Γκουτέρες: Η έκθεση του ΟΗΕ για «γενοκτονία» κατά των Ροχίνγκια χρήζει σοβαρής εξέτασης

Μια έκθεση ομάδας ερευνητών του ΟΗΕ που αναφέρει ότι ο στρατός της Μιανμάρ προέβη σε μαζικές σφαγές και ομαδικούς βιασμούς κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, με «σκοπό γενοκτονίας» και ότι ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ και άλλοι πέντε ανώτατοι αξιωματικοί πρέπει να διωχθούν από τη διεθνή δικαιοσύνη χρήζει σοβαρής εξέτασης δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τόνισε ότι η λογοδοσία είναι αναγκαία για μια πραγματική συμφιλίωση μεταξύ όλων των εθνοτικών ομάδων.

Χωρίς να χρησιμοποιεί ο ίδιος τη λέξη γενοκτονία, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η έκθεση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων εντόπισε «μοτίβα κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακομεταχειρίσεων που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, που, όπως σημείωσεμ «αναμφίβολα ισοδυναμούν στα σοβαρότερα εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Πιστεύω στα ευρήματα αυτής της έκθεσης και οι συστάσεις χρήζουν σοβαρής εξέτασης από όλες τις σχετικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Από την πλευρά του σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουερτ, τόνισε ότι δεν έχει αποφανθεί για «σκοπό γενοκτονίας» στις επιθέσεις ενάντια στους Ροχίνγκια στην Μιανμάρ, σε νομική βάση.

Η ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ ζήτησε χθες από τη διεθνή δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ και άλλους πέντε ανώτατους αξιωματικούς για «γενοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου» κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με τη έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2017, «υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογήσουν (…) τη δίωξη των ανώτερων στην ιεραρχία» του στρατού της Μιανμάρ.