«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα, την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας
Δεν είναι ώρα για νέα μέτρα επιβάρυνσης και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, να έχει τον βασικό ρόλο και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε και ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Κάποτε γινόταν συζήτηση για “Grexit”, τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για “Exit” της Ελλάδας από το μνημόνιο, τόνισε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».
Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για “Grexit”, ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για “Exit” της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ
«Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους», υπογράμμισε.
«Ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο γγ του ΟΟΣΑ
Η έκθεση (σ.σ. η ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα) φέρνει καλά νέα συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».
Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».
Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον». «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», προσέθεσε.
«Τώρα είναι δυνατό να υπάρχει ανταπόδοση στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός», τόνισε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ
«Τώρα είναι δυνατό να υπάρχει ανταπόδοση στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός και πολλοί θα πρέπει να αισθάνονται ότι θα αρχίσουν να δικαιώνονται», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
«Εχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στο 2022. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το χρέος και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν στις αξιολογήσεις τους και θα χρηματοδοτήσετε το χρέος πιο φτηνά. Μιλάμε για μια περίπλοκη κατάσταση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ που πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με πεφωτισμένες ηγεσίες και με την υποστήριξη των φίλων σας», τόνισε ο κ. Γκουρία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Τι λέει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια οικονομική έρευνά του
Την περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2018 και το 2019 προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όπως αναφέρει στην έκθεσή του. Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη σύσταση μίας Επιτροπής από κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους ειδικούς που θα προτείνει την αναπροσαρμογή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ