Γήπεδο στον Βοτανικό: Μπαίνει τέλος σε 20 χρόνια «πράσινης» φαγούρας – Πότε θα παραδοθεί αν δεν υπάρξουν απρόοπτα

Γήπεδο στον Βοτανικό: Μπαίνει τέλος σε 20 χρόνια «πράσινης» φαγούρας – Πότε θα παραδοθεί αν δεν υπάρξουν απρόοπτα

Αν δεν προκύψουν απρόοπτα, το γήπεδο στον Βοτανικό θα παραδοθεί στο τέλος του 2026

Σχεδόν δύο δεκαετίες σέρνεται το πολυσύνθετο πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό. Το έργο πλέον μπήκε στην τελική ευθεία, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του γηπέδου που αναμένεται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του «τριφυλλιού».

H πρώτη άδεια για την κατασκευή του γηπέδου είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2009 και αναθεωρήθηκε από την πολεοδομία, οπότε το έργο προχωράει στο επόμενο στάδιο. Αυτό περιλαμβάνει τη θεμελίωση και αποπεράτωση της εγκατάστασης προκειμένου να παραδοθεί προς χρήση στην πράσινη ΠΑΕ. Η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίου θα αρχίσει την κατασκευή του γηπέδου μόλις καθαριστεί πλήρως το οικόπεδο της «Διπλής ανάπλασης», κάτι που υπολογίζεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, τότε το πρώτο μπετόν θα πέσει τον επόμενο μήνα και η παράδοση της αρένας θα γίνει σε 18 μήνες. Το γήπεδο, βάσει χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να είναι λειτουργικό στο τέλος του 2026.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι επιφυλακτικός και σε ένα βαθμό

δύσπιστος για το γήπεδο στον Βοτανικό, καθώς στο παρελθόν έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία. Ωστόσο, η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και επιπλέον η χρηματοδότηση για το έργο έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρακτικά δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο για την επίλυση του γηπεδικού του συλλόγου!

Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώθηκε ότι για να εκδοθεί η άδεια έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

• Κατεδαφίστηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν εντός των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

• Προχώρησαν οι απαραίτητες χωρικές μεταβολές που απαιτούνταν για την έκδοση της άδειας.

• Εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου, προαπαιτούμενο για την έκδοση

της άδειας του νέου γηπέδου. Διευκρινίζεται ότι η άδεια αυτή με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις επιταγές του ΠΔ που διέπει τη «Διπλή ανάπλαση» έχει διάρκεια 20 χρόνια και θα παραμείνει ανενεργή μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και του νέου γηπέδου στον Βοτανικό αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη.

• Υλοποιήθηκαν οι υψομετρικές μελέτες οδών οι οποίες και εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

• Τέλος, ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την αρχαιολογία, από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ ανανεώθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του γηπέδου. Παράλληλα, για την υλοποίηση του συνολικού έργου της «Διπλής ανάπλασης»:

• Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των 115 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου, με την έγκρισή της από το ΥΠΕΝ στις 20 Ιουνίου του 2024.

• Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το αίτημα προς την κυβέρνηση για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων με την ενεργοποίηση των διαδικασιών του αρ. 7Α του ΚΑΑΑ μέσω πράξης του υπουργικού συμβουλίου.

• Εξασφαλίστηκε συμπληρωματική χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ και τρέχει η εξυγίανση του εδάφους του σκάμματος του γηπέδου, ούτως ώστε σε λίγες εβδομάδες να πέσουν τα πρώτα μπετά στα θεμέλια του γηπέδου.

• Προχωρούν ομαλά οι συμβασιοποιήσεις των δύο έργων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, υποδομών και πρασίνου, όπου σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο Χάρης Δούκας τόνισε σε επίσημη δήλωση πως η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας ήταν το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας, ενώ χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα: «Είναι μία ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα. Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου επισφραγίζεται μία καλά συντονισμένη προσπάθεια, που έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς τους τελευταίους οκτώ μήνες».

Και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε λόγο για ιστορική μέρα, όμως επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το έργο έχει ακόμα σημαντικά στάδια μέχρι την υλοποίησή του. Περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν τα ταχύτερα δυνατά αντανακλαστικά, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να λάβει τέλος η πολυετής αναμονή όλων μας, ώστε να μπει το συντομότερο ο Παναθηναϊκός στο νέο γήπεδό του».

Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρακτικά δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο για την επίλυση του γηπεδικού του ΠΑΟ

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και μπουρίνια – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα (LIVE)

Εποχικοί πυροσβέστες στο documentonews.gr: Καταγγέλλουν σωρεία παραβάσεων στα ωράρια εργασίας – «Έχουμε ένα συνάδελφο νεκρό»

Παίρνουν φωτιά οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά – Η καταστροφή καλλιεργειών από την πυρκαγιά φέρνει νέες αυξήσεις

Ο Χρήστος Σπίρτζης καλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας να ελέγξει τον Κασσελάκη!

Εισήγηση βόμβα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη Novartis – Αθέμιτες πρακτικές για αποκλεισμό ανταγωνιστών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter