Γλίτωσαν από τον σεισμό και πεθαίνουν από τον αμίαντο

Γλίτωσαν από τον σεισμό και πεθαίνουν από τον αμίαντο

Την καταγγελία για μαζική έκθεση των κατοίκων της σεισμόπληκτης επαρχίας Χατάι και άλλων περιοχών σε σημαντικές ποσότητες σκόνης αμιάντου, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, την οποία έκανε η δρ Σεμπνέμ Κορούρ Φιναντσί μιλώντας στο Documento, ήρθε να επιβεβαιώσει έρευνα της Deutsche Welle. Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα που έκανε το γερμανικό Μέσο, απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες αμιάντου από την κατάρρευση των κτιρίων από τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου και από την απομάκρυνση των ερειπίων, τις κατεδαφίσεις και τα έργα αποκατάστασης. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλες που έχουν μολυνθεί η χλωρίδα, το έδαφος και ο υδάτινος ορίζοντας.

Οι κάτοικοι απειλούνται από καρκίνους που προκαλεί ο αμίαντος, ιδιαίτερα στους πνεύμονες και στον λάρυγγα, ενώ πυροδοτεί και το φονικό μεσοθηλίωμα που εμφανίζεται στον υπεζοκώτα. Για την τεράστια διασπορά της σκόνης αμιάντου που έχει σκεπάσει το Χατάι ευθύνεται κυρίως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι τα συνεργεία δεν λαμβάνουν κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας κατά τις εργασίες κατεδάφισης, απομάκρυνσης των ερειπίων και αποκατάστασης. Μια ευρέως διαδεδομένη και απλή λύση που εφαρμόζεται παραδοσιακά σε τέτοιες επιχειρήσεις για την αποφυγή της διασποράς της επικίνδυνης σκόνης, αλλά την αποφεύγουν τα συνεργεία στο Χατάι, είναι να καταβρέχονται τα ερείπια. Η Deutsche Welle στην έρευνά της αποκαλύπτει με στοιχεία και εργαστηριακές αναλύσεις ότι η φονική σκόνη έχει απλωθεί εκτός του Χατάι, καθώς εντοπίστηκε αμίαντος σε τυχαίο δείγμα που ελήφθη στο γειτονικό Γκαζιαντέπ.

Όπως είναι φυσικό, αντέδρασαν οργανώσεις όπως η Ενωση των Επιμελητηρίων των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων στην Τουρκία. Στις καταγγελίες τους αναφέρουν ότι έχουν πέσει στο κενό όλες οι προειδοποιήσεις και συστάσεις τους σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν για τη δημόσια υγεία οι πρόχειρα σχεδιασμένες εργασίες και οι κακές πρακτικές που χρησιμοποιούνται. Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν, οι αρχές και άλλοι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις είναι η δήλωση του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο σχολίασε στο διαδίκτυο: «Οι πολίτες μας στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Εργαζόμαστε πολύ προσεκτικά σε σχέση με τον αμίαντο». Πάντως οι ειδικοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από καρκίνο του μεσοθηλίου εξαιτίας του αμιάντου στην Τουρκία. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες

Documento Newsletter