Στις 14 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Νίκου Κιουτσούκη. Πρόκειται για την υπόθεση σχετικά με την καταβολή ποσών το 2013 σε απλήρωτους εργαζομένους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είχαν αναλάβει τη συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα χρήματα αφορούσαν σε πόρους από το Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους στα ναυπηγεία ότι σε αντίθεσή με συναδέλφους τους δεν είχαν πληρωθεί τα χρήματα. Πρόκειται για εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού το οποίο είχε αποσχιστεί από τα ναυπηγεία κατόπιν πολιτικής εντολής με τους εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να δικαιώνονται.
Οι δύο συνδικαλιστές είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της «απιστίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ».
Σε δήλωση του στο Documento ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά πιστώθηκαν κανονικά στους λογαριασμούς των απλήρωτων εργαζομένων, ενώ επικαλείται έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία, «δόθηκαν για προφανή κοινωνικό σκοπό».
«Η υπόθεση αφορά στη μεταφορά στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά την εποχή που ήταν 18 μήνες απλήρωτοι, πόρων από το Λογαριασμό Ανεργίας (ΛΑΕΚ) ο οποίος σύμφωνα με το νόμο δεν αποτελεί κρατική χρηματοδότηση προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να συντηρήσουν τα περιβόητα υποβρύχια 214, τα οποία ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένα.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα χρήματα αυτά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων , ενώ κατά παραδοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δόθηκαν για προφανή κοινωνικό σκοπό».
Δείτε επίσης: Στο «σκαμνί» για κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος