Γκρέμισαν κάθε ελπίδα εκεχειρίας στη Γαζα – Οι μαξιμαλιστικες απαιτήσεις του Ισραήλ βάζουν ταφόπλακα

Γκρέμισαν κάθε ελπίδα εκεχειρίας στη Γαζα – Οι μαξιμαλιστικες απαιτήσεις του Ισραήλ βάζουν ταφόπλακα

Μεθοδικά αλλά και σταθερά η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγεί σε αδιέξοδο τις συνομιλίες για μια εκεχειρία στη Γάζα, ενώ παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για να βαθύνει περαιτέρω την κρίση συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Οι συνομιλίες για εκεχειρία ουσιαστικά κατέρρευσαν εντός της εβδομάδας μέσα σε κλίμα αύξησης της έντασης της επίθεσης και της σφαγής εντός της Γάζας, αλλά και σε ένα πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά τους όρους μιας συμφωνίας.

Παρεμβάσεις

Το πλαίσιο που συζητήθηκε τόσο στην Ντόχα όσο και στο Κάιρο αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στη γενική του μορφή είναι το αρχικό που είχε παρουσιάσει ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή του καλοκαιριού (με τις τρεις φάσεις για την επίλυση της κρίσης), όμως σε αυτό ενσωματώθηκαν ισραηλινές παρεμβάσεις οι οποίες απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας της Χαμάς. Η αμερικανική διπλωματία παρουσίασε το αναθεωρημένο πλάνο ως «πρόταση-γέφυρα», όμως κατά τα φαινόμενα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί στο πλαίσιο εκεχειρίας υπό τον όρο ότι ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας (στην ουσία το σύνορο μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου), τον οποίο έχουν καταλάβει κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών (προκαλώντας και τον Φατάχ αλ Σίσι) τα ισραηλινά στρατεύματα για τη σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα, θα παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο. Επιπλέον η ισραηλινή ηγεσία εμφανίστηκε αμετακίνητη και ως προς την απαίτηση να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου Νετσαρίμ, της έκτασης δηλαδή που χωρίζει στη μέση τη Λωρίδα της Γάζας.

Τι προβλέπονταν

Το πόσο διαφορετικές είναι οι νέες ισραηλινές θέσεις από αυτές που διατυπώθηκαν προ μηνός γίνεται ξεκάθαρο από το γεγονός ότι η συμφωνία που υιοθέτησε η Χαμάς προέβλεπε την… απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος της Γάζας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση Μπάιντεν περιλάμβανε τη σταδιακή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατά τις δύο πρώτες φάσεις, καθώς επίσης και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στην τρίτη φάση θα ξεκινούσε η ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και θα επιστρέφονταν τα λείψανα των ομήρων που σκοτώθηκαν.

Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου φρόντισε να καταρρεύσουν οι συνομιλίες εκφράζοντας νέες απαιτήσεις καταδεικνύει την πλήρη αναξιοπιστία της ισραηλινής ηγεσίας.

Φωτίζουν όμως και το ποντάρισμα του Ισραήλ και του ίδιου του Νετανιάχου στη συνέχιση της σφαγής στη Γάζα τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, ούτως ώστε να ξεπεράσουν το πολιτικό τους αδιέξοδο σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο υποψήφιος πρόεδρος στις προτάσεις του για το παλαιστινιακό τηρεί στάση αμφιλεγόμενη.

Το βασικό πρόβλημα της ισραηλινής στρατηγικής είναι πως όσο κρατάει ανοιχτό το θέμα της Γάζας τόσο πιο κοντά φέρνει την πιθανότητα ανάφλεξης συνολικά στη Μέση Ανατολή. Η ιρανική πλευρά μπορεί ακόμη να μην έχει απαντήσει στη δολοφονία Χανίγια, όμως η Τεχεράνη είχε ξεκαθαρίσει ότι δείχνει εγκράτεια μόνο έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία.

Η συνεχιζόμενη ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, η αιγυπτιακή ενόχληση για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και η ιρανική απειλή μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι πλέον πιο πιθανό να μετατραπούν σε γενικευμένη κρίση και να ωθήσουν την περιοχή σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter