Guardian για πρόσφυγες στον Έβρο: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για βίαιες επαναπροωθήσεις»

Guardian για πρόσφυγες στον Έβρο: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για βίαιες επαναπροωθήσεις»
Φωτογραφία: Εφημερίδα των Συντακτών

Για άλλη μια φορά η χώρα γίνεται αντικείμενο συζήτησης από διεθνή μέσα. Αφορμή για δημοσίευμα από την Guardian αποτέλεσε η περίπτωση του θανάτου της πεντάχρονης Μαρίας στον Έβρο και του βασανισμού των υπόλοιπων μελών της προσφυγικής ομάδας.

Συγκεκριμένα το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρόσφυγες αρχικά απωθήθηκαν προς την Τουρκική πλευρά και στη συνέχεια ξαναβρέθηκαν στην ελληνική. Επικεντρώνεται μάλιστα στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες έλεγαν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν αποτελεί μέρος της επικράτειας της κάθε μίας.

Η Guardian υπενθυμίζει επίσης τη δήλωση του διευθυντή πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, Niamh Nic Carthaigh, σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων ως «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας (σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας) το οποίο κοστίζει ζωές».

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Guardian:

Μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών που πέρασαν ένα μήνα εγκλωβισμένοι σε νησίδα με σκορπιούς και φίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και στην οποία αρνήθηκαν βοήθεια και τα δύο κράτη – μεταφέρθηκε τελικά σε προσωρινή στέγαση από την ελληνική αστυνομία αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ της ομάδας των σχεδόν 40 Σύρων προσφύγων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη νησίδα στον ποταμό Έβρο ήταν ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, που φέρεται να πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Η εννιάχρονη αδελφή της παραμένει βαριά άρρωστη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ανασύρει τη σορό του νεκρού κοριτσιού.

Η δοκιμασία είναι το τελευταίο περιστατικό που αναδεικνύει αυτό που ο Niamh Nic Carthaigh, διευθυντής πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, αποκαλεί «πολιτικό παιχνίδι κατάφωρης ανευθυνότητας» μεταξύ των δύο χωρών που κοστίζει ζωές.

Ένα μέλος της ομάδας, η Baida Al-Saleh, 27 ετών, είπε ότι οι Σύροι έφτασαν στη νησίδα στις 14 Ιουλίου. Οι δικηγόροι που ενεργούσαν για λογαριασμό τους πέτυχαν ένα προσωρινό μέτρο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Ιουλίου για να τους επιτρέψουν να παραμείνουν, ωστόσο μέρες αργότερα απωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία και τέθηκαν υπό κράτηση.

Στις αρχές Αυγούστου στάλθηκαν πίσω στη νησίδα. Επέζησαν πίνοντας νερό ποταμού και τρώγοντας καλαμπόκι και φύλλα, ενώ τα έντομα τους δάγκωσαν. «Μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα», είπε ο Αλ Σάλεχ σε φωνητικό σημείωμα από το νησάκι την περασμένη εβδομάδα.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ασκήσει πίεση στην Τουρκία και την Ελλάδα για τη διάσωση της ομάδας. Η Άγκυρα δεν έκανε κανένα σχόλιο, αλλά η Αθήνα ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει καθώς το νησάκι, που καταγράφεται ως ελληνικό στους χάρτες, βρισκόταν στην Τουρκία.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι έψαξαν για την ομάδα, αλλά δεν βρήκαν κανέναν. Η ΜΚΟ Uluslararası Mülteci Hakları Derneği – η οποία έχει δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση – ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αξιωματικοί ασφαλείας από την κοντινή πόλη Αδριανούπολη ήρθαν σε απόσταση 75 μέτρων από τις συντεταγμένες που παρείχαν οι μετανάστες στις 10 Αυγούστου και χρησιμοποίησαν μεγάφωνο, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται από δικηγόρους και δημοσιογράφους, όπως ο Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος κατέγραψε στενά τη δεινή θέση του ομίλου για τον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Der Spiegel. Λένε ότι έχουν συλλέξει στοιχεία για να υποστηρίξουν την ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών τοποθεσιών και επαληθευμένων μεταδεδομένων φωτογραφιών.

Τελικά, η ομάδα πέρασε στην Ελλάδα με μια βάρκα που άφησαν άλλοι μετανάστες, φοβούμενη μια βίαιη απώθηση, αλλά οδηγήθηκε να ζητήσει βοήθεια για την εννέα μηνών έγκυο Nor, η οποία πονούσε και αιμορραγούσε.

Ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας ανέφερε ότι βρέθηκαν 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά και ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες «έσπευσαν να τους βοηθήσουν» με «τρόφιμα και νερό και τους μετέφεραν σε χώρο προσωρινής στέγασης».

Ο Αλ-Σάλεχ είπε ότι στην ομάδα δόθηκε ιατρική περίθαλψη και πιστεύουν ότι τώρα θα καταγραφούν για άσυλο.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τον Έβρο, χωρίζοντας την Τουρκία και την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τα ρηχά νερά του καλοκαιριού.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τον Έβρο, χωρίζοντας την Τουρκία και την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τα ρηχά νερά του καλοκαιριού. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε 3.225 καταγεγραμμένες αφίξεις στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο φέτος.

Αν και τα δεινά των Σύρων δεν είναι μοναδικά, αποτύπωσαν τη συμπάθεια των Ελλήνων, εν μέρει λόγω των παιδιών της ομάδας. Εκφράζονται φόβοι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Σύρων θα μπορούσε να επιχειρήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, καθώς η Τουρκία αρχίζει να εφαρμόζει σχέδια, που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, για την επιστροφή ενός εκατομμυρίου μεταναστών σε περιοχές της Συρίας υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, με 3,6 εκατομμύρια Σύρους να έχουν καταγραφεί μόνο εκεί, και η ένταση αυτού έχει οδηγήσει σε αντιμεταναστευτικό αίσθημα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων που συνεχίζονται, παρά την προειδοποίηση της ΕΕ τον Ιούνιο ότι η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει χρηματοδότηση.

Η Λουίζ Ντόνοβαν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του παιδιού και προέτρεψε και τις δύο χώρες να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο. «Ενώ τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή.

«Η επείγουσα ανθρωπιστική επιταγή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει πάντα να έχει προτεραιότητα», είπε.

Ετικέτες

Documento Newsletter