Γιώργος Καμίνης: Ανοιχτό κόμμα, με σαφείς ρόλους και ξεκάθαρους κανόνες

Γιώργος Καμίνης: Ανοιχτό κόμμα, με σαφείς ρόλους και ξεκάθαρους κανόνες

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές μιλά στο Documento για το δικό του σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής παράταξης που θα αφήσει πίσω της πρακτικές τού παρελθόντος.

Πιστεύει στην ενότητα, παρά τις πρόσφατες αντεγκλήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ εξηγεί πως θα χτίσει συμμαχίες και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ πάνω σε πολιτικές και όχι σε συμφέροντα και μάλιστα πριν από τις εκλογές.

Κύριε δήμαρχε, πήρατε ήδη αρνητική θέση στη συμφωνία των Γεννηματά – Θεοδωράκη για μη ενοποίηση των ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού. Αν εκλεγείτε πρόεδρος σκοπεύετε να προβείτε σε κάποιες κινήσεις για την ακύρωση αυτής της ειλημμένης απόφασης;

Υπάρχουν δύο ξεχωριστά θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Πρώτον, η προειλημμένη απόφαση δίνει την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν έχουν λόγο. Κανείς και καμία στην παράταξη δεν το θέλουν αυτό. Νέο ξεκίνημα με τέτοιες αποφάσεις φυσικά και δεν γίνεται. Νομίζω πως χρειάζεται και οι δύο να αναθεωρήσουν τώρα. Επιβάλλεται όλοι μαζί να δείξουμε τη βούληση για κάτι καινούργιο, χωρίς δισταγμούς και αστερίσκους. Δεύτερον, πιστεύω ότι η ενιαία ομάδα έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Επιταχύνεται η ώσμωση, εναλλάσσονται οι ρόλοι, οι πολίτες βλέπουν την προσπάθεια και την ενότητα στην πράξη. Η κ. Γεννηματά προβάλλει επιχειρήματα περισσότερο τεχνοκρατικά και λιγότερο πολιτικά, όπως ότι ο χρόνος ομιλίας δύο ομάδων είναι περισσότερος έναντι μίας. Καλύπτει την πολιτική αδυναμία του επιχειρήματός της με ένα σύνθημα, «όσοι θέλουν μία ομάδα κάνουν χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ», τη συζητητική αξία του οποίου δεν σχολιάζω.

Ως πρόεδρος του νέου φορέα πώς θα αποφύγετε παρόμοια κοινοβουλευτική εικόνα με αυτήν της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου; Πώς εγγυάστε ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η πολυδιάσπαση και μάλιστα μετά τη συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη;

Τα θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι δύσκολα για όλες τις παρατάξεις. Είναι όμως θέματα αρχής για την προοδευτική παράταξη, που σημαίνει ότι είμαστε αναφανδόν υπέρ. Χρειάζεται κάθε φορά προσπάθεια, επιείκεια στη σκέψη, συνείδηση ότι κανείς δεν κατέχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας, ώστε οι αρχές και οι ανθρώπινες ενστάσεις να συμφιλιωθούν. Ανοιχτό κόμμα, ανοιχτός διάλογος, με σαφείς ρόλους και ξεκάθαρους κανόνες, κ. Ρουγγέρη. Ετσι θα πορευτούμε.

Στις επικρίσεις των συνυποψηφίων σας τόσο για την παραμονή σας στη δημαρχία όσο και για το ότι δεν είστε βουλευτής απαντάτε με τη δημιουργία ενός μη αρχηγικού κόμματος. Πιστεύετε πραγματικά ότι αν εκλεγείτε πρόεδρος, θα μπορέσει π.χ. η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αρκεστεί στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα ή φοβάστε ότι θα σας υπονομεύσει εκ των έσω;

Στις 12 Νοεμβρίου οι πολίτες δεν απαντούν μόνο στο τι κόμμα θέλουν, αλλά και πώς η προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα ξαναδώσει ήθος, αξίες και νόημα στην πολιτική. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια επιστροφής σε πρακτικές που έδιωξαν τους πολίτες από τα κόμματα και την πολιτική. Και ξέρετε πώς αυτό θα γίνει ακόμη πιο σαφές; Οταν οι πολίτες με τη μαζική προσέλευσή τους την επόμενη Κυριακή δείξουν τον δρόμο.

Ο Γιάννης Μανιάτης είπε ότι έχετε «ασαφές πολιτικό στίγμα» και εσείς με τη σειρά σας χαρακτηρίσατε ως «lifestyle» την υποψηφιότητα Θεοδωράκη. Επιμένετε ότι μπορείτε όλοι μαζί ενωμένοι να συνεργαστείτε την επόμενη μέρα;

Η ενότητα μόνο από αυτά δεν κινδυνεύει. Είναι εκλογή επικεφαλής, δηλαδή προσώπου. Δεν είμαστε ίδιοι, χρειάζεται να εξηγήσουμε τις επιφυλάξεις μας για συνυποψηφίους. Βέβαια, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς ή ερμηνείες προθέσεων. Αποδέχομαι πλήρως το δικαίωμα του Γ. Μανιάτη, όπως και όλων των συνυποψηφίων μου, να με κρίνουν δημόσια και θα σας έλεγα μάλιστα ότι το επιζητώ. Σε κάθε περίπτωση, υπερασπίζομαι αυτό το δικαίωμά τους τόσο ισχυρά όσο και για τον εαυτό μου.

Δώστε μας κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Εξωδικαστικός συμβιβασμός για ασφάλεια δικαίου και αίσθημα δικαίου. Σταθεροί γενικοί γραμματείς στα υπουργεία, αξιολόγηση και μητρώα παντού στη διοίκηση. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, περιφερειακή αποκέντρωση με μεταφορά πόρων. Προτεραιότητα επενδύσεων σε τεχνολογία, τουρισμό, δίκτυα, αγροτικό τομέα. Παιδεία με κατοχύρωση εθνικού απολυτηρίου και ελευθερία στα πανεπιστήμια, που θα συμμετέχουν δραστήρια στην περιφερειακή και εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη. Αυτά θα προτείνουμε, σε αυτά θα ζητήσουμε από τώρα συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό εννοώ εγώ όταν λέω ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε.

Διάφορες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του νέου φορέα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ προτιμούν Γεννηματά. Πώς το ερμηνεύετε; Μήπως επειδή και οι δύο αρχηγοί θεωρούν πιο σίγουρη τη δική της συνεργασία;

Η βολική απάντηση θα ήταν να σας δηλώσω πως ό,τι προτιμούν οι αντίπαλοι πρέπει να το αποφύγουμε εμείς. Όμως η σκέψη μου είναι άλλη. Η δημοκρατική παράταξη προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα, δηλαδή να μην ετεροπροσδιορίζεται. Να ανοίξει δικό της δρόμο. Τουλάχιστον εγώ γι’ αυτό είμαι εδώ. Θέλω εθνική συνεννόηση, κοινό πατριωτικό σχέδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στα θέματα που σας είπα παραπάνω. Όποιος κι αν κυβερνά. Όπως έγινε σε άλλες χώρες, που μπήκαν αργότερα στην κρίση αλλά βγήκαν νωρίτερα από εμάς. Θεωρώ μεγάλη τροχοπέδη τη συνέχιση της διχαστικής δημοκρατίας από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτά τα «εμείς κι εσείς» που τόσο στιγμάτισαν τη μεταπολίτευση και επιδείνωσαν την κρίση.

Documento Newsletter