Γκλέντα Τζάκσον: Όχι μόνο μια σπουδαία ηθοποιός

Γκλέντα Τζάκσον: Όχι μόνο μια σπουδαία ηθοποιός
Το πρώτο της όσκαρ με τις «Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ. Φωτογραφία: Imdb

Δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική της καριέρα αλλά και η συνεπής πολιτική της πορεία που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

Δείτε επίσης: Πέθανε η οσκαρική ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον

Η Γκλέντα Τζάκσον ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που με έκαναν να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει «σχολαστική ηθοποιός». Μεγαλώνοντας στα 80ς όπου οι μπλοκμπαστεριές έπιαναν τον μεγαλύτερο χώρο στα εφηβικά μου ενδιαφέροντα (και ο υπόλοιπος καλυπτόταν αποκλειστικά από την ανακάλυψη των κλασικών ταινιών σπουδαίων σκηνοθετών ή δημιουργών), περιπτώσεις σαν αυτή της Βρετανίδα; Τζάκσον δεν είχαν πολλές πιθανότητες να με απασχολήσουν.

Χάρη στην έκρηξη της αγοράς με τις βιντεοκασέτες, την «ανακάλυψα» σε μια κωμωδία που είχα τσεκάρει λόγω του πικάντικου τίτλου «Απιστία με αξιοπρέπεια», καθώς η παρέα μου είχε απηυδήσει από τα σκοτεινά, ακαταλαβίστικα φιλμ («Σατυρικόν», «Το στοιχείο του εγκλήματος», «Οδύσσεια του διαστήματος») που επέλεγα. Αν θυμάμαι καλά, είχαμε γελάσει αρκετά αλλά η απογοήτευση ήταν φανερή καθώς δεν υπήρχε ούτε μία ερωτική σκηνή αξιώσεων για την εφηβική παλιοπαρέα.

Όμως, η ψυχρή Βρετανίδα (με την σέξι αύρα που όλοι μας συμφωνούσαμε ότι διέθετε), κατάφερε να με σημαδέψει για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα όταν με ρωτούσε κάποιος ποια ήταν η αγαπημένη μου ηθοποιός, διχαζόμουν συχνά μεταξύ εκείνης και της Τζούλι Κρίστι. Μετρούσε βέβαια και το γεγονός ότι χάρη στην «Απιστία» η Γκλέντα είχε κερδίσει για δεύτερη φορά στην καριέρα της το όσκαρ καλύτερης γυναίκειας ερμηνείας το 1973. Το πρώτο της όσκαρ είχε έρθει 4 χρόνια νωρίτερα για τις «Ερωτευμένες γυναίκες» του Κεν Ράσελ, ταινία που επίσης πίεσα τους φίλους μου να δούμε αλλά ούτε κι αυτή τους άρεσε.

Η Γκλέντα Τζάκσον γεννήθηκε σε ένα ταπεινό σπιτικό του Μπίρκενχεντ στις 9 Μαίου του 1936. Οι γονείς της ήταν φτωχοί εργάτες. Ο πατέρας της δούλευε ως κτίστης και η μητέρα της ήταν καθαρίστρια. Όταν ήταν πολύ μικρή ο πατέρας της στρατολογήθηκε στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κι ήταν μέλος πληρώματος σε ένα ναρκαλιευτικό. Η νεαρή και τρομερά ευφυής Γκλέντα αποφοίτησε από το σχολείο στα 16 της και εργάστηκε για λίγο σε φαρμακείο. Βαρέθηκε γρήγορα, παράτησε τη δουλειά στο φαρμακείο και αποφάσισε ότι πρέπει να στοχεύσει ψηλά. Χωρίς να το πολυσκεφτεί αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) σε ηλικία 18 ετών. Με έκπληξη είδε να γίνεται δεκτή και δουλεύοντας σκληρά κατάφερε να γίνει γρήγορα μια ολοκληρωμένη ηθοποιός. Ξεκίνησε στις αρχές των 60ς από το θέατρο του West End υποδυόμενη κλασικούς ρόλους, για να ταξιδέψει γρήγορα στο Μπρόντγουεϊ. Ο κινηματογράφος αλλά και η τηλεόραση αναπόφευκτα χτύπησαν την πόρτα της για τις μεταφορές κάποιων εκ των θεατρικών έργων της («Charlotte Corday», «Βασίλισσα Ελισάβετ Α»’, «Mary, Queen of Scots»). «Μπήκε» και στο μάτι σκηνοθετών σαν τον Κεν Ράσελ που αναζητούσε τολμηρούς ηθοποιούς αποφασισμένους να ρισκάρουν. Με τον τελευταίο γύρισε τις «Ερωτευμένες γυναίκες» κερδίζοντας το όσκαρ, όπως προείπαμε, σπάζοντας ένα μεγάλο ρεκόρ: έγινε η πρώτη ηθοποιός που εμφανίζεται γυμνή και κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο. Την επόμενη χρονιά ξαναπροτάθηκε για το όσκαρ χάρη στο «Sunday Bloody Sunday» του Τζον Σλέσινγκερ, ενώ η τέταρτη και τελευταία οσκαρική της υποψηφιότητα ήρθε το 1976 με το «Hedda» του Τρέβορ Ναν.

Η Τζάκσον συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς αλλά εγκατέλειψε την πλούσια καριέρα της σε τηλεόραση, σινεμά (εξαιρετική η παρουσία της και στην «Επιστροφή του στρατιώτη» που σκηνοθέτησε ο Άλαν Μπρίτζες) και θέατρο το 1992. Ο λόγος ήταν η πολιτική που ήταν πάντα σημαντική για εκείνη. Εκλέχτηκε βουλευτής των Εργατικών με την έδρα του βόρειου Λονδίνου στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου και υπηρέτησε από το 1992 ως το 2015.

Επέστρεψε στην υποκριτική μετά από 25 χρόνια απουσίας το 2016 όταν πρωταγωνίστησε στην παραγωγή του Βασιλιά Ληρ στο West End. Για την ερμηνεία της  κέρδισε την πέμπτη υποψηφιότητά για το βραβείο Laurence Olivier.

Η 87χρονη Τζάκσον έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης της.

Είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «The Great Escaper» στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Μάικλ Κέιν, την οποία θα δούμε του χρόνου στις αίθουσες.

 

Documento Newsletter