Γκιντίκι: «Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι μουσειακό είδος»

Γκιντίκι: «Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι μουσειακό είδος»
«Το θέμα είναι πώς η παραδοσιακή μουσική θα ενσωματωθεί στο παρόν, θα απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και θα γίνει αναπόσπαστο και ενεργό στοιχείο της κουλτούρας μας», λένε στο Documento οι Γκιντίκι

H παρέα των Γκιντίκι από τη Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα δέκα χρόνια της στο μουσικό στερέωμα με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη.

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από την πρώτη φορά που μας συστήθηκαν οι Γκιντίκι. Οι Τάσος Κοφοδήμος (λαούτο, τραγούδι), Κωνσταντίνος Λάζος (κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή), Θοδωρής Σιούτης (βιολί, φωνή) και Αλέξανδρος Καρλής (κοντραμπάσο) με τη συνδρομή του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου στα κρουστά κατάφεραν να παντρέψουν την παραδοσιακή μουσική με ροκ ακούσματα, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το συναυλιακό κοινό.

Στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου γιορτάζουν και μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη, τον Εισβολέα κι άλλους αγαπημένους καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια αλλά και κομμάτια από τα μέχρι στιγμής δύο στούντιο άλμπουμ τους: τον Μάιο του ’23 κυκλοφόρησε το πρώτο με τίτλο «Ahoy» –ο πειρατικός χαιρετισμός που απευθύνουν στα live τους– και 13 μήνες αργότερα το «Πέρασμα».

Η περιοδεία τους ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή τους στο Ρίζες Φεστ στη Μονή Λαζαριστών και θα συνεχιστεί στη Λίμνη Πλαστήρα (14/7), στο Πόζαρ (20/7), στις Σέρρες (2/8), στο νέο και πολλά υποσχόμενο Anilio Festival στο Μέτσοβο (10/8) και σε άλλους ακόμη προορισμούς.

Η μπάντα που πήρε το όνομά της από ένα μικρό βουνό έξω από τη Λάρισα ανεβαίνει πάνω στη σκηνή παρασύροντας τους μουσικόφιλους σε ένα πανηγύρι όπου τον πρώτο λόγο έχουν το κλαρίνο και η γκάιντα και μας αποδεικνύουν κάθε φορά ότι η παράδοση είναι ένας ζωντανός και συνεχώς εξελισσόμενος μουσικός οργανισμός…

Ας ξεκινήσουμε από το όνομα της μπάντας. Τι σημαίνει η λέξη Γκιντίκι και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την επιλογή της;

Να πούμε πως το Γκιντίκι είναι ένα μικρό βουνό στη Λάρισα και πως προέκυψε τυχαία ως όνομα της μπάντας. Είχαμε μια κουβέντα κάποτε που δεν είχε σκοπό την εύρεση ονόματος για το σχήμα, ακούστηκε η λέξη Γκιντίκι, μας άρεσε και το κρατήσαμε. Μεταξύ πολλών ερμηνειών της λέξης εμείς ξεχωρίζουμε τη «ρωγμή».

Πόσα έχουν αλλάξει από το 2014 που τραγουδούσατε σε καφενεία και μικρούς χώρους έως σήμερα που θα παίξετε στην Τεχνόπολη;

Σίγουρα έχουμε αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια και πείρα σε μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Παρ’ όλα αυτά, η όρεξη για να παίξουμε μουσική και να εκφραστούμε όπως θέλουμε και μπορούμε έχει παραμείνει η ίδια. Η μεγάλη αλλαγή που διακρίνουμε σε σχέση με παλαιότερα είναι πως η παραδοσιακή μουσική κατάφερε να μπει στον χώρο των φεστιβάλ και των μεγάλων συναυλιών. Κατάφερε να ενσωματωθεί στη διασκέδαση του κόσμου και να εξελιχθεί με τρόπο σύγχρονο και φρέσκο, προσεγγίζοντας έτσι όλο και μεγαλύτερο κοινό, πράγμα που θα ήταν πολύ δύσκολο αν περιοριζόταν στα καφενεία και στους μικρούς χώρους.

Μια δεκαετία που χώρεσε πολλές διασκευές, εμφανίσεις και δύο δίσκους. Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση από το κοινό;

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τίποτε! Δηλαδή δεν είχαμε κάποιο στόχο να πετύχουμε. Παίζαμε και παίζουμε σαν μια παρέα που θέλει να περάσει καλά, να επικοινωνήσει μεταξύ της και με τον κόσμο, να γλεντήσει με λίγα λόγια.

Στο live της Τεχνόπολης εκτός της Ιουλίας Καραπατάκη ποιους άλλους καλλιτέχνες να περιμένουμε να δούμε;

Μαζί μας θα είναι και ο Εισβολέας, ο οποίος θα δώσει το δικό του χρώμα στο πάρτι που θέλουμε να στήσουμε. Θα είναι επίσης ο Αλέξανδρος Κεντρής στο μαντολίνο και ο Μανώλης Σταματιάδης στο ακορντεόν και στα πλήκτρα. Φυσικά δεν θα αποκαλύψουμε τα πάντα καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε το στοιχείο της έκπληξης.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ασχολούνται με την παράδοση. Εχει γίνει λέτε mainstream ή έχει να κάνει με μια ανάγκη «επανεκκίνησης», ίσως επιστροφής στις μουσικές μας ρίζες;

Από αυτά που βλέπουμε, ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει, να βγει έξω, να χορέψει, να κοινωνικοποιηθεί, να βιώσει κάτι διαφορετικό. Ιδίως μετά την Covid η ανάγκη αυτή έγινε πιο έντονη. Η παραδοσιακή μουσική με το στοιχείο του γλεντιού καλύπτει την ανάγκη αυτή χρόνια τώρα. Επομένως δεν νομίζουμε πως πρόκειται για μόδα, για φούσκα που όσο απότομα εμφανίστηκε τόσο απότομα θα σκάσει. Η παράδοση έχει ρίζες βαθύτερες και νοήματα που ακολουθούν και διαμορφώνονται παρέα με την εξέλιξη των ανθρώπων και των κοινωνιών. Το θέμα είναι πώς η παραδοσιακή μουσική δεν θα κλειστεί σε μουσείο όπου θα μπορεί κανείς μόνο να την παρατηρεί, αλλά θα ενσωματωθεί στο παρόν, θα απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και θα γίνει αναπόσπαστο και ενεργό στοιχείο της κουλτούρας μας προκειμένου να αγγίξει ξανά τους ανθρώπους του σήμερα.

Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις; Σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Φυσικά τις παρακολουθούμε και μας ανησυχούν. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει πως οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Η ισότητα και η δικαιοσύνη έχουν γίνει έννοιες αφαιρετικές, που κάθε φορά πλάθονται ανάλογα με τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Η βαθιά κρίση των αξιών και η υποβάθμιση της αισθητικής στον βωμό του κέρδους έχουν αφήσει τεράστια κενά τα οποία έρχονται να καλύψουν οι ακροδεξιές αντιλήψεις, προβάλλοντας μια ρητορική μίσους που καταστέλλει καθετί ανθρώπινο.


INFO
Τρίτη 9 Ιουλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Documento Newsletter