Νέα στοιχεία αναφορικά με το «κουκούλωμα» των δανειοδοτήσεων του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το documentonews.gr.
Μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, γνώριζαν για όσα συνέβαιναν στην Τράπεζα Αττικής και τα κακουργήματα που είχαν διαπράξει στελέχη της Τράπεζας σε ότι αφορά τα δάνεια του επιχειρηματία την περίοδο 2017 – 2018. Με επιστολή του στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ο πρώην νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Μάριος Μπαχάς είχε ενημερώσει αναλυτικά. Κανείς ωστόσο δεν ενδιαφέρθηκε για τα όσα κατήγγειλε.
Δείτε επίσης: Ο Καλογρίτσας ξεπληρώνει Κυριάκο και Στουρνάρα που τον καθάρισαν
Η επιστολή την οποία δημοσιεύει το documentonews.gr εστάλη προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στα μέσα Φλεβάρη. Σε αυτή ο Μάριος Μπαχάς περιέγραφε αναλυτικά όσα συνέβαιναν στην Αττικής την περίοδο 2017 – 2018 με τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα. Όταν δηλαδή αποχώρησε από το Documento έπειτα από συνάντηση που είχε με το Γιάννη Στουρνάρα, όπου και φέρεται να του ζητήθηκε να κλείσει το Documento.
Μετεκλογική απόπειρα συγκάλυψης
Όπως ανέφερε στην επιστολή ο Μπαχάς «…ενώ περίμενα ότι με την αλλαγή της κυβερνήσεως, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απεκάλυπτε και θα τιμωρούσε τους υπαίτιους της μεγάλης ζημίας που προκλήθηκε στην ATTICA BANK (άνω των 100 εκατ. ευρώ) όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά περιέργως και τα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη μετεκλογικά πειράται να συγκαλύψει πλήρως το σκάνδαλο αυτό επ ευκαιρία του τροποποιηθέντος Ποινικού Κώδικα με τη μέθοδο της αποφυγής να δηλώσει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ποινικής διερεύνησης αυτής, ώστε εφόσον περάσει το τετράμηνο που έχει θέσει ο τροποποιηθείς Ποινικός Κώδικας να παύσει για όλους η ποινική δίωξη».
Στην επιστολή ο Μπαχάς περιέγραφε ακόμη πως αυξήθηκαν τα πιστοδοτικά όρια από την Αττικής προς τον όμιλο Καλογρίτσα το 2017 – 2018 από 108 σε 119 εκατ. ευρώ. παρά το γεγονός ότι ο τότε Πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης είχε συγκαλέσει ΔΣ όπου και αποφασίστηκε να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στον όμιλο Καλογρίτσα.
«…Με την πάροδο κάποιων μηνών όμως απεδείχθη ότι οι οφειλές του ομίλου Καλογρίτσα είχε φθάσει τα 119 εκατ. ευρώ και ότι είχε πουληθεί μια θυγατρική εταιρεία του ομίλου οι οφειλές της οποίας (περί τα 2,5 εκατ. ευρώ) προσαύξησαν τις συνολικές οφειλές του ομίλου αντί να βαρύνουν τον αγοραστή της θυγατρικής του εταιρείας.
Η έκθεση Γιαννίδη που έμεινε στο συρτάρι
Στη συνέχεια ο Μάριος Μπαχάς αναφέρθηκε και στην σύνταξης γνωµοδότησης από τον καθηγητή Ποινικού ∆ικαίου Γιάννη Γιαννίδη αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα της περιόδου 2017-18, όπου διαπίστωνε ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες στελεχών της τράπεζας που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις προς τον όµιλο Καλογρίτσα. Μάλιστα στη συνέχεια προχώρησε και στη σύνταξη προσχεδίου µηνυτήριας αναφοράς, με την οποία στρεφόταν κατά τεσσάρων στελεχών της Τράπεζας Αττικής, ειδικότερα κατά των επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοδοτήσεων.
Επίσης ο Μπαχάς αναφέρθηκε πως στη συνέχεια αντί να υποβάλλουν έγκληση κατά των τεσσάρων στελεχών εντός της προθεσμίας που όριζε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τελικά η έγκληση δεν κατατέθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να «καθαρίζ με αποτέλεσμα η υπόθεση Καλογρίτσα να κουκουλωθεί, ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση ψήφισε και τον σκανδαλώδη νόμο για την ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών μόνο κατόπιν υποβολής έγκλησης από την Τράπεζα και όχι αυτεπάγγελτα.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή: