«Όντας ο ίδιος απόδημος Έλληνας και οικονομολόγος θέλω να συμβάλλω με τις γνώσεις μου, ώστε να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο, περισσότερο κοινωνικά δίκαιο, συμπεριληπτικό και βιώσιμο και να δώσουμε έτσι προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά ότι μπορεί να ζήσει, να προκόψει και να μεγαλουργήσει στον τόπο μας» αναφέρει στο documentonews.gr o Αντώνης Γουναλάκης.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το brain drain, για την Παιδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την ενασχόλησή του με την πολιτική και καταθέτει τις προτεραιότητές του, εφόσον εκλεγεί.
– Γιατί ένας επιστήμονας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό να θέλει να εμπλακεί με την πολιτική στην Ελλάδα;
Από νεαρή ηλικία ήμουν ενεργός πολίτης, ασχολούμουν με τα κοινά και προσπαθούσα πάντοτε να βελτιώσω το περιβάλλον γύρω μου. Ως φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσωπούσα τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μου σε όλα τα όργανα συνδιοίκησης (Τμήμα, Σύγκλητο, Πρυτανικό Συμβούλιο). Σήμερα κάνω το διδακτορικό μου στα Οικονομικά και παράλληλα εργάζομαι, όντας εκλεγμένος, στο σωματείο εργαζομένων διδακτορικών φοιτητ(ρι)ών του Πανεπιστημίου του Άμχερστ στη Μασαχουσέτη, συμμετέχοντας θεσμικά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η Δημόσια Παιδεία της Ελλάδας είναι αυτή που μου έδωσε τα εφόδια να συνεχίσω τις σπουδές μου με υποτροφία στο εξωτερικό. Η ίδια η έρευνα πάνω στην οικονομική θεωρία και πολιτική, οι πηγές χρηματοδότησης, οι προτεραιότητες και τα ερωτήματα που τίθενται και ο τρόπος που αξιοποιούνται τα ευρήματα σχετίζονται άμεσα με πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις. Επομένως, όντας ο ίδιος απόδημος Έλληνας και οικονομολόγος θέλω να συμβάλλω με τις γνώσεις μου, ώστε να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο, περισσότερο κοινωνικά δίκαιο, συμπεριληπτικό και βιώσιμο και να δώσουμε έτσι προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά ότι μπορεί να ζήσει, να προκόψει και να μεγαλουργήσει στον τόπο μας.
– Πώς μπορεί να αντιστραφεί το brain drain;
Η αναστροφή του brain drain είναι, κατά την άποψη μου και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ένα ζήτημα υπαρξιακό για τη χώρα μας. Η τάση αναγκαστικής μετανάστευσης που μαζικοποιήθηκε μέσα στην κρίση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς θα ερημώσει η χώρα. Χρειάζεται να κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και στους θεσμούς για να μείνει ο κόσμος εδώ και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τα κίνητρα εκείνα, ώστε ένα τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού που έχει μεταναστεύσει να επιλέξει να γυρίσει πίσω. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και να υπάρξει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη σε όλες τις ειδικότητες και επαγγέλματα. Πρέπει να στηρίξουμε το ΕΣΥ ώστε να μη φύγει το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτ(ρι)ες, τεχνικοί), τα Δημόσια Πανεπιστήμια ώστε να παραμείνουν οι ερευνητ(ρι)ες, να δώσουμε κίνητρα σε μηχανικούς και άλλες κατηγορίες πτυχιούχων, και παράλληλα να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα, τον τουρισμό όπου παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Χρειάζεται ακόμα να ενισχυθεί η ελληνική εργατική νομοθεσία, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι/ες να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο, και να εφαρμόσουμε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ώστε να αυξηθεί η προσφορά εργασίας και στη χώρα μας. Η σύγκρουση με τα ολιγοπώλια σε κρίσιμους τομείς όπως τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα είναι αναγκαία, ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των καταναλωτών, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η υπεράσπιση και ενίσχυση των Δημοσίων Αγαθών (Παιδεία, Υγεία, νερό), η φθηνή ενέργεια, το δικαίωμα στη στέγη, η στήριξη στη γονεϊκότητα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή τώρα. Τέλος, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου, τη λειτουργία των θεσμών, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισονομία, στα οποία υπάρχει σαφής επιδείνωση την τελευταία 5ετία και καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση με την Ε.Ε.
– Έχοντας σπουδάσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ποια είναι η θέση σου για το νομοσχέδιο που έφερε η ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Τι έχει να ζηλέψει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από τα ιδρύματα του εξωτερικού;
Η στήριξη στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε μια πρωτοφανή κοινωνική κινητικότητα τις προηγούμενες δεκαετίες, Οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αγκυλώσεις της ΝΔ σε συνδυασμό με την πάγια λογική εξυπηρέτησης συμφερόντων της ολιγαρχίας έφεραν αυτό τον αντισυνταγματικό νόμο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η νομοθέτηση των κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων που εισάγει η ΝΔ, είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή και ακόμα και με τη διεθνή πρακτική. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου υπάρχουν, ακόμα και στις ΗΠΑ, είναι πανεπιστήμια που βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, δεν έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερο ερευνητικό έργο και επικεντρώνονται στη μαζική παραγωγή πτυχίων. Η ποιότητα της Δημόσιας Παιδείας στην Ελλάδα φαίνεται τόσο στο ερευνητικό έργο και στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων μας, όσο και στις χιλιάδες ερευνητ(ρι)ών και καθηγητ(ρι)ών που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η υποβάθμιση των Δημοσίων Πανεπιστημίων με την συντριπτική συρρίκνωση της χρηματοδότησής τους, τη σχεδόν πλήρη απουσία φοιτητικής μέριμνας, την πολύ αργή πρόσληψη νέων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) μετά από 9 έτη μηδενικών προσλήψεων, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΝΔ. Η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που πέτυχε το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι ο χώρος των Πανεπιστημίων αποτελεί διαχρονικά ένα κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι, όπου γεννιούνται ιδέες, οράματα και κινήματα υπέρ της προόδου της κοινωνίας είναι οι βασικοί ιδεολογικοί λόγοι που επιτίθεται η ΝΔ. Επιπροσθέτως, δημιουργεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας υπέρ ισχυρών επενδυτικών ομίλων που επιθυμούν να ανοίξουν πχ Ιατρικές σχολές και φυσικά στις τράπεζες που ετοιμάζονται να χορηγήσουν σπουδαστικά δάνεια λόγω των διδάκτρων, ενώ στις ΗΠΑ ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει προτείνει με νόμο τη διαγραφή τους.
– Για ποιον λόγο να σε ψηφίσει ο κόσμος; Τι θεωρείς ότι μπορείς να προσφέρεις στο ευρωκοινοβούλιο;
Εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους θα ασχοληθώ πρωτίστως με τα θέματα που άπτονται των γνώσεων μου και είναι οι λόγοι που με ώθησαν να θέσω υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της Ελλάδας, απέναντι στη στασιμότητα και οπισθοδρόμηση των τελευταίων 5 χρόνων είναι χαρακτηριστική. Το ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης και των δημοσίων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς είναι μια ακόμα πολύ σημαντική προτεραιότητα. Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και σκοπεύω να εργαστώ σκληρά πάνω στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Απαιτείται ένα ευρωπαϊκό και μετέπειτα εθνικό σχέδιο που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη στέγη, θα θέτει όρια στη χρηματιστικοποίηση του οικιστικού αποθέματος (βραχυχρόνιες μισθώσεις, golden visa). Τέλος θα εργαστώ για μια Ε.Ε. που θα είναι στρατηγικά αυτόνομη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θα επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση των γεωπολιτικών διαφορών και εντάσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου υπερασπιζόμενη πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα με αίσθημα αλληλεγγύης. Πρέπει να ασκήσουμε άμεσα τη μέγιστη διπλωματική πίεση, ώστε να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό και να δοθεί πολιτική λύση με την αναγνωριση του Παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
– Ποια η απάντησή σου στην κυβερνητική ρητορική ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστο;
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πλήρως κοστολογημένο, εφαρμόσιμο και απολύτως αναγκαίο για να υπάρξει βελτίωση τόσο στους οικονομικούς δείκτες, όσο και στην τσέπη των κατοίκων αυτής της χώρας. Οι άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια, η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, η μείωση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, έχουν κοστολογηθεί σε 2.7 δισ. ευρώ και η αύξηση εσόδων από την έκτακτη φορολογία των υπερκερδών των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας θα υπερκαλύψει το κόστος. Επιπλέον η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει σήμερα να στηρίζει υπερπλεόνασμα άνω των 2 δις. κρατώντας τους φορολογικούς συντελεστές ψηλά στερώντας από την οικονομία πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Η εφαρμογή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στην εφοδιαστική αλυσίδα (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα) ώστε να προστατέψουμε καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις δεν δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, το προοδευτικό φορολογικό νομοσχέδιο θα ελαφρύνει τα βάρη για τη συντριπτική πλειοψηφία φυσικών προσώπων (έως 100.000 ευρώ εισόδημα) και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 220.000 ευρώ κέρδος) και αντίστοιχα θα επιβαρύνει αναλογικά τα υψηλότερα εισοδήματα (άνω των 100.000 και 220.000 ευρώ κέρδος αντίστοιχα). Απέναντι στη μισή ζωή που βιώνουμε με την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με ακρίβεια παντού, με καθίζηση της αγοραστικής μας δύναμης, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση στην Υγεία, στην Παιδεία, διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή τώρα. Όλοι και όλες να δώσουμε το παρόν την Κυριακή στις 9 Ιούνη στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η μόνη που μπορεί να θέσει τα θεμέλια για προοδευτική ανατροπή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη «βραχυκυκλώνει» από την εποχή της Siemens
Εντόπισαν σακουλάκια με κάνναβη στο προαύλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Video)
Σκέψεις να μπει το ΟΑΚΑ στο παιχνίδι για το Final 4 του 2025
Μποναμάς 180.000 ευρώ σε «ημετέρους» από την ΑΑΔΕ – Απευθείας αναθέσεις από τον Γιώργο Πιτσιλή
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89: Ανατροπή και «κόκκινο» πλεονέκτημα
Καιρός: Από τα 40άρια στα μελτέμια και… ξανά στον καύσωνα – Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες (LIVE)