Η αύξηση του διαδικτυακού ρατσισμού που οφείλεται στην διασπορά ψεύτικων εικόνων έπειτα από την τελευταία έκδοση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της πλατφόρμας Χ του Ίλον Μασκ είναι «μόνο η αρχή του προβλήματος», υποστηρίζουν ειδικοί σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Οι ανησυχίες αυτές των ειδικών του οργανισμού Signify (που συνεργάζεται με αθλητικές ομάδες και άλλους για να εντοπίζει περιστατικά έκφρασης μίσους στο διαδίκτυο), εκφράστηκαν αφότου εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή με τη χρήση του Grok, του generative chatbot τεχνητής νοημοσύνης της X, κατέκλυσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την Signify, παρατηρείται αύξηση των αναφορών για κακοποιητικό περιεχόμενο μετά την τελευταία ενημέρωση του Grok και πιστεύει ότι η εισαγωγή της φωτορεαλιστικής τεχνητής νοημοσύνης θα το διαχύσει ευρύτερα.
Το Grok ξεκίνησε το 2023 από τον Elon Musk και πρόσφατα απέκτησε μια νέα λειτουργία μετατροπής κειμένου σε εικόνα με το όνομα Aurora, η οποία δημιουργούσε φωτορεαλιστικές εικόνες τεχνητής νοημοσύνης με βάση απλές οδηγίες που έγραφε ο χρήστης.
Η προηγούμενη, λιγότερο εξελιγμένη έκδοση, που ονομαζόταν Flux, επίσης προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι έκανε πράγματα που πολλά άλλα παρόμοια λογισμικά δεν θα έκαναν. Επί παραδείγματι παρουσίαζε γνωστούς χαρακτήρες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και δημόσια πρόσωπα σε… περίεργες στάσεις, να παίρνουν ναρκωτικά ή προβαίνουν σε βίαιες πράξεις.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Guardian, υπεβλήθησαν πολλές αναφορές πως η νεότερη έκδοση του Grok χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία φωτορεαλιστικών ρατσιστικών εικόνων ποδοσφαιριστών και μάνατζερ. Μια εικόνα απεικονίζει έναν παίκτη, ο οποίος είναι μαύρος, να μαζεύει βαμβάκι, ενώ μια άλλη δείχνει τον ίδιο παίκτη να τρώει μια μπανάνα περιτριγυρισμένος από μαϊμούδες σε ένα δάσος. Μια άλλη εικόνα απεικονίζει δύο διαφορετικούς παίκτες ως πιλότους στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου με φόντο τους δίδυμους πύργους. Άλλες απεικονίζουν παίκτες και μάνατζερ να συναντούν και να συνομιλούν με αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Μια βασική ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί δεν αφορά μόνο την σχετική έλλειψη περιορισμών σχετικά με το τι μπορούν να ζητήσουν οι χρήστες από το AI να δημιουργήσει, αλλά και η ευκολία με την οποία οι οδηγίες που δίνονται στο Grok μπορούν να παρακάμψουν τις κατευθυντήριες γραμμές της τεχνητής νοημοσύνης με την περιγραφή των φυσικών χαρακτηριστικών που ο χρήστης θέλει να δει στην εικόνα, αντί απλώς να τον κατονομάσει.
Έκθεση του Κέντρου Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Μίσους (CCDH) διαπίστωσε ότι όταν δόθηκαν οδηγίες με περιεχόμενο μίσους, το Grok δημιούργησε το 80% από αυτές. Μάλιστα το 30% αυτών το έφτιαξε χωρίς να προβάλλει κάποια αντίδραση και ένα άλλο 50% των οποίων δημιούργησε μετά από παράκαμψη της αντίδρασης του.