Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάζει μια μαγική εικόνα για την χώρα με κάθε ευκαιρία. Όμως ως γνωστόν το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και έτσι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat για το 2022 και κατατάσσουν την Ελλάδα στον πάτο της ΕΕ όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και τις τιμές βασικών αγαθών, διαψεύδει με δεδομένα την περίφημη ανάρτηση που είχε κάνει την ίδια εκείνη χρονιά ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την οποία “Η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής”.
Θυμίζουμε ότι εκείνη η ανάρτηση ήταν… διαφημιστικού περιεχομένου και υποτίθεται ότι στόχευε στην αντιστροφή του brain drain, στην μαζική φυγή δηλαδή ολόκληρων γενεών παραγωγικής ηλικίας από την χώρα. Τα δεδομένα της Eurostat όμως ειδικά αν συγκριθούν με τα στοιχεία για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν καταδεικνύουν μόνο το μέγεθος της απάτης Μητσοτάκη – και της κυρίας Κεραμέως που τόλμησε νωρίτερα σήμερα να δηλώσει ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία μπορεί να παίρνουν λίγα χρήματα αλλά ζουν “μοναδικές εμπειρίες”-, αλλά κυρίως περιγράφουν τα αίτια της μαζικής μετακίνησης πληθυσμού εκτός της χώρας, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με την Eurostat, η Ελλάδα το 2022 ήταν δεύτερη από το τέλος της λίστας των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ πίσω μόνο από την Βουλγαρία, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι μικρότερο κατά 33% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Της Βουλγαρίας που είναι τελευταία είναι μικρότερο κατά 38%.
Αντίστοιχα για την ίδια χρονιά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κινήθηκε και η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) στην Ελλάδα, με την χώρας μας να καταλαμβάνει την 25η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη μαζί με την Εσθονία με 22% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο συγκεκριμένος δείκτης AIC θεωρείται μέτρο της υλικής ευημερίας και αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται όντως από τα νοικοκυριά.
Στον αντίποδα, για το 2022 (όπως και το 2020 και το 2021) το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 156% και 135% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα. Την κορυφή της κατάταξης συμπληρώνουν η Δανία (36% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), η Ολλανδία (30%), η Αυστρία (24%) και το Βέλγιο (20%). Όσον αφορά στο κομμάτι του AIC τα ευρήματα είναι τα ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις καθώς εκεί η Ιρλανδία είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο και η Γερμανία είναι δεύτερη μαζί με την Αυστρία.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat βγαίνουν και άλλα συμπεράσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο κομμάτι των τιμών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί η Ελλάδα το 2022 είναι μεταξύ των ακριβότερων χωρών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και πρωταθλήτρια όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές των γαλακτομικών και των αυγών στην Ελλάδα (θυμίζουμε ότι τα στοιχεία είναι περσινά) ήταν κατά 38.9% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τραγική είναι επίσης η κατάσταση και στο κομμάτι του ελαιόλαδου με την χώρα μας σε καιρούς Μητσοτάκη να βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά την… Μάλτα με την τιμή του λαδιού να είναι μεγαλύτερη κατά 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όλα αυτά έρχονται την ώρα που πάλι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η μεταβολή των ετήσιων απολαβών ενός εργαζομένου χωρίς παιδιά που αμείβεται με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα την δωδεκαετία 2010- 2022 ανήλθε σε μείον 11,8%.
Διαβάστε επίσης: Εurostat: Χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις το 16,7% των Ελλήνων – Η χειρότερη θέση της Ευρώπης
Ακρίβεια: «Τρώνε» τα έτοιμα οι Έλληνες, ο πλούσιος βορράς αποταμιεύει