Ο φόβος των αγροτών για επιβολή δασμών σε ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στην επιβεβαίωση του σεναρίου ότι στη μετά Brexit εποχή δεν θα επιβληθούν δασμοί στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) της ΕΕ ελπίζουν οι Ελληνες παραγωγοί.
Παρότι η βρετανική πλευρά δεν ξεκαθαρίζει εάν μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ θα διατηρήσει τους ισχύοντες κανόνες σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας αγροτικών προϊόντων που διέπει την Κοινότητα, η μη επιβολή δασμών θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια θωράκισης της παρουσίας μιας διευρυμένης λίστας εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων στο βρετανικό ράφι, όπως για παράδειγμα η φέτα, το πρώτο εξαγώγιμο τυρί της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική αγορά για τη φέτα, με μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές 17%.
Αμοιβαίο συμφέρον
Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμάται ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αυτήν τη στιγμή αν η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα στρέψει την πρώτη σε εμπορικούς εταίρους όπως η Αυστραλία ή η Νότια Αφρική ή ακόμη και οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς για την εισαγωγή αντίστοιχων προϊόντων. Αν συμβεί αυτό και οι Βρετανοί μπορούν να απολαμβάνουν «φέτα» Νότιας Αφρικής, Αυστραλίας ή ακόμη και βρετανική, έστω και εάν αναφέρεται ως Greek style, τότε δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και σε άλλες χώρες, με τον κίνδυνο απωλειών να είναι ορατός.
Αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων, θα μπορούσαν να αυξηθούν ραγδαία εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση στο πλαίσιο ενός «σκληρού» Brexit. Σε αυτή την περίπτωση οι Βρετανοί καταναλωτές πιθανότατα θα αγοράζουν λιγότερα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να πληγούν και τα σχετικά ακριβά ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.
Επίσης, η βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές εξαγωγές των οπωροκηπευτικών, καθώς καταλαμβάνει μερίδιο της τάξης του 7% από το σύνολο της κατηγορίας.
Αύξηση εξαγωγών
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), η αξία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε το έτος 2018 στα 2,07 δισ. στερλίνες έναντι 1,85 δισ. στερλινών το 2017, αυξημένη κατά 12%.
Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που υιοθετεί το αρμόδιο γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, το 2018 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 907 εκατ. στερλίνες έναντι 864 εκατ. στερλινών του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 872 εκατ. στερλίνες, καταγράφοντας αύξηση 2,5%.