Από νωρίς τα αφεντικά της μαφίας και κάποιοι ηθοποιοί μπήκαν βαθιά στο σκληρό πετσί του ρόλου τους
Το Documento ξεχωρίζει πέντε ταινίες που καταπιάστηκαν με την αποτύπωση στο σελιλόιντ της ζωής γνωστών γκάνγκστερ: από τον Αλ Καπόνε και τον Λάκι Λουτσιάνο μέχρι τον Τζον Ντίλιντζερ και τον Μπέντζαμιν Σίγκελ.
————————————————————————————–
«Lucky Luciano»
1973
Η αληθινή ιστορία: Ο Τσαρλς Λουτσιάνο γεννήθηκε το 1897 στη Σικελία. Λόγω φτώχειας μετακόμισε οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη το 1906. Χωρίς να γνωρίζει αγγλικά αλήτευε στους δρόμους του Μανχάταν κάνοντας μικροκλοπές. Με τον συνομήλικό του Μέγερ Λάνσκι (εβραϊκής καταγωγής) έγιναν κολλητοί και θεωρούνται οι ιδρυτές της Κόζα Νόστρα. Πέθανε το 1962 από καρδιακή προσβολή.
Η ταινία: Ο Φραντσέσκο Ρόζι δίνει τη ζωή του «Priest of the crime» σαν θρίλερ με φλασμπάκ και έμφαση στον ρεαλισμό. Με αφετηρία την απέλαση του Λουτσιάνο από τις ΗΠΑ το 1946, η κάμερα εστιάζει στη νέα δράση του στην Ιταλία, όπου στήνει τον μηχανισμό διακίνησης ηρωίνης με προορισμό την Αμερική. Επίσης καταγράφει χωρίς στολίδια την αιματοβαμμένη δράση του μαφιόζου, με τον Βολοντέ να αποδίδει πλήρως την απειλητική φιγούρα αλλά και το στωικό πνεύμα του Λουτσιάνο.
————————————————————————————–
«Δημόσιος κίνδυνος»
2009
Η αληθινή ιστορία: Ο Τζον Ντίλιντζερ έγινε γνωστός για τις ληστείες τραπεζών που τον έκαναν Νο1 καταζητούμενο στις λίστες του FBI. Γεννήθηκε το 1903 στην Ιντιανάπολη και στα τρία του έχασε τη μητέρα του, μεγαλώνοντας με τον δεσποτικό πατέρα του. Έκανε οχτώ χρόνια στη φυλακή επειδή έκλεψε 50 δολάρια. Όταν αποφυλακίστηκε λήστεψε την πρώτη του τράπεζα στο Οχάιο. Είχε αδυναμία στις πόρνες και έκανε δεκάδες πλαστικές για να μη συλληφθεί. Τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε μια ενέδρα σε θέατρο του Σικάγου το 1934.
Η ταινία: Ο Μάικλ Μαν φτιάχνει μια τεχνικά αψεγάδιαστη ταινία παρουσιάζοντας τα στοιχεία που οδήγησαν τον Ντίλιντζερ να γίνει λαϊκός ήρωας. Ο Τζόνι Ντεπ δεν αρκείται μόνο στην τυπική απόδοση του ρόλου του, αλλά πετυχαίνει μια θαυμαστή ισορροπία μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χαρακτηριστικών του κακοποιού.
————————————————————————————–
«Οι αδιάφθοροι»
1987
Η αληθινή ιστορία: Ο γεννημένος το 1899 στο Μπρούκλιν Αλ Καπόνε έφτιαξε την αυτοκρατορία του κατά την ποτοαπαγόρευση. Τότε συνέδεσε το όνομά του με κάποια στυγερά εγκλήματα (δική του έμπνευση η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»), ενώ το 1931 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Το 1935 στη φυλακή άρχισε να δείχνει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς το 1947.
Η ταινία: Ο Μπράιαν ντε Πάλμα αφηγείται τα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης από την οπτική του πράκτορα Έλιοτ Νες (Κέβιν Κόστνερ) που έκανε τα πάντα για να μπει ο Καπόνε στη φυλακή. Ο γκάνγκστερ του Ντε Νίρο βρίσκεται στη σκιά του αδέκαστου Νες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κλέβει την παράσταση. Πήρε 14 κιλά για να δώσει στον χαρακτήρα «τη στρογγυλάδα στο πρόσωπο», ενώ στις παροιμιώδεις εκρήξεις του βάζει φωτιά στην κάμερα.
————————————————————————————–
«American gangster»
2007
Η αληθινή ιστορία: Ο γεννημένος το 1930 Φρανκ Λούκας έφτιαξε την «επιχείρησή» του διακινώντας ηρωίνη που προμηθευόταν από την πηγή (Ταϊλάνδη), ενώ δεν δίστασε να εξολοθρεύσει τους ανταγωνιστές του. Στα 70s ήταν ήδη ο βασιλιάς του Χάρλεμ. Όταν συνελήφθη «μίλησε» στις αρχές για να μειωθεί η ποινή του από τα 70 στα 15 χρόνια. Πέθανε το 2019.
Η ταινία: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ με στιλ αλά 70s ποντάρει στην κόντρα του Λούκας με τον ντετέκτιβ Ρόμπερτς (Ράσελ Κρόου). Ανάμεσα στους δύο άντρες δημιουργήθηκε ένα είδος σεβασμού που μετατράπηκε σε φιλία καθώς ο «νονός του Χάρλεμ» βάφτισε το πρώτο παιδί του Ρόμπερτς. Η ερμηνεία του Ουάσινγκτον, κράμα δυναμισμού και αμφισημίας, δίνει τον ρυθμό στο φιλμ που σχολιάζει επικριτικά την Αμερική των 60s, την αστυνομική διαφθορά και το Βιετνάμ (ο Λούκας χρησιμοποιεί φέρετρα νεκρών στρατιωτών για να μεταφέρει ηρωίνη στις ΗΠΑ).
————————————————————————————–
«Bugsy»
1991
Η αληθινή ιστορία: Ο Μπέντζαμιν Σίγκελ γεννήθηκε στις 28/2/1906 στο Μπρούκλιν. Στενός συνεργάτης της οικογένειας Τζενοβέζε –ήταν ο πρώτος εκτελεστής τους–, συνέδεσε το όνομά του με τη μετατροπή του Λας Βέγκας σε ναό του τζόγου. Ωραίος σαν σταρ του σινεμά, απίστευτα σκληρός στο ξεκαθάρισμα των αντιπάλων του και οραματιστής (είδε στην ερημιά της Νεβάδα το χρυσό όνειρο του τζόγου), δολοφονήθηκε στο σπίτι της φίλης του Βιρτζίνια Χιλ στο Μπέβερλι Χιλς στις 20 Ιουνίου 1947.
Η ταινία: Το φιλμ που εμπνεύστηκε ο Ουόρεν Μπίτι έχει όλες τις αρετές της άρτιας και λαμπερής χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Το σενάριο δίνει ξεκάθαρα το εμμονικό και αψυχολόγητο πορτρέτο ενός ανθρώπου που μπορούσε εύκολα να μετατραπεί από ευγενικό φίλο σε ανεξέλεγκτη φονική μηχανή. Ως προς αυτό η ερμηνεία του Μπίτι –προτάθηκε για Οσκαρ ερμηνείας– βοηθάει τα μάλα.