Grexit προ των πυλών

Οι βαρόνοι της μπάλας (Σαββίδης, Μελισσανίδης, Μαρινάκης) «βιάζουν» το ελληνικό ποδόσφαιρο και κλέβουν τις όμορφες ποδοσφαιρικές Κυριακές από τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους, τη στιγμή που η κοινή γνώμη παρατηρεί αποσβολωμένη, κουρασμένη και αηδιασμένη ένα απίστευτο ρεσιτάλ ανευθυνότητας, κυνισμού και διαφθοράς χρόνων χωρίς κανείς να μπορεί να αλλάξει κάτι.

Επειδή όμως ο κόμπος έφθασε στο χτένι μετά τα τελευταία απανωτά κρούσματα βίας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, παρενέβη η κυβέρνηση και με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη είπε «ως εδώ και μη παρέκει» και διέκοψε τις δυο εγχώριες διοργανώσεις (πρωτάθλημα και Κύπελλο) επ’ αόριστον. Κι εδώ είναι το κομβικό σημείο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Τι θα γίνει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα; Απλώς θα ηρεμήσουν τα πράγματα μέχρι να γίνουν πάλι… Βιετνάμ ή θα μπει επιτέλους τέλος σε αυτή τη βρόμικη ιστορία;

Ο Γ. Βασιλειάδης έκανε έναν πρώτο γύρο επαφών με παράγοντες και μέχρι τις 23 Μαρτίου περιμένει από τη Σούπερ Λίγκα να δεσμευτεί εγγράφως για τα ακόλουθα:

1 Να σταματήσουν οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της ΕΠΟ και κυρίως κατά της διαιτησίας.

2 Να αποδεχθούν οι παράγοντες ποινή υποβιβασμού για τις ομάδες τους στην περίπτωση που μέσα στην ίδια σεζόν σημειωθούν έκτροπα σε δύο παιχνίδια τους.

3 Από τη νέα σεζόν τον έλεγχο των οπαδών και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων θα αναλάβουν οι ίδιες οι ΠΑΕ με σεκιούριτι.

Οι δεσμεύσεις θα υπογραφούν, οι εγχώριες διοργανώσεις θα συνεχιστούν, όλα όμως θα δοκιμαστούν στον τελικό του Κυπέλλου εφόσον σε αυτόν αγωνιστούν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Αν επαναληφθεί το περσινό σκηνικό τρόμου του Πανθεσσαλικού Σταδίου, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπει οριστικά στην απομόνωση…

Ο άμεσος κίνδυνος

Μετά τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με την αδιανόητη (ακόμη και για την Ελλάδα) εισβολή του οπλισμένου ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, το ελληνικό ποδόσφαιρο έπιασε πάτο! Λογικό και επόμενο ήταν η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, με τη συμπαράσταση μάλιστα της FIFA και της UEFA. Την επομένη του αγώνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την εισήγηση του υφυπουργού Γ. Βασιλειάδη για την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Δύο ημέρες αργότερα η επιτροπή παρακολούθησης της ΕΠΟ που έχει οριστεί από τη FIFA (η ελληνική ομοσπονδία βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο υπό αυστηρή επιτήρηση) ήρθε στην Αθήνα και είχε επαφές με τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Οι ξένοι αξιωματούχοι δεν ήρθαν να απειλήσουν, αλλά να πουν το αυτονόητο: εάν δεν βρεθούν λύσεις από την πολιτεία, την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπει στην απομόνωση.

«Το Grexit που έμοιαζε μακρινό μέχρι τώρα, πλέον βρίσκεται αρκετά κοντά. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συμβαίνουν απαράδεκτα γεγονότα» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα: «Για σκεφτείτε τι θα είχε γίνει στη Γερμανία εάν ένας παράγοντας κυκλοφορούσε με όπλο μέσα στο γήπεδο. Πώς να φέρεις παιδιά σε γήπεδο με όπλα και έξω απ’ αυτό να πέφτουν… βόμβες;».

«Να μην αρχίσει»

«Βόμβα» όμως έριξε και ο Βαγγέλης Γραμμένος, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στη συνάντηση που έγινε μεσοβδόμαδα στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Οταν ρωτήθηκε τι έχει να προτείνει για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος είπε: «Να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιληφθούν όλοι πού έχει φτάσει το ποδόσφαιρό μας. Οι ΠΑΕ είναι υπεύθυνες των πράξεών τους και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες». Η απάντησή του αιφνιδίασε τους πάντες. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ βρίσκεται σε αφόρητη πίεση, αφού εκλέχτηκε… πρωθυπουργός του ποδοσφαίρου με τη βοήθεια των μεγαλοπαραγόντων του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Η συμμαχία Σαββίδη – Μελισσανίδη έγινε σκόνη και θρύψαλα και ο Β. Γραμμένος στις συζητήσεις που είχε με τους απεσταλμένους FIFA – UEFA καθώς και με τον Γ. Βασιλειάδη φανέρωσε την ψυχολογική του κατάσταση λέγοντας: «Δεν με εκφράζει αυτό το ποδόσφαιρο, θέλω να φύγω. Δεν είναι της φιλοσοφίας και της κουλτούρας μου. Προσωπικά δεν έχω θέση σε αυτό το ποδόσφαιρο».

Οι διεθνείς ομοσπονδίες πάντως στηρίζουν τον Β. Γραμμένο και έχουν πολύ καλή συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο Χ. Χούμπελ μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη έλεγε ότι είναι ευκαιρία να πιέσει η FIFA με την απειλή του Grexit προκειμένου να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Εάν δεν ληφθούν, όμως, το Grexit είναι δεδομένο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνεργαστεί και η ΕΠΟ και στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, παρά τα όσα σοκαριστικά έγιναν στην Τούμπα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας δεν συνεδρίασε εκτάκτως ούτε εκδόθηκε καταδικαστική ανακοίνωση. Να σημειώσουμε επίσης ότι αν ο Β. Γραμμένος τα «βροντήξει», είναι πολύ πιθανό να διορίσει η FIFA εκ νέου Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ. Αυτή είναι μια εξέλιξη που θα ικανοποιούσε την… απέναντι πλευρά, εκείνη του Ολυμπιακού, καθώς η φωνή του δεν ακούγεται από το περασμένο καλοκαίρι στο Πάρκο Γουδή.

Τα ντέρμπι-δυναμίτης

Η κυβέρνηση επί θητείας Σταύρου Κοντονή στο υφυπουργείο Αθλητισμού πέτυχε το ξήλωμα ενός συστήματος που διοικούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο για 20 χρόνια. Οι προηγούμενες αιρετές διοικήσεις της ΕΠΟ ήταν φίλα προσκείμενες στον Ολυμπιακό, ενώ το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από μια μεταβατική περίοδο με την παρουσία Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της FIFA στην ομοσπονδία εκλέχθηκε η διοίκηση Β. Γραμμένου με τη στήριξη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Η Σούπερ Λίγκα σε επίπεδο κορυφής έγινε ανταγωνιστική, αλλά όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ποια ομάδα θα σηκώσει την πολυπόθητη κούπα διαλύθηκαν τα πάντα και στα τρία σημαντικότερα ντέρμπι εκδηλώθηκαν ακραίες συμπεριφορές:

1 Στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ οπαδοί των «ερυθρόλευκων» μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς μετά το τέλος του αγώνα.

2 Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε γιατί ένας ανεγκέφαλος οπαδός με παρελθόν (είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές για επεισόδια σε γήπεδα) πέταξε ένα ρολό χαρτί από ταμειακή μηχανή στο πρόσωπο του Οσκαρ Γκαρθία, ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

3 Το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ διακόπηκε στο 89΄ και το ελληνικό ποδόσφαιρο δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο με τις φωτογραφίες του οπλοφόρου Σαββίδη.

Γ. Βασιλειάδης:  «Δεν είναι μπλόφα»

«Για την επανέναρξη του πρωταθλήματος οι ομάδες της λίγκας καλούνται να δεσμευτούν εγγράφως σε ορισμένες προϋποθέσεις» λέει ο Γιώργος Βασιλειάδης στο Documento. «Τις τελευταίες ημέρες είχα επαφές με όλες τις ΠΑΕ, πλην των τεσσάρων μεγάλων, και διαπίστωσα ότι όχι μόνο συμφωνούν στην αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου –βάσει των προτάσεων που τους παρουσιάστηκαν–, αλλά έχουν να κάνουν τις δικές τους επισημάνσεις για την περαιτέρω βελτίωσή του. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο κίνδυνος για ένα Grexit δεν είναι μπλόφα και είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς ομοσπονδίες παρεμβαίνουν και μας απειλούν με αποκλεισμό, στηρίζοντας την κυβέρνηση στην προσπάθεια για καταπολέμηση των κρουσμάτων ανομίας που υπονομεύουν το ποδόσφαιρό μας και όχι λόγω κρατικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Οσο νωρίτερα το κατανοήσουν όλοι τόσο γρηγορότερα θα περάσουμε στην επόμενη μέρα».

Οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αποβολής…

Πολλά λέγονται και γράφονται για ένα πιθανό ποδοσφαιρικό Grexit. Οι επιπτώσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικές για τις ελληνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικά, οικονομικά, κοινωνικά, πρεστίζ κ.λπ.) και σε αυτό ακριβώς «πατάει» η κυβέρνηση για να πιέσει τους «βαρόνους» του ποδοσφαίρου μας να συνετιστούν προτού είναι πολύ αργά. Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι συνέπειες.

Αγωνιστική ζημιά

1 H ποδοσφαιρική Ελλάδα θα μπει σε διεθνή απομόνωση αφού θα πάψει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA.

2 Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions και το Europa League. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις δύο εγχώριες διοργανώσεις οι ομάδες θα παίζουν για να… παίζουν: όποιες καταλάβουν θέσεις που υποτίθεται πως συνεπάγονται ευρωπαϊκά εισιτήρια δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη.

3 Θα απαγορευτεί στις ομάδες να δίνουν διεθνή φιλικά εντός και εκτός Ελλάδας, ως μη μέλη της FIFA και της UEFA. Φιλικά μόνο εντός συνόρων και μεταξύ ελληνικών ομάδων.

4 Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα εγχώρια πρωταθλήματα ή Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές. Οι ξένοι (κοινοτικοί και μη) που αγωνίζονται ήδη στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν προσφυγή στη FIFA, οπότε και θα μένουν ελεύθεροι παίρνοντας ταυτόχρονα τα δεδουλευμένα τους. Οι Ελληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό δεν θα έχουν πρόβλημα, καθώς είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ξένων ομοσπονδιών και όχι της ΕΠΟ. Ακόμη κι αν πάρουν μεταγραφή για άλλη ομάδα του εξωτερικού, πάλι δεν θα έχουν πρόβλημα.

5 Καμία εθνική ομάδα αντρών και γυναικών, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα η εθνική Ανδρών, για παράδειγμα, να χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, ενώ δεν θα μπορεί να μετάσχει ούτε στο Nations League, τη νέα διοργάνωση που αντικαθιστά τα φιλικά παιχνίδια.

Οικονομική ζημιά

Συνέπεια όλων αυτών θα είναι η απομάκρυνση των χορηγών όλων των ομάδων, ενώ θα τερματιστεί και η συμφωνία για τα όποια τηλεοπτικά δικαιώματα, είτε ομάδων είτε της εθνικής. Οσες ομάδες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα χάσουν τα οποιαδήποτε έσοδα έχουν, ενώ οι μικρές, ειδικότερα, θα βρεθούν προ της διάλυσης. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η UEFA προ μηνών, τα έσοδα των ελληνικών ομάδων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League της σεζόν 2016-17 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Ακόμη χειρότερα θα είναι για τα έσοδα από το Champions League, από το οποίο ο Ολυμπιακός έβαλε φέτος στο ταμείο του γύρω στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ στην περσινή διοργάνωση είχε εισπράξει σχεδόν 30 εκατ.!

Οσον αφορά την εθνική ομάδα, τα έσοδά της από τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις είναι κάπου 5-6 εκατ. ευρώ, χωρίς τα όποια μπόνους πρόκρισης σε τελικές φάσεις Euro ή Μουντιάλ ή χρήματα για τη διεξαγωγή των δύο εγχώριων διοργανώσεων.

Διοικητική ζημιά

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκτός των άλλων θα έχει ζημιά και σε διοικητικό επίπεδο και συγκεκριμένα:

* Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.

* Χάνει το δικαίωμα ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA και της UEFA.

* Δεν δικαιούται να προτείνει υποψηφίους για την προεδρία και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές.

* Δεν θα μετέχει στα αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA.

Παράπλευρες απώλειες

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα «βουτήξει» τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο ευρωπαϊκό ranking, που σημαίνει ότι όταν επιστρέψουμε στην Ευρώπη τόσο οι σύλλογοι όσο και η εθνική θα υποχρεωθούν να παίζουν στις διεθνείς διοργανώσεις με μεγαθήρια και θα ξεκινούν την προσπάθεια τον Ιούνιο, παρέα με ομάδες από το Σαν Μαρίνο, τα νησιά Φερόε, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και άλλες αδύναμες χώρες.

Ομως το Grexit θα έχει επιπτώσεις και σε χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το ποδόσφαιρο. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, είτε σε ΠΑΕ, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, ΚΕΔ είτε σε μπουτίκ συλλόγων, ακαδημίες ομάδων, εταιρείες-χορηγούς, γήπεδα, γραφεία, καντίνες…