Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν

Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν

Χωρίς επαφές, συνομιλίες και άλλα στοιχεία από τα τηλέφωνα των θυμάτων οι δικογραφίες για τις δολοφονίες Παπαχρήστου και Μήτσου

Στα «αζήτητα» παραμένουν τα SMS των δύο κινητών τηλεφώνων του απότακτου αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου. Πρόκειται για τον αστυνομικό που δολοφονήθηκε την 1η Μαΐου 2018 έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παιανία και ο οποίος διέθετε ισχυρούς δεσμούς με μέλη της Greek mafia, όπως προέκυπτε από έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη.

Oπως αποκαλύπτει το Documento, έξι χρόνια μετά την ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία Παπαχρήστου και τέσσερα χρόνια από τότε που τα κινητά τηλέφωνα διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ για επεξεργασία, το περιεχόμενό τους ακόμη δεν έχει διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η στάση της ΕΛΑΣ όταν πρόκειται για επικοινωνίες (SMS, κλήσεις κ.λπ.) δολοφονηθέντων προσώπων που σχετίζονταν με την Greek mafia και παράλληλα διέθεταν και ισχυρές επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ. Oπως για παράδειγμα η περίπτωση του δολοφονηθέντoς με 40 σφαίρες εμπόρου καυσίμων Γιώργου Μήτσου, του οποίου το κινητό τηλέφωνο ήταν για καιρό θαμμένο σε κάποιο συρτάρι στη ΓΑΔΑ, ενώ ο ίδιος διατηρούσε επαφές με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, συνεργάτες υπουργού και στελέχη της ΕΥΠ. Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί στην περίπτωση Παπαχρήστου.

Καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι

Το καλοκαίρι του 2020 διαβιβάστηκαν στη ΔΕΕ της ΕΛΑΣ με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του ο Σπ. Παπαχρήστου. Επί δύο χρόνια τα κινητά του βρίσκονταν σε κάποιο συρτάρι στη ΓΑΔΑ, δίχως ποτέ να σταλούν προς εξέταση, παρά το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ διερευνούσε τη δολοφονία Παπαχρήστου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας Παπαχρήστου είχαν δεχτεί πιέσεις να μην προχωρήσουν σε άρση απορρήτου στα δύο κινητά του τηλέφωνα.

Ο λόγος ήταν ότι υπήρχε «ανησυχία», σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, να μην αποκαλυφθούν τυχόν σχέσεις αστυνομικών με μέλη της Greek mafia ή επαφές του δολοφονηθέντoς Παπαχρήστου με πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες. Αλλωστε ο Παπαχρήστος, όπως αναφέρεται σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», «για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα περιγράφεται ως το άτομο που εξασφάλιζε τις απαιτούμενες ισορροπίες, έχοντας ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία, διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακόμη και την Εκκλησία».

Το 2021, λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η ΕΛΑΣ διαβίβασε τη δικογραφία που είχε σχηματίσει για τη δολοφονία του Παπαχρήστου στην εισαγγελία. Θα περίμενε κανείς ότι μέσα στη συγκεκριμένη δικογραφία θα περιλαμβανόταν και το περιεχόμενο των SMS που είχαν βρεθεί στα κινητά τηλέφωνά του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η δικογραφία δεν περιείχε SMS και επικοινωνίες από τα κινητά του Παπαχρήστου.

Τρία χρόνια μετά οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη λάβει υλικό με τις επικοινωνίες Παπαχρήστου. Ούτε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δικογραφίας αλλά ούτε και ξεχωριστά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έχει παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν απεστάλη το περιεχόμενο των επικοινωνιών στη Δικαιοσύνη.

Ιδιο μοτίβο με την υπόθεση Μήτσου

Το ίδιο μοτίβο είχαν ακολουθήσει οι αστυνομικοί και στην περίπτωση του δολοφονηθέντος εμπόρου καυσίμων Γ. Μήτσου που είχε εκτελεστεί με 40 σφαίρες στα Γλυκά Νερά τον Ιούνιο του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023 το Documento είχε δημοσιεύσει μηνύματα, SMS και επικοινωνί

ες του Μήτσου με ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, ακόμη και με στενούς ανθρώπους του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Τα στοιχεία που προέκυπταν από το τηλέφωνο του δολοφονηθέντος, παρότι αποκάλυπταν σημεία και τέρατα, δεν είχαν διαβιβαστεί στην εισαγγελία για να ξεκινήσει έρευνα για όσα αποκαλύπτονταν για αστυνομικούς και τις διασυνδέσεις τους με τη μαφία. Κάτι τέτοιο έγινε μόνο ύστερα από ενέργειες του πρώην επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων, υποστρατήγου Ηλία Κοσσυβάκη.

Οπως φαίνεται η ΕΛΑΣ ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο όταν πρόκειται για υποθέσεις που πιθανόν μπορεί να οδηγήσουν στην αποκάλυψη σχέσεων μεταξύ αστυνομικών και μελών της Greek mafia. Το κόλπο έχει ως εξής: αντί να διαχωρίσει το υλικό των επικοινωνιών από τα τηλέφωνα των δολοφονηθέντων και να το στείλει στις εισαγγελικές αρχές ξεχωριστά προκειμένου να ερευνηθούν συγκεκριμένες σχέσεις, επαφές ή διασυνδέσεις, είτε δεν αποστέλλει καθόλου τις συνομιλίες είτε τις αποστέλλει ως μέρος μιας γενικής δικογραφίας ώστε να μην μπορούν οι εισαγγελείς να διερευνήσουν.

Παρεμβάσεις σε κινητά τηλέφωνα

Περίεργα όμως είναι όσα συνέβησαν στα κινητά τηλέφωνα δύο δολοφονηθέντων μελών της Greek mafia. Eνας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας, ο επονομαζόμενος και «ταμίας». Ο Μάλαμας φέρεται να συνδεόταν με τον Παπαχρήστου.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Μάλαμας δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ μέσα στο αυτοκίνητό του στο Χαϊδάρι. Ωστόσο, τα κινητά του τηλέφωνα δεν βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Documento, τα κινητά έφτασαν στην ΕΛΑΣ εβδομάδες μετά τη δολοφονία «με τρόπο που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε. Στις δύο συσκευές διαπιστώθηκαν “παρεμβάσεις” και “απουσίες” στις διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Μάλαμας».

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το κινητό τηλέφωνο του Δημήτρη Καπετανάκη, γνωστού ως «Καπέ», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Το κινητό του τηλέφωνο επίσης εξαφανίστηκε, για να καταλήξει στην ΕΛΑΣ αρκετές ημέρες μετά και αφού είχε υποστεί παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:




 

Ετικέτες

Documento Newsletter