«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο». Αυτό τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς για τις σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.
Όπως εξήγησε, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι «ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει».
Διαβάστε επίσης: Παραίτηση βόμβα Τσελέντη από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου: «Επιβάλλεται από την πολιτική ηγεσία να μετέχουν μέλη χωρίς ΦΕΚ»
Για το αν θα συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα των σεισμών:
«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά. Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες»
«Το καλό σενάριο είναι να συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά μέχρι να ηρεμήσει. Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς», ανέφερε και τόνισε ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 σεισμοί.