο Τραμπ, που δεν αποκλείω ο, επίσης παρών, υποπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, να κρατάει σημειώσεις με όσα λέει ο πρόεδρός του.

Στην Ουκρανία η (φιλοδυτική) κυβέρνηση του Κιέβου έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΟΑ δεν θα κάνουν πίσω στις κυρώσεις εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς ξαναζωντανέψει η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Ο Τραμπ θα θελήσει να μάθει γιατί ο Πούτιν δεν πιστεύει ότι ο πύραυλος που δοκίμασε προ ημερών η Βόρεια Κορέα ήταν ένας θηριώδης «διηπειρωτικός» πύραυλος, άποψη την οποία, σημειωτέον, συμμερίζονται και όλοι οι ειδικοί αναλυτές στις ΗΠΑ.

Τέλος, κάποιοι άλλοι, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, θα θέλουν να μάθουν αν και πώς ο Πούτιν παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Το δίλημμα του Τραμπ είναι απλό: όσο διαμαρτύρεται λέγοντας ότι δεν υπήρξε ρωσικός δάκτυλος, τόσο απονομιμοποιείται η εκλογή του στον Λευκό Οίκο». 

Documento Newsletter