Γοργόνες και μάγκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ με αφορμή την ακραία θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει να επιβάλει στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μια στάση «όχι σε όλα» στο θέμα της αξιολόγησης. Μια αξιολόγηση που ο ίδιος ο Κυριάκος είχε προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κλείσει και τώρα που η δύσκολη διαπραγμάτευση πλησιάζει να ολοκληρωθεί έσπευσε να αποφασίσει και να διατάξει τη ΝΔ να καταψηφίσει το σύνολο της συμφωνίας –που ακόμη δεν την έχει δει– στη Βουλή. Ακόμη και επιμέρους μέτρα που θα ευνοούν κοινωνικές ομάδες και την οικονομία, εξισορροπώντας τις δυσμενείς ρυθμίσεις. Η θέση αυτή:
- Πρώτον, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον διαφημισμένο ευρωπαϊσμό του κόμματος. Το οποίο τώρα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη θα στηρίζει τη συμφωνία και την αξιολόγηση, θα στραφεί εναντίον της και εναντίον του ευρωπαϊκού εαυτού του.
- Δεύτερον, επιβάλλει για άλλη μια φορά στη ΝΔ στάση ακαμψίας, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην υποτιθέμενη ανανεωτική και μεταρρυθμιστική εικόνα του κόμματος όσο και στο «πέρασμα» της πολιτικής του ακόμη και στους συντηρητικούς πολίτες.
- Τρίτον, καταψηφίζοντας ακόμη και τα θετικά μέτρα της συμφωνίας αποξενώνεται από τα στρώματα του πληθυσμού που αυτά αφορούν. Πράγμα που συνεπάγεται βαρύ κόστος, προστιθέμενο μάλιστα στο κόστος του «όχι» στην εφάπαξ δέκατη τρίτη σύνταξη την οποία έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
- Και τέταρτον, αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί ή, ακόμη χειρότερα, αν δεν περάσει με καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, αυτό θα αποτελεί για πολλούς ακόμη και μέσα στη ΝΔ απόδειξη πολιτικής επιπολαιότητας και κομματικής αδιαφορίας μπροστά στους κινδύνους που απειλούν τη χώρα.
Ο μάγκας Μεϊμαράκης
Η δήλωση του μάγκα – χωρίς εισαγωγικά – Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από αυτήν τη στείρα πολιτική, ζήτησε συναίνεση τουλάχιστον σε κείνα τα μέτρα που και η ΝΔ θα έπαιρνε αν ήταν κυβέρνηση και χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» όσους αντιπολιτεύονται τον Αλέξη Τσίπρα με τρόπο άκαμπτο, παγιδευμένοι στο αίτημα των πρόωρων εκλογών, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες μόνο την κορυφή του παγόβουνου. «Οποιος πιστεύει ότι ο Βαγγέλης είναι μόνος του δεν ξέρει τι εστί ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της παράταξης και φίλος του Μεϊμαράκη. Η ίδια η αντιμετώπιση μάλιστα του πρώην προέδρου του κόμματος από το περιβάλλον του Κυριάκου δείχνει νευρικότητα και προσπάθεια να προλάβουν άλλες δημόσιες συναινετικές τοποθετήσεις. Το γεγονός ότι φιλικά Μέσα του Κυριάκου και του Σαμαρά κατηγόρησαν στο διαδίκτυο τον Μεϊμαράκη για προδοσία, για στήριξη του Τσίπρα, ακόμη και για αλισβερίσι με τον «φίλο του» τον Πάνο Καμμένο ενισχύει την εντύπωση ότι η ηγεσία της Πειραιώς ανησυχεί σφόδρα. Διότι μπορεί γύρω από τον Κυριάκο να έχουν συσπειρωθεί οι «γοργόνες» του «όχι σε όλα», με πρώτους τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Κυρανάκη και άλλους ευνοημένους από το καθεστώς Μητσοτάκη, αλλά γύρω από την άποψη μιας πιο ευέλικτης και δημιουργικής αντιπολίτευσης, που παίρνει υπόψη τα συμφέροντα της χώρας μαζί με τα συμφέροντα της παράταξης, συσπειρώνονται σιγά σιγά πολλοί «μάγκες» – και όχι τζάμπα. Μετριοπαθείς βουλευτές, θιασώτες της κεντροδεξιάς, οι λεγόμενοι καραμανλικοί, κάποιοι από κείνους που διατηρούν επαφές με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον «εξόριστο» της Ραφήνας. Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει μάλιστα για τους γνωρίζοντες ότι ο Κώστας Καραμανλής με τη δημόσια σιωπή αλλά και με τους χρησμούς σε συνομιλητές του επί της ουσίας, αν και πολύ προσεκτικά, συμφωνεί με μια πιο «παραγωγική» αντιπολιτευτική στρατηγική. Πράγμα που ισχύει βέβαια και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο οι σκληροί της παράταξής του χαρακτηρίζουν εκπρόσωπο της μαλθακής Δεξιάς.
Ξεσπάθωσε ο Σαμαράς
Την ίδια στιγμή και για πρώτη φορά με τόση ένταση, υποστηριχτής της σκληρής γραμμής Μητσοτάκη και του «όχι σε όλα», «γοργόνα» με μεγάλο όγκο και επιρροή είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος συσπειρώνει γύρω του αρκετούς βουλευτές και προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος του 2015», όταν δηλαδή ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο για να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες και το Grexit. «Δεν θα πετάξουμε σωσίβιο στον Τσίπρα, θα τον αφήσουμε να βουλιάξει» είναι η άποψη που διακινεί το περιβάλλον του Κυριάκου και δείχνει να ασπάζεται ο πρώην πρωθυπουργός, που σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους πιστεύει ότι πιέζοντας τον Τσίπρα σε όλα τα μέτωπα και ενισχύοντας την πόλωση θα φέρει πιο κοντά τις κάλπες. Από τις οποίες όμως, κι αυτό είναι που δεν λέγεται, οι σαμαρικοί περιμένουν να χάσει ο Τσίπρας αλλά να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης. Για να κληθεί ο Σαμαράς να «συνδράμει» την παράταξη, η οποία ζει και αναπνέει σήμερα με τη βεβαιότητα της εκλογικής νίκης –αν όχι και της αυτοδυναμίας– και εφόσον δεν καταφέρει κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα μπει σε δίνη.
«Ο Σαμαράς δεν είναι γοργόνα» μας είπε σαμαρικός βουλευτής χαριτολογώντας όταν του αναφέραμε τον διαχωρισμό σε γοργόνες και μάγκες. «Είναι γοργόνα που παίζει σκάκι. Και προβλέπει εφτά κινήσεις του αντιπάλου του».
Στον αντίποδα πάντως της άρνησης και της τυφλής ρήξης με την κυβέρνηση, που δίνει την εικόνα μιας αντιπολίτευσης που δεν διστάζει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ακριβώς την πιο λεπτή στιγμή της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, υπάρχει η φωνή της λογικής. Δεκάδες «μάγκες» βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αντιτίθενται στα καλέσματα της «γοργόνας» και στηρίζουν την άποψη ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανεξάρτητα αν ευνοείται ή όχι η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία, θα βοηθήσει όχι τον Τσίπρα αλλά τον λαό. «Η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα» επαναλαμβάνουν σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη του καραμανλικού μπλοκ.
«Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν και είναι πατριωτικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Και καλό είναι να θυμούνται άπαντες ότι ο ιδρυτής της ΝΔ πάντα έβαζε πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας» δήλωσε στο Documento ένα από τα πλέον σοβαρά και μετριοπαθή στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται με το κλείσιμο της αξιολόγησης να αναχαιτίσει τη λαϊκή δυσφορία. Η φθορά της είναι δεδομένη και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να αγοράσει λίγο πολιτικό χρόνο» τόνισε το ίδιο στέλεχος στην εφημερίδα μας, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει η ΝΔ να δείξει ότι το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι η εξουσία. Ας έρθουν πρώτα τα μέτρα, να τα δούμε, να τα αξιολογήσουμε κι όσα θεωρούμε σωστά να τα ψηφίσουμε, ως υπεύθυνο κόμμα».
Ενδεικτική της διαμάχης που υποβόσκει ανάμεσα σε μετριοπαθείς και ακραίους, μητσοτακικούς και καραμανλικούς, κεντροδεξιούς και ακραιφνείς δεξιούς είναι και η εκκωφαντική σιωπή πολλών κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και στελέχη που έχουν «ευνοηθεί» από τον Μητσοτάκη ή έχουν αναδειχθεί επί προεδρίας του κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την επιλογή της ηγεσίας να καταψηφίσει τα πάντα όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Πολλοί, για παράδειγμα, αναρωτιούνται «γιατί σωπαίνει ο Χατζηδάκης. Ή, γιατί τον σωπαίνουν». Ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο βουλευτές αντίθετοι στην πολιτική του Μητσοτάκη να διασπάσουν το «μέτωπο του όχι σε όλα», ψηφίζοντας στη Βουλή τουλάχιστον τα μέτρα της κυβέρνησης που θα είναι θετικά για την οικονομία και για διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Το Μαξίμου παρακολουθεί
Οι διαφωνίες που υποβόσκουν στη ΝΔ φυσικά δεν αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση. Το Μαξίμου απορρίπτει κατηγορηματικά, βέβαια, την άποψη που δειλά εμφανίστηκε στις γραμμές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρηθεί ως προϋπόθεση έγκρισης της συμφωνίας η πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, από τη μια θα εμφάνιζε την κυβέρνηση να εκβιάζει θετικές ψήφους και από την άλλη να παίζει με τη φωτιά εις βάρος της χώρας.
Η συναίνεση δεν επιβάλλεται αλλά επιλέγεται, είναι η αποφασιστική θέση του Μαξίμου. Εκείνο που προκρίνεται είναι να θέσουν όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, γιατί κάθε ψήφος κατά της αξιολόγησης θα είναι, κατά τη γνώμη τους, ψήφος τυχοδιωκτισμού και περιπετειών για τη χώρα.
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό Documento, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει αν χρειαστεί και μόνος του το φορτίο της συμφωνίας, δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια να συμπλεύσουν, έστω στα σημεία, με την κυβερνητική πλειοψηφία και βουλευτές άλλων κομμάτων, φυσικά και της ΝΔ. Και είναι βέβαιο ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν νουθεσίες ευρωπαϊκών κομμάτων στα αδελφικά τους κόμματα στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν πολιτικά τη στάση της ΝΔ, εφόσον αυτή καταψηφίσει και εξόφθαλμα θετικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ό,τι έκανε με την εφάπαξ δέκατη τρίτη σύνταξη. Η πείρα εκείνου του «όχι» προβληματίζει έντονα πολλούς βουλευτές, που αναρωτιούνται, για παράδειγμα, τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους αν καταψηφίσουν κάποια μείωση του ΦΠΑ ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ που επιδιώκει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.