Γνωριμία με τα νέα μέλη με το μυαλό στις κάλπες

Γνωριμία με τα νέα μέλη με το μυαλό στις κάλπες

Φωτιά έβαλε στα πολιτικά γραφεία –και της αξιωματικής αντιπολίτευσης– την περασμένη Πέμπτη η αναφορά του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας. Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζοντας όμως την άτυπη προεκλογική εκστρατεία που έχουν εκκινήσει από την επόμενη ημέρα του συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή ήταν στη Σάμο και χθες, Σάββατο, θα μετέβαινε στην Ικαρία, ενώ η γραμματέας και τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύουν ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις (σε κάθε νομαρχιακή) «γνωριμίας» με τα νέα μέλη του κόμματος, οι οποίες εκ των πραγμάτων βάζουν τα μεγαλοστελέχη και στο κυνήγι του σταυρού.

«Επί της ουσίας είναι σαν να μην πιστεύει κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη» λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «ούτε οι δικοί του βουλευτές»… Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη ότι ο Kυρ. Μητσοτάκης «μέχρι χθες ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες. Τώρα θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι “εθνικά υπεύθυνες”. Ποιος τον εμπιστεύεται; Έχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας».

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου θυμίζουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πυροδότησε ο ίδιος σενάρια πρόωρων εκλογών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ανακοινώνοντας κάθε δεύτερη μέρα υποψήφιους και λέγοντας πως δεν μπορούμε να πάμε σε δωδεκάμηνη προεκλογική περίοδο ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» ακόμη και σχετικό αφήγημα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περί τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, που είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα της χώρας.

Γι’ αυτό και δεν αποκλείουν τίποτε, ούτε το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού. Άλλωστε στην πολιτική όταν ανοίγεις το παράθυρο στις εκλογές είναι πολύ δύσκολο να το κλείσεις και επί της ουσίας αντί για πολιτική ομαλότητα (όπως ισχυρίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης), εισπράττεις ακριβώς το αντίθετο.

Γιατί ο Κυριάκος άλλαξε γνώμη

Το ερώτημα είναι τι έκανε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αλλάξει (αν άλλαξε) γνώμη. Η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός «αμφιταλαντεύεται και ανατρέπει τον σχεδιασμό του για εκλογές γιατί προεξοφλεί ήττα».

Βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, ότι δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός και φοβάται την ήττα. Προφανώς το θέμα δεν είναι αν θα βρει «δημοσκοπικό ξέφωτο», αλλά ότι δεν υπάρχει «ξέφωτο» για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οτι η διαφορά που παρουσιάζεται σε δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου –και έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα ποιοτικά τους στοιχεία– δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι σαφώς μικρότερη. Αν ίσχυαν αυτές οι διαφορές, θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος.

Ο σχολιασμός των τάσεων της MRB

Σχολιάζοντας τις τάσεις της MRB στην Κουμουνδούρου στέκονται στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο;», καθώς το 40,5% των ερωτηθέντων ενοχλείται από τη νίκη της ΝΔ και το 37,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 3,2%). Στο ίδιο ακριβώς ερώτημα στις τάσεις του Δεκεμβρίου του 2021 ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο ενοχλούσε το 40,2% των ερωτηθέντων, ενώ αντίστοιχα της ΝΔ το 39,8% των ερωτηθέντων. Πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά;» το 33,8% απαντά «η ΝΔ», ενώ το 30% θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στις 3,8 μονάδες. Στις τάσεις του Δεκεμβρίου 2021 η αντίστοιχη διαφορά ήταν 6,1% (35,8% υπέρ της πάση θυσία νίκης της ΝΔ και 29,7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ).

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ χάνει το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων καταγράφοντας απώλειες δύο μονάδων σε έξι μήνες, με ποσοστό 29,3%. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι 7,2%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 22,1%, κερδίζοντας 0,9% σε έξι μήνες. Στις αντίστοιχες τάσεις του Δεκεμβρίου 2021 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,1%, δηλαδή απώλεια 2,9 μονάδων σε έξι μήνες.

Στο σύνολο των πολιτών το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί το 17,7%, ενώ τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 14,9%. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,6% στις ηλικίες 17-24 και 6,9% στις ηλικίες 25-34. Στην ερώτηση «Ποιες λέξεις σας εκφράζουν;» οι απαντήσεις είναι αρνητικές: «Φόβος» 50%, «Οργή» 47,7%, «Απογοήτευση» 36,6%, ενώ οι θετικές απαντήσεις περιορίζονται στις λέξεις «Ελπίδα» 26,9%, «Σιγουριά» 10,1%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 47,4% τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Τέλος, στην ερώτηση «Τι θα καθορίσει την ψήφο σας;» το 70,1% απαντάει «Η ακρίβεια», τομέας που είναι ο πιο αρνητικός για την κυβέρνηση και τη μέχρι στιγμής διαχείρισή της. Κι όλα τα παραπάνω πριν από το βατερλό στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το φιάσκο με το «Turkaegean», την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας Novartis και τη νέα εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter