Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian σχετικά με τα άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών έσοδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από την εκμετάλλευση ακινήτων και εκτάσεων γης, τα οποία το βρετανικό μέσο χαρακτηρίζει ως «αμφιλεγόμενα», καθώς πολλά εξ αυτών εντάσσονται σε χαρτοφυλάκια που δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, τα οποία διαχειρίζονται τεράστια χαρτοφυλάκια σε όλη την Αγγλία.
Όπως σημειώνει ο Guardian τα δουκάτα λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζονται αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφεία, καταστήματα και μερικά από τα πιο πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου. Κατέχουν επίσης σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά την ίδια στιγμή δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών.
Revealed: royals took more than £1bn income from controversial estateshttps://t.co/OBbki7nbrL
— The Guardian (@guardian) April 5, 2023
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα πέρυσι ο Κάρολος και Ελισάβετ «είδαν» έσοδα άνω των 1,2 δισ. λιρών, από τα δύο δουκάτα. Σημειώνεται ότι τα κέρδη από το δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο διαχειρίζεται 18.481 εκτάρια αγροτικής γης – κυρίως στη βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς – περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται στον θρόνο. Το δουκάτο αποτιμάται στα £652 εκατομμύρια .
Όσο για εκείνο της Κορνουάλης, το οποίο αποτελείται από 52.450 εκτάρια γης – στη νοτιοδυτική Αγγλία – αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο στερλίνες. Παρά έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2013, για να φέρει την ισότητα των φύλων στη βασιλική διαδοχή, το εν λόγω δουκάτο περνάει αυτόματα μόνο στον άνδρα διάδοχο του θρόνου, ο οποίος στην προκειμένη είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Το να λαμβάνει η βασιλική οικογένεια έσοδα από τα δουκάτα χρονολογείται από την εποχή που η χώρα ήταν χωρισμένη σε μεσαιωνικά φέουδα. Από την έλευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ωστόσο, γενιές βουλευτών έχουν ζητήσει τα έσοδα από τα δουκάτα να πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών.