Greek Mafia: Πιέσεις άνωθεν για να μη «μιλήσουν» τα κινητά του Σπύρου Παπαχρήστου

Greek Mafia: Πιέσεις άνωθεν για να μη «μιλήσουν» τα κινητά του Σπύρου Παπαχρήστου

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες στη δίκη των δύο αξιωματικών που είχαν “ξεχάσει” τις συσκευές του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ και μεγαλοστελέχους της Greek Mafia Σπύρου Παπαχρήστου, για περίπου δύο χρόνια, σε “συρτάρια” της ΓΑΔΑ, αποκρυσταλλώνουν και αναδεικνύουν τη μεροληψία των κινήσεων του τότε επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Κωνσταντίνου Χασιώτη και υφιστάμενού του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου από τους μάρτυρες της υπόθεσης καταδεικνύουν στην καλύτερη ελλιπή δουλειά από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, ενώ επιβεβαιώνεται πως πέραν πάσης αμφιβολίας το “σύστημα” που τότε έκανε κουμάντο στην ΕΛ.ΑΣ δε θα άφηνε τα κινητά του Σπύρου Παπαχρήστου να μιλήσουν.

Ως μάρτυρας “κλειδί” για την υπόθεση κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, υποστράτηγος Ηλίας Κοσσυβάκης. Ο οποίος ανέφερε πως αν είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά, από τις πρώτες κιόλας μέρες, τα κινητά τηλέφωνα του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ, Σπύρου Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε 1 Μαΐου του 2018, έξω από την ταβέρνα “Κρητικός” στην Παλλήνη. Θα ήταν πιθανό να βρεθεί ο εκτελεστής του συμβολαίου, αλλά θα υπήρχαν και άλλα στοιχεία ικανά να δώσουν απαντήσεις για άλλα συμβόλαια θανάτου στον κόσμο της “Νύχτας”, ακόμα και να αποτραπούν κάποια μεταγενέστερα. Προς επιβεβαίωση των όσων είπε, είναι και μηνύματα που είδαν και το φώς της δημοσιότητας και δείχνουν τις στενές σχέσεις του δολοφονηθέντα με υψηλά ιστάμενους στην ΕΛ.ΑΣ, όταν εν τέλει οι συσκευές κατέληξαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με δύο χρόνια καθυστέρηση, ήταν ικανά να δημιουργήσουν το αφήγημα της συγκάλυψης, πόσο μάλλον της παράβασης καθήκοντος.

Έτσι η εισαγγελέας της έδρας, απευθυνόμενη στον κύριο Χασιώτη, τον έθεσε προ των ευθυνών του, καθώς αναρωτήθηκε γιατί περιορίστηκε στην άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε το θύμα και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο, το οποίο επιβάλει εντός 48 ωρών οι συσκευές να διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Επίσης επέμεινε πως αυτό που είχε πραγματικά σημασία ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών του στις διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας. Ως απάντηση ο κ. Χασιώτης επικαλέστηκε την ορθότητα των κινήσεων του, υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι όταν έγινε αυτό δεν προέκυψε κάτι παραπάνω. Κάτι για το οποίο ο κ. Κοσσυβάκης ανέφερε το ακριβώς αντίθετο. Λέγοντας πως τα στοιχεία που βρέθηκαν στη συνέχεια, ήταν ικανά να εξιχνιασουν πολλές ακόμα δολοφονίες.

Από τη μεριά του ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος ήταν κι αυτός μάρτυρας στην υπόθεση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι ήξεραν πως ο δολοφονημένος πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ είχε επαφές με πολλά πολιτικά πρόσωπα και με δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ελληνικής αστυνομίας. Κάτι τέτοιο πιθανόν, συγκεκριμένα άτομα να μην ήθελαν να αποκαλυφθεί. Αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που ασκήθηκαν κι έφτασαν στον τότε διοικητή Εγκλημάτων Κατά Ζωής κ. Χασιώτη, ο οποίος εξαιτίας των πιέσεων φαίνεται να μην παρέδωσε τις συσκευές στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να γίνει η ανάλυσή τους, ώστε να αναδειχθούν οι συνομιλίες με επαφές του δολοφονημένου θύματος.

Παρά όμως τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες και την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση κι από την εισαγγελική πρόταση, η οποία ζητούσε την ενοχή του κ. Χασιώτη και του υφιστάμενου του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Με μια απόφαση που δημιουργεί «κακό» προηγούμενο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τον Κωνσταντίνο Χασιώτη, τότε επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, για την «απροθυμία» του να ζητήσει εξονυχιστικό έλεγχο για τα δύο κινητά τηλέφωνα του δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ, Σπύρου Παπαχρήστου. Η έδρα αποφάσισε να μην καταλογιστούν ευθύνες στους δύο ένστολους, δίνοντας έτσι το «δικαίωμα» σε παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον, οι χειρισμοί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ελλιπείς.

Συνομιλίες –φωτιά

Τα δύο κινητά τηλέφωνα του Σπύρου Παπαχρήστου όπως φαίνεται θα «έκαιγαν» αρκετό κόσμο και γι αυτό δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η εντολή που έδωσε ο κ. Χασιώτης μετά την παραλαβή των συσκευών, ήταν να γίνει άρση των επικοινωνιών του μέλους της Greek Mafia, σε επίπεδο λίστας με τα ονόματα των συνομιλητών του. Παρέλειψε όμως για δύο χρόνια να στείλει τις συσκευές στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΔΕΕ, για περαιτέρω ανάλυσή τους ώστε να αναδειχθούν οι συνομιλίες με επαφές του δολοφονημένου θύματος και στις εφαρμογές Viber ,WhatsApp κλπ.

Προφανώς για τον κ. Χασιώτη οι ιδιαιτέρες επικοινωνίες που είχε ο Σπύρος Παπαχρήστος με ανώτατους αξιωματικούς είναι προσωπικά δεδομένα. Ειδικά αν αυτές αφορούν επαφές με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και μετέπειτα Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Καρμαλάκη. Η οικειότητα όμως σε ένα από τα επίμαχα μηνύματα που ανακτήθηκαν, είναι διάχυτη: «Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Κανόνισε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας». «Πάμε στη γνωστή ταβέρνα. Σε περιμένουμε να σου δώσουμε τα κρασιά σου…».

Διαβάστε επίσης

Θεόδωρος Λουλούδης: Δημόσιο χρήμα σε καταχρεωμένο επιχειρηματία

Κακοκαιρία Bora: 2 νεκροί στη Λήμνο, απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ρόδο – 112 και στη Χαλκιδική (Video-Photo)

H βρώμικη ιστορία «ενός αποτυπώματος» – Στο Documento που κυκλοφορεί – Mαζί το Docville

Αφού έκρυψαν τον αστυνομικό που βίαζε τα παιδιά του δέκα μέρες, μετά την αποκάλυψη του Documento εμφανίζουν βαρύ κατηγορητήριο

Μητσοτάκης: «Θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός το 2027» – «μπετόν αρμέ» η ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter