Γνώριζαν τον Πάτση από το Documento αλλά δεν τον άγγιζαν

Στα μανταλάκια από την άνοιξη του 2020 για τις δραστηριότητές του, το πόθεν έσχες του και τη λίστα Πέτσα

 

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον Ανδρέα Πάτση αφορά στην πραγματικότητα μόνο ένα μέρος όσων ο ίδιος έχει πράξει το διάστημα που βρίσκεται στον δημόσιο βίο. Εξάλλου το Documento υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που ασχολήθηκε με τα έργα και τις ημέρες του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή, ήδη από την άνοιξη του 2020. Την εποχή εκείνη η εφημερίδα πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τη διάτρητη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2020 αναφερόταν ότι ο Ανδρ. Πάτσης έχει δηλώσει τη συμμετοχή του σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, η οποία απαγορεύεται, καθώς και ότι έχει αποκρύψει τη συμμετοχή του σε άλλες εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά εξάλλου κατέθεσε αργότερα στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής με επίσημο τρόπο και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Παρά τις αποκαλύψεις του Documento, για τις οποίες άπαντες ήταν ενήμεροι, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έθεσε τις καταγγελίες στο αρχείο. Το γεγονός αυτό είναι όμως προβληματικό για ακόμη ένα λόγο: ο Ανδρ. Πάτσης στην επόμενη δήλωση περιουσιακής κατάστασης από εκείνη στην οποία δεν είχε συμπεριλάβει εταιρείες του δήλωσε όσα είχε ξεχάσει. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι είχε καταθέσει ψευδή στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελούμενη ως επί το πλείστον από ανώτατους δικαστικούς επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής όχι απλώς δεν έλεγξε τα στοιχεία που πιστοποιούσαν ότι ο βουλευτής παρανόμως συμμετέχει σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, αλλά αδιαφόρησε πλήρως και για το ψευδές πόθεν έσχες του, από το οποίο απουσίαζαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Δημόσιο χρήμα από τα ΕΛΤΑ

Οι δραστηριότητες του Ανδρ. Πάτση, ωστόσο, τις οποίες έχει αποκαλύψει τo Documento με σειρά από ρεπορτάζ του την τελευταία τριετία, δεν εξαντλούνται στην παράνομη συμμετοχή του σε εταιρείες ούτε σε όσα απέκρυπτε στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης. Τον Ιούνιο του 2021 η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Πάτσης μέσω της δικηγορικής εταιρείας του εισέπραττε χιλιάδες ευρώ από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για παροχή νομικών συμβουλών. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Documento, ο Ανδρ. Πάτσης, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος την εποχή εκείνη και κουμπάρος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ περί τις 130.000 ευρώ σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Τα στοιχεία παρουσίαζαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού, όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ, τα ΕΛΤΑ είχαν εκδώσει για λογαριασμό της δικηγορικής εταιρείας του Πάτση έως και τρεις αποφάσεις σε μία ημέρα. Μάλιστα είχε καταφέρει να εισπράξει από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 συνολικά 129.074 ευρώ για την παροχή νομικών υπηρεσιών, ενώ από τα δημόσια ταμεία είχαν βγει συνολικά 160.052 ευρώ καθώς στο αρχικό ποσό προστέθηκε και ο ΦΠΑ.

Τα παραπάνω συνέβαιναν σε μια περίοδο κατά την οποία τα ΕΛΤΑ βρίσκονταν, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, στο «παρά ένα». Ο ίδιος άλλωστε με τροπολογία την οποία είχε φέρει στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία η δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Ανδρ. Πάτση ήδη εισέπραττε δημόσιο χρήμα για την παροχή υπηρεσιών, είχε προχωρήσει στην εκπόνηση εθελούσιας εξόδου για 2.000 από τους συνολικά 5.500 εργαζόμενους της ΕΛΤΑ ΑΕ.

Οι αποκαλύψεις στη Βουλή

Οι αποκαλύψεις του Documento έφτασαν και στη Βουλή το καλοκαίρι του 2021. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Νατάσα Γκαρά απεύθυναν ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζοντας ότι η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση εισέπραττε δημόσιο χρήμα ενώ η διοίκηση των ΕΛΤΑ είχε κλείσει υποκαταστήματα και είχε απολύσει συμβασιούχους, αλλά και ότι την ίδια περίοδο ο υπουργός είχε φέρει τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, ότι θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν. Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Κυρ. Πιερρακάκη.

Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ και η εν λόγω δραστηριότητα του βουλευτή ήταν γνωστή στη Βουλή και την κυβέρνηση, ο Ανδρ. Πάτσης συνέχισε να εισπράττει χρήματα από τα ΕΛΤΑ. Οπως αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ενάμιση χρόνο μετά το ρεπορτάζ για τις σχέσεις Πάτση – ΕΛΤΑ, ο βουλευτής συνέχισε να παίρνει ακόμη περισσότερα χρήματα. Το φθινόπωρο του 2022 η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση είχε εισπράξει πια από τα ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε από τις πρώτες αποκαλύψεις ώσπου να σταματήσει ο Πάτσης να χρηματοδοτείται σκανδαλωδώς από τα ΕΛΤΑ, από το ταμείο των ταχυδρομείων είχαν βγει ακόμη 859.170 ευρώ.

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά χρήματα που πήρε από το δημόσιο η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση. Οπως επίσης αποκάλυψε το Documento, o βουλευτής Γρεβενών είχε λαμβάνειν μέσω της εταιρείας του και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναλυτικότερα, η δικηγορική εταιρεία του εμφανίζεται από εντολές πληρωμών που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια να έχει λάβει συνολικά 24.460,27 ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας. Και οι επτά επίμαχες εντολές πληρωμών έχουν εκδοθεί από το 2021 κι έπειτα. Το μεγαλύτερο ποσό, το οποίο δόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021 από την ΥΠΕ Μακεδονίας, ανερχόταν στις 9.882,10 ευρώ. Στις 30 Αυγούστου 2022 η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας έδωσε στη δικηγορική εταιρεία του Πάτση το ποσό των 4.876,94 ευρώ, ενώ ακόμη 3.305,61 ευρώ δόθηκαν από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Ο Ανδρέας Πάτσης ως «κοράκι»

Οι σχέσεις του Ανδρ. Πάτση με το δημόσιο δεν αποτελούσαν παρά την κορυφή του παγόβουνου, αφού τον Οκτώβριο του 2022 αποκαλύφθηκε επίσης, έπειτα από σχετική καταγγελία που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ότι η εταιρεία του Πάτση με την επωνυμία Πλάτων ΑΕ έχοντας μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ αγόρασε μέσω της εταιρείας δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 62.771.892 ευρώ, αντί συνολικού τιμήματος 4.300.000 ευρώ.

Ο Ανδρ. Πάτσης σε συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία δηλώνοντας: «Υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η τράπεζα αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων που δεν μπορούσε να εισπράξει παρά τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες έναντι 4 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή είναι η μία και μοναδική συναλλαγή που έκανε αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».

Το πρώτο και πλέον σοκαριστικό συμπέρασμα των επίμαχων δηλώσεων Πάτση είναι ότι όχι μόνο η εταιρεία του αγόρασε αντί μόλις 4,3 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια αξίας 62 εκατ., αλλά και πως η επίμαχη αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω δανείου που του έδωσε η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς! Η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, δεν κατέθεσε ούτε 1 ευρώ από ίδια κεφάλαια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Από λίστα η οποία βρίσκεται στην κατοχή του Documento προκύπτει ότι στα δάνεια που διαχειρίζεται η εταιρεία του βουλευτή συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες περιπτώσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εμφανίζεται να οφείλει πολύ μικρά ποσά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

Μετά τις αποκαλύψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Ανδρ. Πάτση από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με το κόμμα να ισχυρίζεται ότι οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς. Το ψέμα βέβαια είχε κοντά ποδάρια, αφού, όπως δήλωσε τότε ο βουλευτής Γρεβενών, το κόμμα του γνώριζε για τις εταιρείες του από το 2019.

Και από τη λίστα του κουμπάρου Πέτσα

Ο Ανδρ. Πάτσης (εκτός των άλλων και κουμπάρος του Στ. Πέτσα) είχε εισπράξει εμμέσως χρήματα και από τη διαβόητη λίστα μέσω της οποίας είχαν δοθεί αδιαφανώς και σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορονοϊό. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Στ. Πέτσας μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Initiative είχε δώσει στην ιστοσελίδα pointmedia.gr, ιδιοκτησίας της συζύγου του βουλευτή Γρεβενών Βίκυς Παπαλουκά, 3.000 ευρώ (3.750 μαζί με τον ΦΠΑ). Οπως είχε αποκαλυφθεί, το δηλωμένο τηλέφωνο του εν λόγω ιστότοπου ανήκε στη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες.

Αντί επιλόγου αξίζει να θυμηθεί κανείς πώς αντιδρούσαν ο Ανδρ. Πάτσης και η σύζυγός του στις συνεχείς αποκαλύψεις του Documento. Εχοντας τότε ασφαλώς την πλήρη κάλυψη του κόμματός του, έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις περί προσπάθειας συκοφάντησής του από το Documento. Ο βουλευτής Γρεβενών είχε γράψει τότε στο Twitter, ειρωνευόμενος εκτός των άλλων το ρεπορτάζ: «Το να επιχειρεί ανεπιτυχώς να σε συκοφαντήσει η εφημερίδα Documento, αφενός είναι τίτλος τιμής αφετέρου δείχνει πόσο η πολιτική σου παρουσία τους είναι ενοχλητική. Σε ευχαριστώ Κ. Βαξεβάνη!».

Δεν είναι όμως μόνο ο Ανδρ. Πάτσης που έκανε δήθεν χιούμορ με το Documento. Οταν το καλοκαίρι του 2021 αποκαλύψαμε ότι το σάιτ της συζύγου του Β. Παπαλουκά πήρε 3.000 ευρώ από τη λίστα του κουμπάρου τους Πέτσα, εκείνη επίσης ειρωνευόταν στο Twitter τον Κώστα Βαξεβάνη. Εγραφε χαρακτηριστικά, υπερηφανευόμενη για το γεγονός ότι συμμετείχε στη ρεμούλα που είχε στήσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Σ’ την έφερε η χωριάτισσα Κωστάκη; Μου έκανες διαφήμιση με 0 ευρώ ενώ εγώ για την δίμηνη καμπάνια πήρα από 1500!». Η Β. Παπαλουκά μάλιστα σε άλλη τοποθέτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γράψει: «Μ’ αρέσει ο δημοσιογραφικός ογκόλιθος τύπου Βαξεβάνη που κρίνει μη πολιτικούς γιατί έχουν χρήματα από ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά κάνει την πάπια στους επαγγελματίες πολιτικούς που μπήκαν ανεπάγγελτοι και “ξεβράκωτοι” και έχουν ακίνητα και χρήματα παράλληλα με ντιλαρίσματα με ΜΚΟ!».