Γιώργος Μπαντής: «Τακτικά τεστ σε αθλητές και προσωπικό»

Γιώργος Μπαντής: «Τακτικά τεστ σε αθλητές και προσωπικό»

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ μιλάει στο Documento για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση

«Για να επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα εν μέσω πανδημίας θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σειρά μέτρων πρόληψης για όλους, γιατί πάνω από όλα προέχει η υγεία τους» λέει στο Documento ο Γιώργος Μπαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

Ο 35άχρονος γκολκίπερ με την πλούσια θητεία στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας (έχει αγωνιστεί σε Ηρακλή, Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο κ.λπ.) και την έντονη κοινωνική δράση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι «όσο περισσότερο μείνουν εκτός αγώνων οι ποδοσφαιριστές τόσο πιο πολύ θα αργήσουν να επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν προ κορονοϊού»…

Ολες οι ποδοσφαιρικές αρχές θέλουν μέχρι τα μέσα Μαΐου οι ποδοσφαιριστές να ξεκινήσουν προπονήσεις ώστε αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Ποια η θέση του συνδέσμου;

Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πρωτόκολλο υγιεινής που να συμπεριλαμβάνει και κάποια σοβαρά μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα τα τακτικά τεστ σε αθλητές και προσωπικό.

Το ζήτημα των συμβολαίων με περικοπές και μειώσεις αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ομως στις μικρότερες κατηγορίες τα πράγματα φαντάζομαι θα είναι πολύ πιο δύσκολα, έτσι δεν είναι;

Πάνω από το 60% των ποδοσφαιριστών στις μικρότερες κατηγορίες αμείβεται μόνο με τον βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οσο για τις μειώσεις που λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, εμείς δεν έχουμε δεχτεί καμία επίσημη πρόταση και δεν μπορούμε να πούμε το παραμικρό. Αν έρθει μια επίσημη πρόταση, τότε θα τη συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

Εκτός από τα χρήματα υπάρχει κάτι πιο σημαντικό, ο κίνδυνος για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Πώς μπορούν να αγωνίζονται εν μέσω πανδημίας και πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει ψυχολογικά τους αθλητές; Πώς μπορούν να προστατευτούν;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός που θα εκτεθεί απέναντι στον ιό είναι ο ποδοσφαιριστής. Αυτός που θα διακινδυνεύσει το σώμα του με τραυματισμούς καθώς θα χρειαστεί να παίζει αγώνες ανά δυο τρεις μέρες και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας είναι πάλι ο ποδοσφαιριστής. Τώρα για το κομμάτι της πρόληψης ισχύει ό,τι προανέφερα.

Σύμφωνα με άρθρο της «La Repubblica», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε στην UEFA την ακύρωση όλων των διοργανώσεων και πρωταθλημάτων μέχρι τα τέλη του 2021, φοβούμενος ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού. Συμφωνείτε;

Είναι ένα σενάριο που θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σε αγωνιστικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Οσο περισσότερο καιρό μείνουν έξω από το γήπεδο οι παίκτες τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η επανένταξη τους μετά. Η χώρα μας βέβαια έχει αποδείξει ότι τα έχει πάει περίφημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Σίγουρα ακόμη και μία ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από το ποδόσφαιρο και το κέρδος. Ομως πιστεύω πως αν συνεργαστούμε και οργανωθούμε κατάλληλα, είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα…

Documento Newsletter