Γολγοθάς εν μέσω έξαρσης γρίπης με φάρμακα στα ύψη ή εξαφανισμένα

Αναστάτωση προκαλεί στον ιατρικό κόσμο το νέο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς είναι σύνθετο και ιδιαιτέρως γραφειοκρατικό, με αποτέλεσμα να προκαλεί νέα εμπόδια στη χορήγηση των απαραίτητων σκευασμάτων στους ασθενείς. Ηδη η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δηλαδή του ψαλιδίσματος στη χορήγηση φαρμάκων που εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο και πλέον θα μπει στο νέο ψηφιακό σύστημα, θα επιδεινώσει την εξυπηρέτηση των ασθενών και θα τους αναγκάσει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αλλωστε πολλά φάρμακα που λάμβαναν μέχρι πρότινος δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε σχετικά: Αλαλούμ χωρίς τέλος με τη συνταγογράφηση – Για 2η ημέρα εκτός λειτουργίας η «νέα» πλατφόρμα

Ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, με το επίσημο επιχείρημα ότι η ψηφιακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα, προσπαθεί ουσιαστικά να περικόψει κι άλλο τη φαρμακευτική δαπάνη. Αλλωστε τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και πλέον οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφούν τα ίδια φάρμακα που έδιναν μέχρι σήμερα στους ασθενείς τους. Το νέο δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα, αφού εκτός των άλλων οι γιατροί θα πρέπει να μπαίνουν και σε διαφορετικές ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να συνταγογραφήσουν τις θεραπείες στους ασθενείς τους. Το βέβαιο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται πλέον κάποια φάρμακα, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να αλλάζουν ακόμη και ειδικότητες γιατρών για να πάρουν ένα σκεύασμα που έπαιρναν μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Ο Γεωργιάδης προσβάλλει τους γιατρούς ενώ η ΗΔΙΚΑ ομολογεί τεχνικά προβλήματα

Το σύστημα προβλέπει πως για την αποζημίωση ενός φαρμάκου θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το ότι ο ασφαλισμένος πάσχει από μια συγκεκριμένη πάθηση, ενώ σε δεύτερη φάση οι γιατροί θα πρέπει και να αναρτούν τις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών τους ώστε να αποδεικνύουν το πρόβλημα υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θεράποντες γιατροί σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα θα πρέπει να εισέρχονται για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα, σε άλλη για τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, ενώ σε άλλες ψηφιακές σελίδες πρέπει να μπαίνουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Κι όλα αυτά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο που προβλέπεται για την ιατρική επίσκεψη, ειδικά στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.

Μάλιστα, στη γραφειοκρατική αυτή διαδικασία που θα επωμιστούν οι γιατροί θα προστεθεί σύντομα και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώνουν σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς.

Ο ψηφιακός αυτός ο λαβύρινθος προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο, αφού οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν διαμαρτυρηθεί στον υπουργό Υγείας για τις νέες διαδικασίες που προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους.

 Παραμένουν οι ελλείψεις 

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ότι έχει περιορίσει δραστικά τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τα μέτρα που έλαβε, οι ελλείψεις «ζουν και βασιλεύουν». 

Δεκάδες σκευάσματα απουσιάζουν ακόμη από τα ράφια των φαρμακείων, όπως και εμβόλια σύμφωνα με τον νέο κατάλογο που δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ. Ετσι οι ασθενείς εν μέσω ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού αναγκάζονται να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο το σκεύασμα που χρειάζονται και τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Διαφορετικά υποχρεώνονται να αντικαταστήσουν τη θεραπεία τους.

Η πρόσφατη λίστα με τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη αποδεικνύει ότι η κατάσταση στην αγορά φαρμάκων εξακολουθεί να είναι άκρως προβληματική, αφού και ο αδρανής ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει τις συνθήκες. Καθόλου τυχαίο βέβαια, καθώς ο πρόεδρος του οργανισμού Ευάγγελος Μανωλόπουλος, που διορίστηκε ως προσωρινός από την κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στον φορέα και με το άλλο εκτός Αθηνών, αφού η πρωτεύουσα δεν είναι η πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Επισκέπτεται τον ΕΟΦ ελάχιστες ημέρες την εβδομάδα και διοικεί εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, εκκρεμεί να εκδοθεί από το ΑΣΕΠ και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό επιλογής του νέου προέδρου στον ΕΟΦ, μια διαδικασία που φαίνεται ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω, αφού η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση δεν θέλει να προκαλέσει επιπλέον συζητήσεις σχετικά με τον διορισμό δικών της στελεχών.

 Οι αυξήσεις τιμών

Στο μεταξύ όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές ευρέως διαδεδομένων και γνωστών φαρμάκων έχουν λάβει την ανιούσα, με αποτέλεσμα και το ποσοστό της συμμετοχής να αυξάνει την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα, διπλασιασμό των τιμών βλέπουν οι ασθενείς ακόμη και σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία τα προμηθεύονται απευθείας από τα φαρμακεία, αφού ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν διστάζει να δίνει συνεχείς αυξήσεις τιμών. Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως παυσίπονα, αντιπυρετικά, σιρόπια, βλεννολυτικά, αντιμυκητιασικά, σκευάσματα για γαστρεντερολογικά προβλήματα κ.ά.

Από την άλλη, πολλά φάρμακα βγαίνουν και εκτός της λίστας συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να μην τα αποζημιώνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του. Πρόκειται για μια επιλογή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να μην καταβάλλουν τις υποχρεωτικές επιστροφές, το γνωστό clawback. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας «χρηματοδοτεί» κιόλας την απόσυρση φαρμάκων από τη λεγόμενη θετική λίστα, που αποτελεί τη λίστα αποζημίωσης των σκευασμάτων.

Το «παζάρι» με τις φαρμακευτικές

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ένα ατέρμονο παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την περιορισμένη δαπάνη που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των φαρμάκων των ασθενών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για τα κουρεμένα κονδύλια που διαθέτει η χώρα καθώς, εάν ξεπερνιέται η φαρμακευτική δαπάνη, είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν εκείνες τη διαφορά.

Πρόκειται για ένα εσφαλμένο σύστημα, που όμως ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη θεραπεία των ασθενών. Κι αυτό διότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση ότι λόγω των γιγαντιαίων επιβαρύνσεων από την περιορισμένη φαρμακευτική δαπάνη θα υποχρεωθούν σύντομα να αποσύρουν ακριβά καινοτόμα φάρμακα από τη χώρα μας ή να μην τα εισάγουν καθόλου. Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέα θεραπευτικά σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις, τα οποία θα κυκλοφορούν όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ηδη οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου δηλώνουν ότι πολλά νέα φάρμακα δεν φτάνουν ποτέ στη χώρα μας, έστω και αν η κυβέρνηση αποσιωπεί το συγκεκριμένο γεγονός.

Ασκούν πίεση

Βέβαια, πιθανώς το επιχείρημα αυτό να αποτελεί κι ένα μέτρο πίεσης ώστε η κυβέρνηση να αυξήσει τα κονδύλια για τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως και να ’χει, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να κάνει «μασάζ» στους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των απειλών τους. Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνεχείς, ενώ προσφάτως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του εκθέσει το πρόβλημα. 

Αν και ούτε ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για επιπλέον χρηματοδότηση των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, επανέλαβε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Documento, ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και το 2027.

Παράλληλα, θα δοθούν και κάποια εκατομμύρια από το ΑΕΠ ώστε να μη χρειάζεται οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται πως συζητά και είναι θετική στην πρόταση της φαρμακευτικής αγοράς να δημιουργήσει ένα ταμείο καινοτομίας, στο οποίο θα εντάσσονται τα νέα καινοτόμα φάρμακα που θα έρχονται στη χώρα μας παρακάμπτοντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τιμών και των εγκρίσεων. Ετσι, με το ταμείο καινοτομίας οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα νέα σκευάσματα, τα οποία θα τίθενται ξανά υπό αξιολόγηση δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία τους ώστε να διαπιστώνεται εάν πράγματι είναι αποτελεσματικά και επιφέρουν θεραπεία στο ποσοστό που έχουν δεσμευτεί οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί νέες συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή φόρμουλα που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές και δεν θα στερεί και στους ασφαλισμένους τα νέα σκευάσματα.

 

Νέα συνάντηση

Μετά την πρώτη επαφή που είχαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τον Αδ. Γεωργιάδη, αυτήν τη φορά στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας δεν αναμένεται να προσθέσει τίποτα στην ενημέρωση των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς ήδη έχει αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον κονδύλια στη φαρμακευτική δαπάνη. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει τις πιέσεις ώστε να τροποποιηθεί το υπάρχον προβληματικό σύστημα στην αγορά φαρμάκου, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης από την πλευρά του θα εξακολουθήσει να επιμένει ότι η χώρα δεν έχει άλλη δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Νέα αδιανόητη δήλωση – «Η Γάζα βρίσκεται σε εκπληκτική τοποθεσία»

Γκάφα Τραμπ: Επιμένει ότι η Ισπανία ανήκει στους BRICS και απειλεί με δασμούς (Video)

Το Instagram κατηγορείται ότι «κρύβει» τις αναζητήσεις για τους Δημοκρατικούς – Τι απαντά η Meta