Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι πώλησης στον λόρδο Έλγιν

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι πώλησης στον λόρδο Έλγιν

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η ξεκάθαρη αποδόμηση από την τουρκική πλευρά ενός από τα κεντρικά βρετανικά επιχειρήματα για τα Γλυπτά στην πρόσφατη 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (29-31 Μαΐου).

Προϊόν αποικιοκρατικής φαντασίωσης αποδεικνύεται η ύπαρξη φιρμανιού με το οποίο δήθεν ο λόρδος Έλγιν αγόρασε νόμιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 1816 από τους Οθωμανούς κατακτητές, σύμφωνα με την ηχηρή τοποθέτηση της επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία εκπροσώπησε την Τουρκία στη Σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).

H κ. Μποζ ξεκαθάρισε το εξής: «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των αποικιοκρατών του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής». Η τουρκική τοποθέτηση ολοκληρώθηκε με την αντιπρόσωπο να δηλώνει: «Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή της συμπεριφοράς για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα σταλεί παγκοσμίως».

Στο βίντεο της UNESCO που ακολουθεί φαίνεται η ξεκάθαρη τουρκική θέση (4:33:25), όπως και η αμήχανη απάντηση της Βρετανίδας εκπροσώπου αμέσως μετά, η οποία εμμένει στη γνώριμη επιχειρηματολογία ότι δηλαδή ο Έλγιν κινήθηκε νόμιμα, παρά το άδειασμα από την Τουρκία.

Από την ελληνική αντιπροσωπεία, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης (4:40:14) εξήγησε ότι όταν λέμε φιρμάνι εννοούμε έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Σουλτάνου, καθώς ουδείς άλλος μπορούσε νόμιμα να δώσει τέτοια άδεια πώλησης των Γλυπτών, ενώ το έγγραφο που παρουσιάζουν οι Βρετανοί είναι ένα ιταλικό γράμμα, δηλαδή ένα απλό έγγραφο μεταφρασμένο, χωρίς καν την ύπαρξη του πρωτότυπου.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πριν από λίγο έκανε την ακόλουθη δήλωση από τη Ρόδο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ: «Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Διαβάστε επίσης:

Αφού μιλάμε για Πόθεν Έσχες να πούμε και για το δικό σας κύριε Μητσοτάκη

«Παΐσιος» ο Μαρινάκης για το 3ο γραφείο Μητσοτάκη: «Θα έχει, αλλά θα είναι σαν να μην έχει»

ΣΥΡΙΖΑ για Σκέρτσο: Μας καθησύχασε για τα χρέη της ΝΔ αλλά ούτε για αυτό γνωρίζει λεπτομέρειες

Κασσελάκης: Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου και τώρα θα το ζήσετε μέχρι τέλους

Πλημμύρες Θεσσαλία: Αυτό είναι το νησάκι που σχηματίστηκε στα παράλια της Λάρισας (Photos)

Μαφιόζικη επίθεση με σφυρί κατά υπαλλήλου της ΕΤΑΔ – Μετατέθηκε την ίδια μέρα

Documento Newsletter