Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο ο Μπόρις Τζόνσον (Video)

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο ο Μπόρις Τζόνσον (Video)

Μια μετατόπιση των θέσεων του χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Όταν, κάποτε, το «μακρινό» 1986 ήταν φοιτητής και μετά από μια συνάντησή του με την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη έγραφε ένα άρθρο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, δεν ήξερε προφανώς πως μπορεί να αλλάξει άποψη ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα ένας πολιτικός.

Το 1986 όχι μόνο πίστευε ότι τα γλυπτά θα έπρεπε να εκτίθενται «εκεί όπου ανήκουν», αλλά και αποδοκίμαζε το πώς αποσπάστηκαν από το επιβλητικό οικοδόμημα που κάποτε κοσμούσαν.

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια, κουλτούρα ενοχής και κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα του λαμπρού φωτός του ήλιου και του τοπίου του Αχιλλέα», έγραφε στο άρθρο.

Άλλο το «τότε», άλλο το «σήμερα»

Σήμερα ωστόσο έχει διαφορετική άποψη και την υποστήριξε όταν απάντησε στον μεταπτυχιακό φοιτητή Θανάση Μπασιάκο (γιο του Βαγγέλη Μπασιάκου) σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Αγώνας για τη Δημοκρατία με τον Μπόρις Τζόνσον».

Ο Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής του θύμισε στην ερώτηση τη συνάντηση που είχε με την τότε Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Αμέσως ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε πως ήξερε που το πήγαινε ο φοιτητής για να προχωρήσει σε μια απαγγελία στίχων της Ιλιάδας αλλά και να εκφράσει την επιθυμία του για ένα σπίτι στην Ελλάδα.

«Ως πρόεδρος της ένωσης Debate του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ποια είναι η στάση σας στην επιθυμία της Ελλάδας να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο και πιστεύεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τα επιστρέψει;» ρώτησε.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον τότε προσπάθησε να καλύψει τη θέση του ως νέος και να ταχθεί καθαρά υπέρ της παραμονής των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε την απάντηση του Μπόρις Τζόνσον:

«Καταλαβαίνω, το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι το πόσο εκτιμώ την ειλικρίνεια της ερώτησής σου και ξέρω πραγματικά πόσο πολύ νοιάζονται οι Έλληνες πολίτες για αυτό το θέμα, δεν θέλω να υποτιμήσω το ζήτημα, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα.

Η κύρια ανησυχία είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων μετά από μια τέτοια κίνηση, και αυτό δεν είναι κακό επιχείρημα, γιατί το Βρετανικό μουσείο, τα μουσεία του Λονδίνου, τα μουσεία σε αυτήν την τρομερή πρωτεύουσα, αλλά και στη Νέα Υόρκη, είναι τα αποθετήρια των θησαυρών όλης της ανθρωπότητας.

Και άμα συστηματικά αρχίσουν να απογυμνώνονται από αυτούς τους θησαυρούς αυτούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες και όλοι αυτοί οι θησαυροί επιστρέψουν σε αυτές τις άλλες χώρες, αυτό που λέω είναι ότι θα κατέστρεφες φοβερά πολιτιστικά ιδρύματα που πάρα πολύ γρήγορα και οικονομικά μπορούν να διδάξουν τους νέους για την τέχνη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ολόκληρου του κόσμου, φέρνοντας όλο τον κόσμο μαζί σε ένα φοβερό, φοβερό μουσείο. Οπότε αυτή είναι η ανησυχία μου.»

 

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να στείλει με τεχνάσματα «πώλησης» ελληνικά F-16 στην Ουκρανία

Γιώργος Κύρτσος: «… στον μητσοτακισμό πάνω από όλα είναι το “ψητό”»

Ο Αντώναρος διαψεύδει τον Μαρινάκη: Και όμως έχει γίνει ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών προ Ευρωεκλογών

Περικοπές στις θεραπείες και αυξήσεις στα φάρμακα – Ο Άδωνης ανάβει πράσινο φως για την άνοδο των τιμών

Τέμπη: «Πυρά» Πλακιά κατά Αδειλίνη – «Μας έλεγε αυτά συμβαίνουν – Θα ουρλιάζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου» (Video)

Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία, οι ποσοστώσεις, η πεντάδα Κασσελάκη και η εφορευτική επιτροπή

Δημοσκόπηση: 8 στους 10 δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει αρκετά για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα

Γιατί όχι και κούρεμα με την «ψιλή»;

Documento Newsletter