«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας στήριξαν τον άνθρακα και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, αντί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη χθεσινή συζήτηση για την αναμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση, «οι υπουργοί πρότειναν τη συνέχιση των επιδοτήσεων προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα. Αντίθετα, αποδυνάμωσαν σημαντικά τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες στήριζαν την ενεργειακή δημοκρατία, όπως είναι οι διατάξεις που αφορούν στις ενεργειακές κοινότητες και στο δικαίωμα των πολιτών να παράγουν τη δική τους ενέργεια».
Επιπλέον, χαρακτηρίζει «αρνητική την ελληνική θέση σε μία κρίσιμη σύνοδο» καθώς η χώρα μας, όπως αναφέρει, «εξαρχής είχε τοποθετηθεί ενάντια σε κάθε περιορισμό στην επιδότηση ανθρακικών μονάδων».
Σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, «οι υπουργοί αγνόησαν το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ ως το 2030, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές σε όλους ότι οι σημερινοί στόχοι είναι απελπιστικά χαμηλοί σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού».
«Το λόμπι του άνθρακα θα πιστέψει ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν πρόωρα φέτος, χάρη στην απόφαση των υπουργών ενέργειας για απεριόριστη πρόσβαση σε επιδοτήσεις με χρήματα των καταναλωτών. Μπορεί μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας οι ηγέτες των κρατών να τονίζουν την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ωστόσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών οι υπουργοί τους υπονομεύουν κάθε είδους κλιματική φιλοδοξία, κρατώντας τεχνητά στη ζωή τον βρώμικο άνθρακα» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Τα αμέσως επόμενα βήματα θα κρίνουν το μέλλον της ενεργειακής δημοκρατίας στην Ευρώπη. Πλέον, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να μας προστατέψουν από τις ίδιες μας τις κυβερνήσεις».
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς υπονομεύει περαιτέρω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν επαρκώς τις δημόσιες πληρωμές προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που προορίζονται για εφεδρεία.
Επίσης, οι υπουργοί αφαίρεσαν από το κείμενο το ανώτατο όριο των 550 γραμμαρίων CO2 / κιλοβατώρα που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μονάδες που θα δέχονται αυτές τις επιδοτήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ακόμα και οι πιο ρυπογόνες και μη αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούν να δέχονται δημόσιες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με σκοπό να παραμένουν τεχνητά οικονομικά βιώσιμες.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί ενέργειας αφαίρεσαν τις διατάξεις που όριζαν ότι τα νοικοκυριά έχουν το δικαίωμα να αποζημιώνονται σε δίκαιη τιμή για την ενέργεια που θα παράγουν και ότι θα πρέπει να προστατεύονται από επιβολή άδικων φόρων και χρεώσεων.
Τέλος, σύμφωνα με την Greenpeace, τα επόμενα βήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την διαμόρφωση του τελικού θεσμικού πλαισίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη δική του θέση μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι υπουργοί ενέργειας αναμένεται να επικυρώσουν τη σημερινή απόφαση κατά τη διάρκεια της συνόδου της 26ης Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες του τριμερούς διαλόγου την άνοιξη.