Guardian: Αποκαλυπτικά έγγραφα – Η άγρια κόντρα Τόνι Μπλερ – BBC για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ

Guardian: Αποκαλυπτικά έγγραφα – Η άγρια κόντρα Τόνι Μπλερ – BBC για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ

Στα άκρα είχαν φτάσει οι σχέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ με το BBC κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα της εποχής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Guardian, από την ανάγνωση των εγγράφων γίνεται αντιληπτή η οργή του Τόνι Μπλερ για τον τρόπο με τον οποίον το βρετανικό δίκτυο κάλυπτε και σχολίαζε τα πολεμικά γεγονότα, που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την πολεμική ατζέντα της τότε κυβέρνησης.

Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Μπλερ, Αλάστερ Κάμπελ, είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να κινηθεί νομικά. Ανώτερα στελέχη του BBC φέρεται να είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι «αναμένεται μία τεράστια επίπληξη».

«Σε περίπτωση που το  BBC συνεχίσει να μας πολεμά, νομίζω ότι η ρητορική μας πρέπει να ενταθεί, μέχρι και την απειλή να τεθεί το ζήτημα στα χέρια των δικηγόρων», έγραφε ο Αλάστερ Κάμπελ στον Μπλερ στις 6 Ιουλίου 2003. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε εξαπολύσει «πυρά» μέσω ραδιοφωνικής παρέμβασής του, για το ρεπορτάζ του BBC.

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνω κάτι γιατί θα φανεί ότι ξεφεύγω από τα δύσκολα σημεία της έκθεσης αν δεν το κάνω», φέρεται να είπε στον Τόνι Μπλερ ο εκπρόσωπος Τύπου. Όπως αποκαλύπτεται, ο Κάμπελ είχε τις εξής επιλογές. «Μια γραπτή δήλωση, μια δήλωση στην κάμερα χωρίς ερωτήσεις, μια δήλωση στην κάμερα με ερωτήσεις από έναν προς έναν με τους πολιτικούς συντάκτες, συνέντευξη ή συζήτηση στο [BBC Radio 4’s World at One, Channel 4 , Newsnight ή τηλεφωνική παρέμβαση στο Radio 5».

Ακολούθησε η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Μπλερ, του Κάμπελ και διευθυντών του BBC, όπου εκφράστηκαν επανειλημμένα τα παράπονα της ηγεσίας για τον τρόπο με τον οποίον το BBC κάλυπτε τα γεγονότα στο Ιράκ, δίχως να δίνει «πάτημα» στις κινήσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ρεπορτάζ της εκπομπής «Today», είχε αναφέρει ότι η Ντάουνινγκ Στριμ είχε «υπερβάλλει με το ζήτημα του πολέμου», γεγονός που φαίνεται ότι εξόργισε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο τότε πρωθυπουργός, πριν την προβολή του εν λόγω ρεπορτάζ, φέρεται να είχε επικρίνει μέσω επιστολής την «απαράδεκτη απόδοση των γεγονότων στο Ιράκ», με επιστολή του στον τότε πρόεδρο του δικτύου, Γκάβιν Ντέιβις.

Τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2003, ο Κάμπελ επιθυμούσε να πέσουν οι τόνοι. Παράλληλα, φαινόταν ότι το γραφείο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ έχανε πόντους από την αξιοπιστία της.

Εν τέλει, ο Κάμπελ ανακοίνωσε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ότι παραιτείται. Τότε, ο γραμματέας του Μπλερ, Τζέρεμι Χέιγουντ είχε συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ολική αναδιάρθρωση του γραφείου Τύπου.

«Ακόμη και αξιοσέβαστοι δημοσιογράφοι το αντιμετωπίζουν με καχυποψία», είχε γράψει στον Μπλερ. «Εχει γίνει ξεκάθαρη η άποψη όλου του χώρου των βρετανικών ΜΜΕ και του πολιτικού κατεστημένου. Αυτό είναι καταστροφικό για την εξουσία του γραφείου σας», τον συμβούλευε.

Είκοσι χρόνια αργότερα, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση των αρχείων, ο Αλάστερ Κάμπελ δήλωσε ότι δεν έχει καμία κακή προαίρεση προς το BBC. Σημείωσε δε ότι υπήρξε «ισχυρός υπερασπιστής όταν δέχτηκε επίθεση από τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις και από διάφορες ”μαζορέτες” των μέσων ενημέρωσης».

Η πλευρά του Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό στον Guardian.

Documento Newsletter