Γκάμπι Τσίμερ: Ο Σόιμπλε είναι δικηγόρος του διαβόλου

“Δικηγόρο του διαβόλου” χαρακτήρισε η γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) τον υπουργό Οικονομικών της χώρας της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση για το χρέος, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 7 Μαρτίου.

Στην ημερίδα, υπό τον τίτλο «Πώς να αντιμετωπίσουμε το Δημόσιο Χρέος; Μαθήματα και πολιτικές», η γερμανίδα ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Σόιμπλε δεν έχει συνειδητοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων και δείχνει να μην τον ενδιαφέρει. Είπε επίσης, ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί τροχοπέδη για την Ελλάδα, καθώς οι ελίτ δεν θέλουν να συζητούν τέτοια θέματα. Μάλιστα ευχήθηκε για να τελειώσει αυτή η κατάσταση, ο Σόιμπλε και το κόμμα να μην πάνε καλά στις επερχόμενες εκλογές της Γερμανίας.

Η Gabi Zimmer συμφώνησε με αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί, ότι το θέμα του χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι βέβαια υπό το πρίσμα των δανειστών που ζητούν υψηλά πλεονάσματα για την εξυπηρέτησή του, αλλά αντίθετα υπό την ανάγκη διατήρησης σημαντικού ύψους κρατικών δαπανών για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών της χώρας (σ.σ. κάτι ανάλογο έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το υπερβάλλον πλεόνασμα να αξιοποιείται για αναπτυξιακούς σκοπούς).

Παπαδημούλης: Αποτέλεσμα του χρέους κακοδιοίκηση και υποθέσεις διαφθοράς

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) ανέφερε ότι η ομάδα της αριστεράς, των σοσιαλιστών και πρασίνων θέλει να ανοίξει το θέμα του χρέους, καθώς γίνεται περισσότερο αντιληπτό ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Ο κ. Παπαδημούλης έδωσε στοιχεία για το χρέος, λέγοντας ότι το 2007 το παγκόσμιο χρέος ήταν 28 τρισ. δολάρια ενώ το 2012 είχε ανέλθει σε 41 τρισ. δολάρια ή 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Απέδωσε το αποτέλεσμα του χρέους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις ανισορροπίες της ευρωζώνης. Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι οφείλεται στην κακοδιαχείριση από προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς σε υποθέσεις διαφθοράς , μάλιστα με γερμανικές εταιρείες, όπως η περίπτωση της Siemens, υπόθεση που ξεκίνησε να δικάζεται μόλις τώρα, μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση ότι το χρέος της ευρωζώνης ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ, ποσοστό που δεν συνάδει με τον κανόνα του Μάαστριχτ!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα, ότι δεν είναι δυνατόν η Γερμανία να έχει 8% πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο (σ.σ. αυτό έχει σχολιαστεί αρνητικά από αρκετούς οικονομολόγους οι οποίοι λένε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι απόρροια συσσώρευσης του χρέους σε άλλες χώρες και θέτει την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο).

Τέλος, είπε ότι είναι απαράδεκτο η Ευρώπη να χρειάζεται το ΔΝΤ.

Κούλογλου: Δαμόκλειος σπάθη το μνημόνιο

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση και συνέκρινε την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή που επικρατούσε στο Εκουαδόρ, θυμίζοντας στοιχεία από ρεπορτάζ που έκανε παλιότερα για το ΔΝΤ στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Τότε, του είχαν πει, ότι το μνημόνιο που είχε υπογράψει το Εκουαδόρ με το ΔΝΤ ήταν μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από το λαιμό της κυβέρνησης και του υπουργού των οικονομικών, με καθημερινούς εκβιασμούς και παρεμβάσεις. Κάτι, που ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι θα συμβεί αλλά τελικά συνέβη, σε βάρος μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Ελλάδας.

Philippe Lamberts: Εκτός χρέους οι αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, βέλγος Philippe Lamberts, έδωσε μια διαφορετική προσέγγιση στην έννοια του χρέους, λέγοντας ότι το δημόσιο χρέος είναι μια χρηματοοικονομική συμφωνία και υπό αυτή την έννοια αποπληρώνεται. Ομως, όπως είπε υπάρχει το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό χρέος, τα οποία αφενός δεν αποτιμώνται και αφετέρου δεν αποπληρώνονται ενώ στοιχίζουν στην κοινωνία.

Ο ίδιος είπε ειδικά για την Ελλάδα, ότι μέρος του χρέους δεν θα πρέπει να αποπληρωθεί, όπως για παράδειγμα τα δάνεια που συνήφθησαν για αμυντικούς σκοπούς. Είπε ότι είναι παράδοξο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να κάνει τόσο μεγάλες αμυντικές δαπάνες. Ο ίδιος μίλησε και για διαγραφή χρέους, αλλά εξαίρεσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρότεινε να επιβληθεί φόρος κεφαλαίου (πρόταση του οικονομολόγου Τομά Πικετί) σε αυτούς που χρησιμοποίησαν το χρέος για να κερδίσουν και και να συσσωρεύσουν κεφάλαιο. «Αυτοί», είπε «δεν είναι επενδυτές, μην τους λέτε επενδυτές, γιατί οι επενδυτές εργάζονται παλεύουν δημιουργούν».

Νίκος Χριστοδουλάκης: Η Ελλάδα να εισάγει δημοσιονομικούς κόφτες στο Σύνταγμα

Εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη για την ένταξη δημοσιονομικών κανόνων στο Σύνταγμα, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας το 2012 η οποία έκανε κτήμα των πολιτικών δυνάμεων τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Μιλώντας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέφερε ότι το σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητά του ναι μεν στηρίζεται σε σωστές παραμέτρους, όμως οι καθ’ αυτές προβλέψεις συνιστούν μια ιδανική κατάσταση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν κίνδυνοι. Ο ίδιος παρουσίασε πρόταση τριών σημείων για την διαχείριση του χρέους:

1. Ενοποίηση όλων των δανείων υπό τον ESM με ένα επιτόκιο. «Είναι απαράδεκτο», είπε «ο δανεισμός της Ελλάδας να έχει διαφορετικά επιτόκια», χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση της ενοποίησης των δανείων ως πραγματικό «βήμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

2. «Ο ίδιος ο ESM έχει όφελος το χρέος να είναι διαχειρίσιμο», συνεπώς πρέπει να μετακυλήσει την περίοδο αποπληρωμής του σε περισσότερα χρόνια.

3. Να γίνει συμβιβασμός με τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να καθοριστεί ένας στόχος της τάξης του 1,5% και το επιπλέον 2% να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν και πολλαπλασιαστική ισχύ στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή η «αναδιάρθρωση» του 3,5% αποτελεί σημαντικό καταλύτη του δημόσιου χρέους γιατί μόνο με επενδυτικό σοκ επί δέκα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από το τέλμα. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον, αφού η Ελλάδα φθίνει σε όλα τα επίπεδα, ειπε, επεσημαινοντας ότι πληθυσμιακά θα είναι χώρα γερόντων σε μερικά χρόνια.

Μεταξύ των άλλων ομιλιτών ήταν επίσης ο Pedro Paez, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, η Ann Petiffor, Βρετανίδα οικονομολόγος, ο Lucio Pench, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μαρίκα Φραγκάκη, Ελληνίδα οικονομολόγος εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νίκος Πουλατζάς, ο ιταλός δημοσιογράφος Thomas Fazi, η γαλλίδα Pervenche Beres,μέλος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών κ.α.