Γραμμή «ικανοποίησης» και ανευθυνότητας από τον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Γραμμή «ικανοποίησης» και ανευθυνότητας από τον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Τη γραμμή άμυνας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και του εσωτερικού του κόμματός του απέναντι στην ισχνή παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα πολλαπλά διπλωματικά χτυπήματα εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωσή της, πανηγυρίζοντας από τη μία για το γεγονός πως δεν υπήρξε δημόσια αναφορά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, και σπεύδοντας να βγάλει έξω την «ουρά» της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου από το φιάσκο του TurkAegean, πατώντας στην ρητορική Άδωνη για «υπηρεσιακές ευθύνες».

Στην τοποθέτηση του πήχη όσο γίνεται χαμηλότερα ώστε να παρουσιάσει την εμφάνισή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ως «επιτυχημένη» επιδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, αρκούμενος στο γεγονός πως «σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος».

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Μαδρίτη με πολλαπλά ραπίσματα για την εξωτερική πολιτική, και ειδικά απέναντι στην Τουρκία. Η συμφωνία των γειτόνων με Φινλανδία και τη Σουηδία είχε ως αποτέλεσμα την άρση του εμπάργκο εμπορίου όπλων των δύο τελευταίων στην Τουρκία, καθώς και τη στήριξή τους σε ευρωπαϊκά φόρα, ενώ ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιβεβαιώθηκε πως οι ΗΠΑ ανάβουν τελικά το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16. Παράλληλα, το φιάσκο του TurkAegean προκαλεί θυμηδία και πλήθος ερωτηματικών για τις κυβερνητικές ευθύνες, όπως και η προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη να κατηγορήσει υπηρεσιακούς υπαλλήλους, προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά.

Για όλα τα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται ήδη τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με την εσωκομματική κριτική. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αφωνία του πρωθυπουργού για την τουρκική προκλητικότητα, αφού και πάλι κράτησε «χαμηλούς τόνους», στάση που επιχείρησε στις δηλώσεις του να δικαιολογήσει.

«Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα, κάτι που κάνουμε πολύ συγκροτημένα τα τρία τελευταία χρόνια» ανέφερε συγκεκριμένα, επικαλούμενος τους εξοπλισμούς επί διακυβέρνησής του, σημειώνοντας δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα όσον αφορά τις αποτρεπτικές της δυνατότητες και που ήταν πριν τρία χρόνια». Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις περί ενότητας, επέλεξε ακόμα και τη συγκυρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «όλα αυτά τα κάναμε χωρίς τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από τη μία κόπτεται γιατί ενδεχομένως να γίνει αναβάθμιση των τουρκικών F16, αλλά δε στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας».

«Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος» υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από την αμερικανική γραφειοκρατία.

«Δεν είδα κάποια αναφορά στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου και θα επαναλάβω ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μία μακρά διαδικασία και δεν απαιτείται απλά η θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και η έγκριση του Κογκρέσου» επικαλέστηκε, σπεύδοντας να αναφερθεί στο ελληνικό αίτημα για την προμήθεια των αμερικανικών F35, που έγινε γνωστό εχθές, στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις της ελληνικής ανεπάρκειας απέναντι στις τουρκικές επιτυχίες. «Πρόθεση μας είναι να πάρουμε μία μοίρα F35, με οψιόν για δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας είναι το Letter of Request. Είναι η αρχή μίας μακράς διαδικασίας. Δεν θα τα πάρουμε πριν το 2027 – 2028. Τότε άλλωστε έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για μία τέτοια αγορά» αναγκάστηκε να παραδεχτεί.

«Να αναλογιστούμε εάν είναι προς όφελος της Ελλάδος να είναι η Τουρκία απολύτως απομονωμένη» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η χώρα μας θέλει τη στήριξη των συμμάχων, αλλά και την Τουρκία στον ρόλο του συνομιλητή, συμπληρώνοντας παράλληλα πως για την άρνηση Ερντογάν να συνομιλήσει μαζί του πως «νομίζω ότι έχουμε δει πολλές μεταβολές στη ρητορική Ερντογάν. Νομίζω ότι πολλά από όσα λέγονται από την τουρκική κυβέρνηση έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο» και πως η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή.

Σημειώνεται δε πως ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε εκτιμήσεις για την πορεία του καλοκαιριού, προβλέποντας πως «στο πεδίο δε θα έχουμε κινητικότητα και δε θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020». Ανέφερε ακόμα πως «αυτή την ώρα η προσήλωση της Συμμαχίας είναι στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία το πεδίο επίλυσης οποιωνδήποτε διμερών διαφορών».

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας για το Αιγαίο

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως παρότι το ζήτημα δεν έχει σχέση με την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κρυφτεί από τις κυβερνητικές και πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο του TurkAegean, ευθυγραμμισμένος με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που προσπαθεί να μετατρέψει τις ευθύνες σε υπηρεσιακές για να διασωθεί πολιτικά.

«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει νομικά και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερη αντίδραση. Θα είμαι σαφής. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε στη διάθεση μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό που έγινε και αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας και το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες ο Κυρ. Μητσοτάκης, που στη συνέχεια παρουσίασε ένα… success story στον Τουρισμό, που «ακυρώνει» την τουρκική επικοινωνιακή καμπάνια για το Αιγαίο.

«Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει καμία ιδιαίτερη επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός ειδικά στο Αιγαίο και στα νησιά μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παρότι η πορεία του Τουρισμού δεν αναιρεί τη διπλωματική και επικοινωνιακή ήττα από τους γείτονες.

Documento Newsletter